• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: politika.rs

07.08.2018

18:16

MIROSLAV LAZANSKI: Što se sada čudimo i jedimo, projekat velike Albanije JE VEĆ GODINAMA U TOKU!

Politika

MIROSLAV LAZANSKI: Što se sada čudimo i jedimo, projekat velike Albanije JE VEĆ GODINAMA U TOKU!

Podeli vest

Snage Kfora odjednom su sada krenule na vežbe širom Kosova, kosovska policija prekinula je godišnje odmore, a Tirana i Priština najavile su  brisanje bilo kakve, pa i do sada barem formalne, granice između Kosova i Albanije

Time su Priština i Tirana pokazale na delu šta je to moderan pogled na svet i kretanje ljudi, kapitala i robe. Kakve, bre, granice, kakvi bakrači, granice su staromodne i surove prepreke za humanu komunikaciju ljudi. 

One su relikt hladnog rata i 20. veka. Zar nije EU svima nama na prostorima bivše SFRJ na kraju 20. veka finansijski pomagala da izgradimo, između bivših jugo-republika, granične prelaze i infrastrukturu, dok su istovremeno u zemljama EU ti granični prelazi uklanjani. 

Doduše, tada još niko od bivših jugo-republika nije bio u EU i mi nismo znali za sve blagodeti ukidanja granica. Sada Priština i Tirana ovim potezom idu ispred EU, jer zemlje članice EU, zbog migranata, opet uvode granične kontrole, a Kosovo i Albanija to ukidaju, čime na delu pokazuju da su najmoderniji deo Balkana. Pošto oni nemaju migranata, osim što braća Albanci tabanaju s Kosova u Albaniju i obratno. 

Stoga očekujem da će najnovija odluka Tirane i Prištine naići na odobravanje Brisela, ili barem na prećutno razumevanje. Ipak, možda ovi u Briselu imaju i nešto protiv ovog poteza, jer kako je Kosovo po našem ustavu deo Srbije, to sada ispada da između Srbije i Albanije nema više granice, sada napokon Albanci ostvaruju staru ideju balkanske konfederacije između Jugoslavije, Albanije i Bugarske, za šta su svojevremeno bili drugovi Tito, Hodža i Dimitrov. 

Ali nije bio i drug Staljin. Pa je ta divna ideja propala. Inače bismo imali Ratnu mornaricu sastavljenu od dve flote: Jadranska i Crnomorska flota, najmanje 20 admiralskih činova. Zapravo, pošto sada nemamo more, a sa Kosovom stojimo tako kako stojimo, možda je najbolje da napravimo konfederaciju Srbije sa Kosovom i Albanijom i tako rešimo problem naše južne pokrajine za sledećih 100 godina. 

Naravno, biće problem broj Srba i Albanaca u takvoj konfederaciji, pa onda gde je glavni grad konfederacije, pa ko je glavni u konfederaciji, pa hoćemo li sa Rusima ili s Amerima. Ne, to je neostvariv projekat, drug Staljin je to na vreme spoznao. Zato se svojevremeno drug Enver Hodža i naljutio na druga Staljina i okrenuo ka drugu Mao Cedungu.

Nije mi jasno što se mi sada čudimo i jedimo, projekat „Velika Albanija” već godinama je u toku. Granica između Kosova i Albanije već 19 godina, zapravo, i ne postoji. Još pre pet godina Priština i Tirana sklopili su sporazum o vojnoj saradnji, sporazum koji omogućava razmenu borbenih jedinica. Odnosno, da albanske oružane snage budu prisutne na Kosovu, a kosovske bezbednosne snage, ili kako ih već sada nazvali, borave u Albaniji. 

Ova druga opcija, da kosovske snage budu prisutne u Albaniji, nije nešto što bi nas posebno brinulo, ali prva mogućnost svakako jeste nešto o čemu je trebalo i ranije razmišljati i zauzeti stav. Problem je u tome što „problem” kako ga mi vidimo očito ne vide ni u Briselu ni u Vašingtonu. 

Jer, Vašington i EU, bez obzira na stav pet država članica EU koje još nisu priznale Kosovo, tretiraju Kosovo kao potpuno suverenu zemlju, istina sa nekim oblicima stranog protektorata, ali kao državu koja ima pravo da sklapa sve, pa i vojne sporazume, sa drugim državama.

Koje su moguće implikacije? Priština ima mogućnost za direktnu vojnu pomoć od Albanije u vidu obuke, školovanja i opremanja svoje vojske. Što bi se oko toga zamajavali Nemci, Britanci i Amerikanci, navlačili na sebe gnev Srbalja, kada to mogu da urade mnogo jeftinije braća iz Albanije. To je isti narod i saradnja dve vojske samo je stepenik u projektu „Velika Albanija”, koji ide svojim tokom, bez obzira na sve demantije zvanične Tirane u tom pogledu.

Naše prve zvanične reakcije na ovaj vojni sporazum svodile su se na konstataciju „da je NATO garant bezbednosti Srba na severu Kosova i da se na tom delu Kosova neće pojavljivati snage Kosova, kako god se one zvale”. Garancije za mir i bezbednost na Kosovu dao je tada, pre pet godina, i generalni sekretar NATO-a Fog Rasmusen. No, i vojska Albanije jeste NATO. 

Ne moraju da se na severu Kosova pojavljuju snage bezbednosti Prištine, mogu, hipotetički, da se pojave albanske regularne jedinice pod amblemom Kfora. Priština ima pravo da predloži, naravno u konsultaciji sa NATO-om i UN, ko može da čini snage Kfora, a na kom delu teritorije Kosova će te snage biti stacionirane – to isključivo odlučuje samo NATO.

Šta mi možemo sada da uradimo u vezi sa svim tim? Na polju napetosti postoji razlika između interesa i moći. Postavljeni ciljevi postaju apstraktni i ne dovode ni do kakve akcije ako nema mogućnosti da se u skladu sa njima i deluje. Raspoložive poluge moći mogu se upotrebiti samo ako procesi formiranja spoljnopolitičke volje to dopuštaju. 

A za tako nešto treba imati drugačije scenarije i „anticipatorsko” planiranje spoljne politike. U protivnom – ostaje nam poneko pitanje ovima iz NATO-a i čekanje da vidimo „šta će da bidne”.

NA NIŠANU LAZANSKOG: NATO IMA NOVI PLAN! Hoće da kupe srca i duše građana Srbije!

VOJNI KOMENTATOR MIROSLAV LAZANSKI OTKRIVA: Šutanovac prodavao minolovce za kafane, rakete i tenkove PRETVORIO U STARO GVOŽĐE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mazdrap

pre 5 godina

I tako ti to apsolvira bez pitanja zasto. mi tu granicu nismo poseli. I

Frank

pre 5 godina

Državni vrh je pod jakim pritiskom i pretnjom od strane zapada i albanca.

Marcco

pre 5 godina

Hajde za početak da prekinemo dobar deo finansiranja Kosova a to je prodaja heroina i marihuane srpskom tržištu, pa makar neki Srbi ostali bez prihoda iz tih poslova.

SS

pre 5 godina

Pametnog li i upućenog Titovog školarca,fakulteta narodne odbrane.Sad sve znaju.

milan lala

pre 5 godina

Sve dok nama "EU -nema alternativu " i budemo gadljivi na clanstvo u EEU / Rusija kao i clanstvo u ODKB imacemo i jos novih komadanja Srbije osim otetog KiM i unistena Republike Srpske . Na nasem narodu je da odluci na koju ce stranu da ga vode nasi politicari . Hoce li i dalje da puzi ka EU ili ce da odustane od toga strmoglavog puta u propast . Potpuno je jasno nema tu dileme da EU i SAD nemaju nameru da postuju ni minimum nasih interesa na KiM. Sta se to sa nama kao narodom desava , kakvi smo to ljudi postali da smo spremni da odustanemo od KiM i Republike Srpske za supljo obecanje o nasem toboz clastvu u dalekoj nepoznatoj buducnosti u EU .

sasa

pre 5 godina

20(dvadeset godina) te slusam i sve si to znao a nisi nam rekao.Zasto?

Ljubo

pre 5 godina

Samo receno realno ,sa nekim novim pojavama ...kako ce biti ,Bog ne odlucuje ....

surovi

pre 5 godina

Granica između Srbije i Albanije je "uklonjena" naredbom Josipa Broza. Kako inače objasniti da iz Albanije "pobegne" čitava porodica, njih od 10 - 30, zajedno sa krdom krava, ovaca .... i sve to NEVIDI i NE ČUJE Albanska vojska koja je na granici sa Srbijom izgradila najveći kompleks rovova, prepreka i bunkera !!! Eeeee .... a onda ih ovde primi .... zna se ko !!! Tako danas imamo to što imamo !!!

kristalno jasno

pre 5 godina

Miroslave,to se ti (tako načitan) malo šališ sa nama.

SasaV

pre 5 godina

Nema Srbija kapaciteta da to spreci ali ima mogucu kontra meru a to je ukidanje granice na Drini i to bez ikakvog obzira na bilo koga. Drina nemoze i nesme deliti jedan narod....

ALEX BEC

pre 5 godina

Miroslav nema blage Veze!! Bijo je Rat na Balkanu zato Zapad postavijo Granice iz medju Clanice bivse Jugoslavije! 2. Albanija in Kosovo nemoze da ukidanju Granice! Eu se suprostavila!!! Albanija misli ako ukida granice onda nece Nato da napadne jer su oni u Nato! Ali Rama zaboravlja da Grcka i Turska bas zbog toga vodila Rat! I da Eu bijo protiv Turkse! Srbija moze sada najbolje da zamrsne Konflikt i da ceka da nego pridje Srbiji za pregovore! Srbija nema sta da vise! Medvedja,Bujanovac,Presevo sada trazu! Ajde i Srbi da ubace Crnu Goru Herceg Novi, I Repuliku Srpsku!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija