• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.08.2018

20:51

AKO SAD PODRŽE RAZGRANIČENJE BEOGRADA I PRIŠTINE, STAV BERLINA NEUTRALISAN: Tramp se pita, a ne Nemačka!

Politika

AKO SAD PODRŽE RAZGRANIČENJE BEOGRADA I PRIŠTINE, STAV BERLINA NEUTRALISAN: Tramp se pita, a ne Nemačka!

Podeli vest

Stav Berlina o promeni granica na Balkanu izgledao bi drugačije ukoliko bi ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o razgraničenju podržao Vašington, kaže analitičar Dejan Vuk Stankovć

On istovremeno ocenjuje da izjava Angele Merkel nije principijalan stav protiv razgraničenja, jer je, kako kaže, Nemačka priznanjem nezavisnosti, Kosovo veĆ "razgraničila" od Srbije.

- Stav Nemačke je važan, ali nije odlučujući i nije jedini glas u spoljnoj politici. Mi smo dobili nepovoljnu poruku koja nije neočekivana, ali ne treba da bude šokantna i obeshrabrujuća. Postoje i centri moći koji ne dele stav Berlina, niti po pitanju nezavisnosti Kosova, niti po pitanju granica", rekao je Vuk Stanković.

Na pitanje da li tu misli i na američku administraciju, Vuk Stanković kaže da pored SAD tu ubraja i članice EU koje nisu priznale Kosovo, kao i Rusiju i Kinu koje su već saopštile da će podržati sve ono što Beograd proceni da je u njegovom interesu.

- Ako Vašington kao ključna metropola u političkom smislu u zapadnom svetu prihvati ideju o razgraničenju, odnosno korekciji granica mislim da bi se Nemačko protivljenje na duge staze moglo relativizovati i potencijalno neutralisati, ali to su sve hipotetičke situacije - rekao je on.

Važno je, kaže, da se Srbija bori za ono što vidi kao najbolje rešenje, a mišljenja je da je to razgraničenje.

SRBIJI PRETI RAT ZBOG VODE?! Na nišanu multinacionalnih kompanija je i naša zemlja!

- Imam utisak da se pomalo neki u međunarodnoj zajednici uključujući i Nemačku bore za održavanje ''statusa kvo'', smatrajući to nekom vrstom opravdanja za svoje nekadašnje političke odluke, a pri tome ne vide realnost - dodao je Vuk Stanković.

Ocenjuje da je teško predvideti dinamiku rešavanja kosovskog pitanja, ali primećuje da postoje naznake da su neki putevi ka kompromisu otvoreni.

(FOTO/ANKETA) OVAKO SU ŠIPTARI PODELILI KOSOVO: Srbiji šipak, njima sve i plus Preševska dolina!

- Da je kosovski problem mogao da bude rešen onako kako je formulisano od strane zapada nakon agresije na Srbiju 1999. godine on bi bio rešen. Očigledno da taj princip ne radi i da se sada u političkom prostoru traži neki novi pristup i redefinicija prvobitnih pozicija - rekao je Vuk Stanković.

AP/fotomontaža

S jedne strane, kako kaže, to Srbiji ide u korist, ali ne i nedostatak političkog jedinstva, jer se price o tome, po njegovoj oceni, pretvaraju u dnevno-političku debatu.

Smatra da jedan deo javnosti uvek koristi priliku da napadne Vučića postavljajući mu nemoguće ciljeve i optužujući ga, kako kaže, unapred za nešto što nije uradio.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija