• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.07.2018

22:25

RASPAD SISTEMA U TRULOJ KOALICIJI: Đilasov savez, kao rogovi u vreći,  pukao pre nego se formirao!

Politika

RASPAD SISTEMA U TRULOJ KOALICIJI: Đilasov savez, kao rogovi u vreći, pukao pre nego se formirao!

Podeli vest

Savez za Srbiju tajkuna Dragana Đilasa još zvanično nije ni formiran, a već je počeo da puca po svim šavovima

Ne prođe bukvalno ni dan da funkcioneri koji su se okupili oko ove organizacije u javnosti ne razmene potpuno suprotstavljena mišljenja i stavove o svim važnim političkim pitanjima, od statusa Kosova do ulaska Srbije u EU i NATO.

Načisto ga "izbušili"

Svoje vrlo jasno neslaganje s programom saveza iznele su tako funkcionerke Demokratske stranke, čiji se lider Zoran Lutovac uveliko obećao Đilasu.

- Ako je opozicioni savez samo tehnička koalicija a ne programska, zašto je usaglašen stav o Kosovu ključni element za osnivanje saveza - napisala je na svom Tviteru Nataša Vučković, da bi za njom Gordana Čomić kritikovala koaliciju zbog odsustva jasnog stava o EU:

- Ta stvar sa EU i Kosovom je dosta jednostavna za odrasle ljude. 1. Kritikuješ loše poteze i neznanje Vlade, NIKAD ne dovodiš u pitanje strateške EU reforme i članstvo Srbije u EU; 2. Kritikuješ propagandu i igrokaze Vlade o Kosovu, NIKAD ne dovodiš u pitanje normalizaciju odnosa BG-PR - navela je ona.

NOVI RAT U TAJKUNSKO-DESNIČARSKOJ OPOZICIJI Cirkus, Jeremić bi da smeni Đilasa!

Salvi kritika na račun Đilasove organizacije pridružio se i demokrata Goran Ješić, koji očigledno ne može da proguta pridruživanje desničarskih Dveri i DSS ovom savezu. Ješić je sa svojim pratiocima podelio status jednog novinara o tome da bi sve moglo da krene po zlu kada bi neko od Đilasovih partnera došao na vlast.

- Okupe se raznorodne opozicione stranke u Savez za Srbiju. Prime DSS i Dveri. Prihvate no EU i paleonarativ o Kosovu. Predsednik DSS postane kandidat za predsednika/premijera. Hm, šta bi moglo da krene po zlu - objavio je ovaj, a retvitovao Ješić. Konačno, negativnim reakcijama na 'žuto-crnu koaliciju' pridružio se i Radomir Lazović iz Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", koji je u autorskom tekstu za "Danas" poručio da iz "koketiranja sa desnicom ništa dobro neće izaći"!

Neviđeni licemeri, vraćaju "Otpor"!

Savez za Srbiju nedavno je usvojio program u 30 tačaka, poznat kao "Zlatiborska povelja". U nizu opštih, populističkih ideja, jedan od retkih konkretnih predloga je ukidanje rijaliti programa. To možda i najbolje svedoči o kakvim je licemerima reč kada se zna da je Dragan Đilas doveo prvi rijaliti u Srbiju - "Veliki brat", a izgradnju kuće VB dozvolio na dečjem igralištu! U "Zlatiborskoj povelji" ne navodi se stav oko EU, jer je jasno da se članice po tom pitanju nikako ne mogu saglasiti, iskazuje se protivljenje referendumu o KiM i traži se "pravedno i održivo rešenje", bez ikakvog konkretnog predloga! Članice saveza evidentno planiraju i da oteraju strane investitore jer u jednoj od tačaka predviđaju i rampu za strane investitore. Interesantno je i to da Đilas forsira simbol otporaške pesnice, koja je korišćenja i kada se rušio Slobodan Milošević.

Sve ove gromoglasne osude Đilasovog saveza i ne treba da čude ako se zna da je na gomili okupio deset potpuno programski i ideološki različitih političkih stranaka i lidera, od krajnje levice do desnice. U programu, koji će prema Đilasovim najavama zvanično biti objavljen u narednih sedam dana, navodi se 30 zajedničkih principa, ali, kako je poznato, i dalje nema zajedničkog stava oko EU, dok se građanima ne nudi ni konkretno rešenje za Kosovo, već se samo nabraja spisak populističkih mera i želja.

TADIĆ PORUČIO ĐILASU: Ne može samo rušenje Vučića da bude politika koju nudite!

Komentarišući ovaj raspad u savezu, politički analitičar Branko Radun ističe da je već odavno jasno da kod njih stvari ne funkcionišu.

- Oni su ko rogovi u vreći među sobom. Najnovija dešavanja samo to potvrđuju. I koalicija koju su imali u Beogradu se odmah raspala, a ovo je sad novi pokušaj nekakvog privremenog ujedinjenja. Međutim, bez jasnog programskog načela, da li su za EU ili protiv, šta će s Kosovom, s NATO, Rusijom... Nema konkretnog programa, već samo opšta mesta i spisak lepih želja - napominje Radun.

NE MOGU KAO VUČIĆ

Direktor "Cesida" Bojan Klačar smatra da dolazi do ukrupnjavanja opozicije, ali da Savezu za Srbiju prete dva rizika.

- Takva vrsta saveza uvek sa sobom nosi dva rizika - kako uskladiti različite političke pozicije i kako učiniti da savez funkcioniše kao tim. Mi sad već imamo situaciju oko SNS sa gotovo istom strukturom, gde se različitost koriguje autoritetom Aleksandra Vučića. U slučaju Saveza za Srbiju, oni će morati da nađu neku drugu vrstu političkog lepka koji će da održi taj savez na stabilnim pozicijama - kaže on.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 5 godina

Ja mislim da oni zajedno ni kafu ne mogu da popiju, "IZGUBLJENI KAO GUSKE U MAGLI"!!!!????????

Mašnica

pre 5 godina

Ova opozicija ne prestaje da zabavlja građane. Svaki dan neka nova cirkuska predstava.

sasa

pre 5 godina

Zasto se nesidju sa scene. Glumili su u proslosti, vrlo lose. Osetili smo svi na svojoj kozi. Starno neznam ili oni nemaju mladu krv ili ....

Fudbaler

pre 5 godina

Taj savez mora da pukne jer se ne slažu između sebe, i što su pokrali i uništili sve što su mogli i naravno da im smeta napredak i razvoj Srbije.

Nikola

pre 5 godina

Danas se dogovore a sutra se svađaju i pljuju. Tako funkcioniše Đilasov savez.

Dragana

pre 5 godina

Steta bi bilo da se raspadne savez u samomzacetku, neka se ujedine, pa da ih jednim potezom sve ostavimo ispod cenzusa.

Queen038

pre 5 godina

Ponestalo im je državnih para u novčaniku pa su ljuti i na sebe i na druge!

Sasa

pre 5 godina

Opozicija ima nerealna ocekivanja od tog saveza, znaju da je savez osudjen na propast a i dalje guraju tu pricu kao da to nekog zanima osim naravno njih.

Lidija

pre 5 godina

Pa kad su svi grabezljivci koji misle samo na svoje dzepove.

Kaja

pre 5 godina

Naravno da ce propasti kada se ne zna ko je gori u toj opoziciji!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija