• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.07.2018

22:34

ANA BRNABIĆ U AMERIČKOM KONGRESU: Odnosi Srbije i SAD opet mogu biti dobri kao pre sto godina!

Politika

ANA BRNABIĆ U AMERIČKOM KONGRESU: Odnosi Srbije i SAD opet mogu biti dobri kao pre sto godina!

Podeli vest

Odnosi između Srbije i SAD pre sto godina bili su na vrhuncu, a verujem da zajedničkim radom ponovo možemo stići do istih visina, poručila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić na svečanosti u američkom Kongresu povodom 100. godišnjice otkako se ispred Bele kuće zavijorila srpska zastava u znak pijeteta za srpski doprinos i žrtve u Prvom svetskom ratu

- Iskreno verujem da su istorijski momenti koji ujedinjavaju naše narode, kao ovaj kojeg se sećamo danas, mnogo značajniji od onih koji nas dele. Bez sumnje, potrebno je uraditi mnogo toga kako bismo se vratili tamo gde smo bili ne samo pre sto godina, već kroz našu zajedničku istoriju pa sve do pre 30 godina kada je naše tradicionalno partnerstvo i međusobna podrška prvi put dovedena u pitanje - istakla je Brnabić. 

Treba da čuvamo i negujemo nasleđe naše zajedničke borbe za slobodu i to je razlog zbog čega sam veoma srećna i počastvovana što sam ovde, rekla je premijerka pred članovima Kongresa i drugim zvanicama.

tanjug ap

Prema njenim rečima, pođednako je važno promovisati još plodonosnije i prosperitetnije odnose između Srbije i SAD, danas i u budućnosti.Kako je primetila, svet danas nije isti kao pre sto godina ali se I dalje suočavamo sa snažnim izazovima - izazovima na koje, kak smatra, treba da odgovorimo zajedno, kao što smo to činili ranije.

- Pozivam vas sve prisutne da se setimo snažnog prijateljstva i solidarnosti između naših predaka, da nastavimo da radimo zajedno na produbljivanju naših bilateralnih odnosa - rekla je ona.
Kako je navela, pre sto godina saradnja između dve zemlje bila je na vrhuncu i to ne samo između naših lidera, već i između naših naroda.

Američki narod i srpska dijaspora u SAD, predvođena jednim od najvećih naučnika Mihajlom Pupinom, radili su zajedno kako bi obezbedili neophodnu pomoć Srbiji.- Mogu da vam kaže da danas, u Srbiji ta podrška i naša zajednička borba za slobodu nikada nije zaboravljena. 

Tanjug

Zajedno možemo dostići iste visine

Moja poruka danas svima vama ovde prisutnima, narodu i liderima SAD, jeste da, zajedno, ponovo možemo dostići iste visine - rekla je premijerka.Kako je dodala, zajednički momenti u istoriji, iz Prvog i Drugog svetskog rata, utiču na našu sadašnjost i oblikuju našu budućnost. 

Prema njenim rečima, danas je prilika za sećanje na jedinstven događaj, kada se, pre sto godina, srpska zastava zavijorila iznad Bele kuće, što je privilegija data nekome samo dva puta u istoriji SAD - Srbiji i Francuskoj.

- Tim događajem od 28. jula 1918. godine odata je počast ekstremnim žrtvama Srbije tokom ''Velikog rata''. Bilo je to vreme kada je velikodušna Amerika, na čelu sa predsednikom Vudro Visonom, potpredsednikom Tomasom Maršalom i državnim sekretarom Robertom Lensingom, snažno i nedvosmisleno izrazila podršku i saosećanje narodu Srbije, jer su se naši preci neustrašivo suprotstavili snagama Austro-Ugarskog carstva, deset puta većeg od Srbije- rekla je premijerka.

Tanjug

Kako je rekla, Srbija je, kao i mnogo puta u prošlosti, branila zajedničke vrednosti slobode prema kojoj su obe nacije gajile najdublju ljubav, koju su cenile i štitile.

Srbi su dokazali da bi sve žrtvovali za slobodu 

Prema rečima premijerke, Srbija je zahvalna za tu podršku i empatiju hrabrih američkih vođa, pre sto godina.

Ona je podsetila da je Srbija u Velikom ratu, od 1914. do 1918. Godine, izgubila više od jedne četvrtine stanovništva, da su čitava vojska, vlada i značajan deo populacije bili prinuđeni na povlačenje iz domovine 1915. i to na grčko ostrvo Krf. Na način bez presedana, naši preci su pešice prešli stotine milja preko planina tokom zime, dokazavši da će za slobodu i nezavinost žrtvovati sve, rekla je Brnabić.

- Oni su branili ta fundamentalna prava oružjem, nepoljuljanom voljom i oštrim rečima koje su se čitale i čule širom sveta - rekla je Brnabić, dodavši da nije mnogo poznat podatak da je srpski diplomata Milenko Vesnić imao priliku da se obrati i Senatu i Predstavničkom domu u Vašingtonu 1918. godine, istog dana kada je predsednik Vilson izneo svoj Program za mir u svetu.

Vesnić je tada rekao, navela je Brnabić, da Srbi veruju u mir, ali pođednako u pravdu i slobodu.

Tanjug

- Malo toga se otada promenilo - srpski narod i dalje podjednako veruje u mir, pravdu i slobodu, kako što smo još jednom dokazali, tokom Drugog svetskog rata, kada smo se borili rame uz rame sa onima, uključujući i SAD, koji veruju u život a ne smrt, u slobodu a ne uništavanje, u jednakost a ne nadmoć”, poručila je premijerka.

Zbog svih svojih žratva, Srbija danas, zahvalna svojim saveznicima i partnerima, stoji uzdignute glave i ponosna jer se tokom istorije uvek borila i pobeđivala kako bi zaštitila te vrednosti koje su danas temelj modernog sveta.

Brnabić je iskoristila ovu priliku da kongresmenu Tedu Pou uruči odlikovanje za neumoran rad i dopirnos u promovisanju prijateljstva između dva naroda i jačanje međusobnih veza.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovlastio me je da vam uručim ovo odlikovanje. Ono simboliše zahvalnost Srbije i našeg naroda na svemu što ste učinili na jačanju naših odnosa. Kogresmene Po, hvala vam od srca. Neka živi prijateljstvo između SAD i Srbije- poručila je Brnabić.

Svetska banka prepoznala sve reforme i napore vlade

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je u Vašingtonu imala veoma dobre sastanke sa predsednikom Svetske banke i američkim ministrom finansija, istakavši da je ovo bilo "dobro pre podne za Srbiju u Americi" i da je Svetska banka prepoznala sve reforme i napore srpske vlade. 
- Ono što je važno je da je Svetska banka u potpunosti prepoznala sve reforme, ali na velikom broju reformi mi u stvari radimo i zajedno, tako da je predsednik Svetske banke pohvalio sve napore i prethodne vlade i ove vlade - rekla je Brnabić u izjavi Tanjugu.

Tanjug
Premijerka je istakla kao naročito zanimljivo i kao nešto zbog čega se, kako je navela, kao predsednica vlade i građanka Srbije oseća veoma ponosno, to što je predsednik Svetske banke rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "visionary leader - lider sa vizijom ne samo za Srbiju nego i za ceo Balkan". 

- Takođe je rekao da Srbija ima strateški pristup rešavanju problema i to je velika stvar da se čuje od jedne jake institucije u Vašingtonu - navela je Brnabić.

Što se tiče sastanka sa ministrom finansija, rekla je da je i taj sastanak bio veoma dobar i da je tom prilikom otvoreno nekoliko važnih tema.Prema njenim rečima, američka administracija prepoznaje napore Srbije. 

- Ja sam ga pozvala da sa svojim timom dođe i poseti Srbiju, gde ćemo nastaviti razgovore. Prihvatio je taj poziv za sledeću, 2019. godinu - kazala je Brnabić.

Tanjug


Istakla je da joj je važno to da srpski i američki timovi već imaju jako dobru saradnju, dobre kanale komunikacije, i da će nastaviti da rade zajednički na nekim od tema koje su od interesa za nas.

- Američka privreda je važna za Srbiju. Američki investitori u Srbiji u ovom trenutku zapošljavaju oko 17.000 ljudi. Američka pomoć u Srbiji je od 2001. godine oko milijardu dolara - ukazala je.

Takođe je naglasila da je važno što imamo direktan let između Beograda i Njujorka što, kaže, znači da je Srbija otvorena za američku privredu i američke investitore.

Tanjug

- Ali je bilo važno da razgovaramo oko nekih političkih projekata, jer ipak je ministar finansija jedan od najbližih saradnika predsednika (Donalda) Trampa tako da je mislim ovo bilo, za sada, dobro pre podne za Srbiju u Americi - zaključila je Brnabić.

Premijerka Srbije je dodala da, u nastavku posete SAD, sledi sastanak sa direktorkom MMF-a Kristin Lagard i prijem u čast obeležavanja stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bele kuće. 

(FOTO) BRNABIĆ SA PREDSTAVNICIMA SVETSKE BANKE: Priznanja Srbiji za sprovedene reforme

ANA BRNABIĆ U VAŠINGTONU: Dalje unapređenje odnosa Srbije i SAD U ZAJEDNIČKOM INTERESU!

BRNABIĆ U NJUJORKU SA SRPSKIM PRIVREDNICIMA: Znanje je ključna vrednost za napredak društva




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija