• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: politika.rs

22.07.2018

10:41

LAZANSKI: Zašto me je bivši ministar Šutanovac duboko razočarao!

Politika

LAZANSKI: Zašto me je bivši ministar Šutanovac duboko razočarao!

Podeli vest

Svi mi koji mislimo da su to problemi, po bivšem ministru, "konzervativni smo vojni analitičari", a oni koji završe mesec dana kursa – pranja mozga u "Maršal centru" u Nemačkoj su, naravno, moderni vojni vizionari, piše Miroslav Lazanski čiju najnoviju kolumnu za Politiku prenosimo u celosti:

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac duboko me je razočarao. Javio se tekstom na ovim stranicama optužujući sve one koji smatraju da u Srbiji treba vratiti obavezno služenje vojnog roka, tekstom prepunim opštih fraza, dociranja i jeftinog moraliziranja. Čitajući ono što je napisao nisam siguran je li bio ljut, ili samo neispavan?

Naime, bivši ministar odbrane kaže kako smo „svedoci nametanja, veštački kreirane, kampanje uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, a na osnovu netransparentnih i nepotpunih istraživanja”. Molim da mi se javi na osnovu kojih je to „transparentnih i potpunih istraživanja” svojevremeno suspendovano služenje obaveznog vojnog roka? Preporuka, ili naređenje NATO-a?

Navodi dalje bivši ministar kako „poslanici partije na vlasti, bez ikakve tehno-ekonomske analize koja bi ukazala na racionalnost i održivost bezbednosnog rešenja, populistički zagovaraju uvođenje obaveznog vojnog roka i kreiranje nefunkcionalne stajaće vojske, verovatno sa nostalgičnim sećanjem na vreme hladnog rata i uticajem koju je JNA ispoljavala u društvu”.

Koliko znam, „stajaća vojska” je i potpuno profi vojska, a bivšem ministru odbrane ne priliči da kao pristojan i liberalni Srbin insinuira mračne nostalgične fiksacije na hladni rat. Pogotovo nema smisla da sve one koji misle da treba vratiti obavezno služenje vojnog roka proglašava „korpusom nacionalistički opredeljenih birača”. To je već bezobrazluk.

Bivši ministar zna „da konzervativni politički, vojni i medijski krugovi koriste fingirana istraživanja javnog mnjenja kako bi ponovno uznemirili javnost o aktuelnim bezbednosnim pretnjama, i da bi uvođenje obaveznog vojnog roka imalo i posledicu na stimulaciju odlaska mladih iz zemlje”. Ko je to i gde izmerio?

Ipak, bivši ministar je u jednoj stvari u pravu, „pri razmatranju modela, organizacije i brojnosti snaga odbrane moramo uzeti u obzir procenu stanja u okruženju i potencijalnih i stvarnih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji, opredeljenost za kolektivni sistem bezbednosti, ili oslonac na sopstvene resurse”. No, on namerno ignoriše činjenicu da je Srbija izabrala vojnu neutralnost, a da je model vojske, dok je on bio ministar odbrane, izdiktiran od strane NATO-a.

To je koncept odbrane zemlje koja je već u NATO-u, koja uživa kolektivnu bezbednost alijanse. Da je Srbija članica NATO-a, razumeo bih takva razmišljanja bivšeg ministra. Ali, njegov je problem što oko 80 odsto građana ove zemlje ne želi Srbiju u NATO-u, a on tu činjenicu očito ne želi da prihvati.

Mi smo za vreme bivše vlasti „reorganizovali” vojsku tako da samo jedna brigada „pokriva” celu Vojvodinu, brigada nam je najveća operativna jedinica, to je NATO koncept trupa za intervencije, broj „profi” vojnika je minimalan i ne obezbeđuje da se brani cela teritorija Srbije. Pet brigada kopnene vojske brani Srbiju...

U prošlosti je previše bilo kopiranja NATO rešenja: funkcija „prvog podoficira”, reorganizacija Generalštaba po američkom modelu, pri čemu se nije išlo i na niže nivoe, rezervni sastav da i ne spominjem. Zatim, tu je i mala strukturna diversifikacija jedinica Vojske Srbije, zapostavljanje teritorijalnog na račun manevarskog načela organizacije operativnih sastava, alokacija finansijskih sredstava među vidovima Vojske Srbije nije bila odgovarajuća, kadrovska politika u Vojsci Srbije nije u nadležnosti Generalštaba.

Ona mora postati autonomna i treba je izuzeti iz kadrovske politike Ministarstva odbrane. Nemamo ni sistem longitudinalnog ocenjivanja pripadnika vojske, što je glavna podloga za karijerni razvoj. Problematičan je i odliv stručnog kadra, povećanje prosečne starosti podoficira, premalo zdravog takmičenja među potencijalnim kandidatima za napredovanje, pitanje horizontalne mobilnosti podoficira u jedinicama. Svedoci smo samoisključivanja vojne uniforme iz javnog života. Imamo problem popunjenosti formacijskih mesta u jedinicama.

Tu je i pitanje ovlašćenja Generalštaba na uskom, vojnostručnom, području, pronalaženje pravog odnosa između centralizacije i decentralizacije sistema logistike, prebrzo i kriminalno otpisivanje složenih borbenih sistema kao „neperspektivnih”, uništavanje PVO raketa i tenkova T-55, prodaja dva moderna minolovca klase „neštin” privatniku za kafiće na vodi.

Evidentna je predimenzioniranost civilne kontrole nad vojskom i gubitak profesionalne autonomije vojnog sistema, zapostavljanje obuke rezervnog sastava, neuključivanje rezervnog sastava u mirovne operacije u svetu, različitost kadrovskih skupina u Vojsci Srbije i problem kompatibilnosti njihovih profesionalnih kultura, sistema vrednosti i etike, problem zapošljavanja profi vojnika po isteku ugovora...

Svi mi koji mislimo da su to problemi, po bivšem ministru, „konzervativni smo vojni analitičari”, a oni koji završe mesec dana kursa – pranja mozga u „Maršal centru” u Nemačkoj su, naravno, moderni vojni vizionari. Sve Paton do Patona...

Komandant Kopnene vojske Srbije general Milosav Simović je pre nekoliko dana, u intervjuu sajtu „Srpska istorija”, na pitanje da li treba uvesti obavezno služenje vojnog roka, odgovorio: „To je spas za Vojsku Srbije, to sam govorio i ranije. Osim profi vojnika trebaju nam i vojnici na redovnom služenju vojnog roka, treba nam kombinovani sistem popune vojske, to je najbolje rešenje za nas.”


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 5 godina

Najgluplja odluka je ukidanje redovne vojne sluzbe i obucavanje mladih vojnika tako da smo dobili nesposobnost u odbrani i to one najvaznije momwntalne ili trenutne dok ne syigne rezervni sastav cak i Austrija koja ima manje pretnje od spolja ima obavezno sluzenje vojnog roka a da ista nije clanica Nato pakta.

Alrksandar

pre 5 godina

Može služenje kad se vojni rok bude računao u radni staž i kad budete imali novca za obuku i hranu vojnika. Ja sam ceo vojni rok kopao pp pojas i šišao travu jer novca za obuku nije bilo.

Nikola

pre 5 godina

Šutanovac je upropastio vojsku Srbije, i sada kada neko radi dobro za vojsku njemu smeta i samo napada i kritikuje. Boli ga što nego misi za budućnost vojske Srbije.

paramonte

pre 5 godina

Sutanovac nije samo njega razocarao,vec citav narod.

Savo

pre 5 godina

Bravo Lazanski. Prema nekim sećanjima koje sam pročitao, Šutanovac se "proslavio" izjavom "što je vojska manja to je efikasnija". Znači ako je ukinemo, ta vojska je nepobediva. Još niko nije pobedio vojsku koje nema. Ha, ha, ha.

eduardo

pre 5 godina

Sutanovac je svoju strucnost dokazao tako sto je nasu vojsku rasformirao i totalno unistio i to sve pod patronatom Demkratske stranke, mislim da nema smisla da taj covek bilo sta i kome govori na tome jer je svesno radio na unistavanju srpske vojske!

paramonte

pre 5 godina

Umesto da nam se depiliraju,bolje da idu u vojsku i budu pravi muskarci.

surovi

pre 5 godina

ŠUTANOVAC !!!! ?????? Pa, Poštovani gospodine Lazanski, da li je moguće da Vas je ovaj lik razočarao ????

Niko

pre 5 godina

Žuti Šule se zaneo u razmišljanju,pa je pomislio da je Paton.

Milorad Culibrk

pre 5 godina

Postovani Gos. Lazanski. Dzaba ste krecili. Mislim da je sa Vase strane bilo pretenciozno da Vas Kursista moze razumeti.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Шутановац је био најгори министар одбране икада.

Zoran Milosavljvić

pre 5 godina

Vojska Srbije direktno zavisi od budzeta Republike Srbije. Ima para, nema para. Plate i stambeno pitanje je sada gorući problem profesionalnih vojnika (oficira i vojnika) Vojske Srbije. Zatim naoružanje. Sada ne postoje ni minimalni infrastruturni uslovi (kasarne, uniforme, lično naoruzanje....). Ko ne bi bio srećan da imamo rezervni kadar. Struka treba da misli o tome. Nikakve ankete tu nisu korisne. Pa ni 'vojni analitičari' koji možda nemaju ni taj kurs.

aleksej

pre 5 godina

Sutanovac je obican klovn. Na njega ne treba trositi reci.

Draganab

pre 5 godina

Srbija je vojno neutralna zemlja, ali koja ulaze u vojsku i osavremenjuje je te je bezbednost na visokom nivou.

Nadja

pre 5 godina

Taj Sutanovac je pokazao kakav je bio dok je bio na funkciji tako da njegove reci nemaju nikavu tezinu

Miloš Kosorić

pre 5 godina

Šutanovac je razočarao građane Srbije sa pogrešnom politikom koju je vodila bivša vlast.

Nenad

pre 5 godina

Zaista ne treba obracati paznju na izjave jednog propalog politicara

Borisav Gajic Radaljska banja

pre 5 godina

Bivsi ministar je vojni rok sluzio na Pljesevici pa je zbog toga ljut na sve oficire JNA. Tada se dokopao vlasti i poceo da rastura svo naoruzanje vojske i ukidanje vojnog roka. Penzije oficira smanjivao po svom nahodjenju i diktatu NATO. Nije on sam to radio,jer je dobio od biseg Predsednika nalog da dovrsi njegovo zapocto delo.

maja

pre 5 godina

Sutanovac je velika pokvarenstina,i veliko djubre,to odavno gradjani Srbije znaju.Zato i jeste propali politicar.

dada

pre 5 godina

On je takav,Sutanovac je promenljiv kao vreme.Gde je korist tu je on.

nele011

pre 5 godina

Lazo brate...opalio si mnogo...Doticni je od dizaca rampe dogurao do Cobanina sa vracarskog pasnjaka. Ne vataj se u kinc, da mu ne zamene tovatnu mast pa ce tek onda da proradi...Nakotilo se po NEKI cent-placenika da ce tesko da se izvucemo...

Koja

pre 5 godina

Sutanovac nam je upropastio vojsku. Sta on uopste zna o obaveznom sluzenju vojnog roka

Neo

pre 5 godina

Kad neko nema obraza,ali ni malo,onda je to sigurno Šule! Bivši ministar vojni,koji je skoro uništio vojsku i sveo je na lovačko društvo,smatra za shodno da pametuje?!Nemam reči...

Jovan

pre 5 godina

Lazanski. ti si bar pametan čovek. Šta se pališ na pokušaje jednog političkog gubitnika da skrene pažnju na sebe. Što se tiče vojne problematike pokazao je da se razume kao mara u krivi krastavac. Ne shvatam kako neko posle takvih glupih političkih poteza i totalne PROPASTI sme da se javi od sramote i bilo šta govori o politici jer je pokazao da je totalni DILETANT.

bubasvaba

pre 5 godina

Bivsi ministar vojni je bio ministar nato pakta a ne vojske srbije iako je primao platu od drzave SRBIJE i nagradu od NATOa za slabljenje srpske vojske ,pozdrv sa pasnjaka u sred beograda gde pasu budale a sule se bogati.

Nesa

pre 5 godina

A sta se drugo ocekuje od neznalice poput Sljutanovca i vojne neznalice Tadicke. Za zasluge iz domena odbrane, treba ih poslati na dugogodisnje robije, a Lazanski jos komentarise njihove bljuvotine cime im daje na znacaju makar i negativnim komentarom. Necuveno je i da te dve licnosti (necu upotrebljavati prave epitete) smeju i da se jave a ne da brane instaliranu katastrofu za vreme njihove odgovornosti, a u koju su uveli jedan od kljucnih sistema svake zemlje.

Marcco

pre 5 godina

A da li ce u toj vojsci davati botox za dzabe pa da svi budemo lepi kao Lazanski?

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija