• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

17.08.2018

19:03

ŠIPTARI SVE BEZOBRAZNIJI, SADA HOĆE I VRANJE! Srbijo, na noge, iza ovog stoji "Zapad", Priština se ne bi usudila na takvu ucenu!

Politika

ŠIPTARI SVE BEZOBRAZNIJI, SADA HOĆE I VRANJE! Srbijo, na noge, iza ovog stoji "Zapad", Priština se ne bi usudila na takvu ucenu!

Podeli vest

Posle predsednika Opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, koji se zalaže za pripajanje "celokupne Preševske doline Kosovu, a ne za korekciju granica sa nekim manjim delovima", i predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi je preko društvenih mreža poručio da "neće dozvoliti podelu Preševske doline"

Promena granica koju je predstavio predsednik takozvanog Kosova Hašim Tači pitanje je o kojem se može razgovarati, ali to ne podrazumeva i razmenu teritorija, napomenuo je Arifi i, kako prenose lokalni mediji u Preševu, naveo da je "referendum od 1. i 2. marta 1992, na kome su se Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe izjasnili za političku i teritorijalnu autonomiju, sa pravom priključenja Kosovu, validan dokument koji se odnosi na celu Preševsku dolinu".

Odakle dolazi vetar u Preševsku dolinu

Šta znače ovakve poruke Albanaca sa juga centralne Srbije? Da li oni njima podižu lestvicu albanske strane u pregovorima? Hoće li se, u svojim namerama, zaustaviti na Preševskoj dolini ili će ići i do Vranja, kako se to kolokvijalno kaže, a stvarno pribojava? Na kraju, koliko ovakvi zahtevi čine dogovor Beograda i Prištine nemogućim?

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative konstatuje za Sputnjik da je previše nepoznatih u svemu što je iznošeno prethodnih dana i nedelja, a vezano je za razgraničenje ili korekciju granica. Te zato, po njegovom mišljenju, ova izjava samo pokazuje da Albancima sa juga centralne Srbije nije do kraja jasno o čemu se razgovara i šta može da bude predmet nekakvog dogovora. 

- Rekao bih, ovako na prvu loptu, da je stav predsednika Opštine Preševo mnogo bliži stavu opozicije u Prištini nego stavu Hašima Tačija, a verovatno se tu meša i spoljni faktor, koji sad pokušava da ojača albansku pregovaračku poziciju. Ne bih rekao da ima koordinacije između vlasti u Prištini i gradonačelnika Bujanovca i Preševa, već bih pre rekao da tu vetar duva s neke druge strane - ukazuje Proroković za Sputnjik.

On precizira da konkretno misli na sve poruke koje smo mogli da čujemo prethodnih nedelja sa Zapada, ne samo iz zvaničnih krugova nego i od Karla Bilta, Danijela Servera, ljudi koji u toj albanskoj političkoj zajednici imaju određenu težinu. Takođe, dodaje da misli i na albanski pokret Samoopredelje, koje iznosi sasvim drugačije stavove nego što je to stav vlasti u Prištini. 

AMERIKANCI TRAŽE: RS I DODIK MORAJU DA PRIZNAJU GENOCID: Vašington protiv inicijative za utvrđivanje istine o Srebrenici!

- Podsetio bih da je o pregovaračkoj platformi Prištine već nekoliko puta razgovarano u skupštini takozvanog Kosova. To što Tači govori u javnosti i sa idejama sa kojima nam maše ovih dana je delimično i račun bez krčmara jer je albanska kosovska politička scena u očiglednoj krizi i pitanje je kakav će tu na kraju ishod biti. I te kako treba pratiti stav opozicije, a ne samo vladajuće nomenklature - predlaže Proroković.

E, ali ako dođe do internacionalizacije…

Postavlja se pitanje šta Albanci sa juga centralne Srbije žele ovakvim porukama, da li da obesmisle pregovore ili nedeljivost Preševske doline?

- To je deo albanskog političkog folklora koji traje od 1999. i prvog lansiranja te ideje o takozvanom istočnom Kosovu, odnosno o Bujanovcu i Preševu kao istočnim delovima takozvane republike Kosovo. Treba podsetiti da smo mi u Bujanovcu i Preševu, odnosno u delovima tih opština, vodili rat. Tamo je dolazilo do oružanog sukobljavanja srpskih snaga sa albanskim terorističkim jedinicama. To je donekle smireno, ali je ta ideja nastavila da bude eksploatisana manjim ili većim intenzitetom prethodnih godina, tako da to nije ništa novo - podseća Proroković.

BRUKA! HRVATI OZAKONILI USTAŠKI POZDRAV! Legalizovan poklič 'Za dom spremni'!

Međutim, on ističe da je ono što ga plaši, a što je mnogo ozbiljnije i od izjava gradonačelnika Bujanovca i Preševa, jeste to što polako za to pitanje počinje da se interesuje međunarodni faktor, pre svega zapadne zemlje.

- Imali smo to jasno iskazano i u onom pismu Volfganga Petriča, a kao krajnji rezultat to može imati internacionalizaciju tog pitanja. E, tu ćemo se mi naći u problemu. Dok se ovako pišu izjave na društvenim mrežama i govori na takav način samo sa nekog lokalnog nivoa, to i ne mora biti shvaćeno kao veliki problem, ali ako se neki zapadni igrači zainteresuju za to, e tu ćemo se mi o jadu zabaviti narednih godina - upozorava Proroković.  

NESOJ LJUDSKI! Crnogorski premijer kod Merkelove zabio nož u leđa Srbiji!

Što se tiče odnosa srpskog i albanskog stanovništva u tri opštine na jugu centralne Srbije, Proroković podseća da su Albanci delimično ili u potpunosti bojkotovali popise stanovništva još od devedesetih godina, pa danas postoje samo procene broja stanovnika u tim mestima.

AP/fotomontaža

- Medveđu iz celog tog paketa treba isključiti jer je procenat Albanaca koji tamo žive između sedam i 15 odsto, u Bujanovcu su Albanci relativna većina, najverovatnije ih nema preko 50 odsto, pošto u toj opštini živi i veliki broj Roma. Jedina opština u centralnoj Srbiji gde Albanci nesumnjivo imaju apsolutnu većinu jeste Preševo, i tu je procenat u etničkom sastavu lokalne samouprave iznad 90 odsto - poredi Proroković. 

REŠENJE KOSOVSKOG ČVORA NA "DEJTONU DVA": Velike sile spremaju Međunarodnu konferenciju za KiM!

Kad govorimo o tim odnosima broja stanovnika, potcrtava Proroković, samo je u Preševu čista situacija da možemo govoriti da Albanci, kako kaže, o svemu mogu odlučivati u lokalnoj samoupravi, dok je u preostale dve opštine situacija znatno drugačija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SS

pre 5 godina

Budemo li sedeli skrštenih ruku,stići će do Niša, a možda i dalje.

Nako

pre 5 godina

Pa do Niša nas je bilo...otuda proterani od srpskih hordi....

Frano Franic

pre 5 godina

Budite sretni ako ostane Beogradski pasaluk.Dolaze Bugari po svoje, Hrvati po svoje. HEHE, NAJEBALI KO sRBI.

aca

pre 5 godina

A ONDA STIGNU RUSI I SJEBU SVE OKOLO ... AKO JE BILO KROZ ISTORIJU....JER NESHVATATE DA SU NAJOPASNIJE SILE KOJE SE LAGANO USTRUCAVAJU I POVLACE RADI OPTEG DOBROG....E ONDA SVI DUPE U KRAJ ....PA NA KRAJU NEDOBIJU NISTA....A POGOTOVO U DANASNJE VREME KAD SE RATOVI VODE NA DALJINU...TEK CE ONDA SVI TI VIDETI KOLIKO SU MALI ...

darko

pre 5 godina

ja mislim a siptare podrzavaju zapadn sile da odbiju svaki dogovor i da samo traze da ih srbija prizna i da zele rat ali ako izbije rat rusija je iza nas ipak nije 99ta zapamtite to siptari i zapadnjaci....

trampa za Albaniju

pre 5 godina

kad nam daju Alkbaniju eto nama izlaz na more . Kad plate odstetu za godine sprcavanja upotrebe imovine imacemo i za lezaljke. ko trazi vece izgubi iz vreće

nena

pre 5 godina

Zensko sam bice i pristojna osoba pa se moram uzdrzati.Neka se svi lepo vrate u majcinu utrobu da dorastu.Ocigledno rodjeni pre vremena.Nadam se da ste me razumeli

Aleksa Veliki

pre 5 godina

Siptari mogu da dobiju samo Kurac od ovce da ga glodju !

milan lala

pre 5 godina

Narode sve ovo sto nam se desava sto cujemo i vidimo je posledica nase bolesne zelje da toboz budemo clan u EU u nekoj neopisanoj dalekoj buducnosti koja se nikada nece desti ali ta nasa bolesna zelja i puzanje prema EU ima da sahrani nasu drzavu . Alo narode jesmo li mi normalni. Kad mi glasaci izabermo one koji ce nas voditi medju prijatelje u EEU / Rusija ODKB onda nece biti razgovora o tom gde su granice Srbije , cije je KiM , hoce li se postovati rezolucija 1244 , ukinuti RS ,hoce li suljo iz Pazara halakati protiv drzave bez kazne . Moramo da se osvestimo i da nasem rukovodstvu i predsedniku stavimo do znanja kojim putem hocemo da nas vodi , da je to clanstvo u EEU / Rusija i ODKB , a ne EU .

Jure

pre 5 godina

Mi trebamo napasti, ponovo od Ljubljane na ovamo pa šta nam ostane.

Mikula Mali

pre 5 godina

Samo tako papci to je super politika. Odmah se hvataj te za vratove i puske u ruke ocigledno je to jedino sto znate.

Milenko Mihajlovic

pre 5 godina

Nema Razgraničenje, samo Kompromis. Šiptari nemaju osnove za Razgraničenje. To što su se naselili i umnožili po Srpskim Pokrajinama ne daje jim nikakva posebna Prava iznad Srpskih Građana a kamo da stvaraju sobstvenu Državu na Srpskoj Teritoriji. Kompromis bih bijo da jim Srpska Vlada ustupi Autonomiju Opštinama gde su Šiptari gusto naseljenji. Ali pod konačnom Kontrolom Vlade Srbije. Samo na taj način može da se postigne večna Sloga Harmonija i Mir. Šiptari dobro razmislite. Nemojte da tražite Sve pa da ne dobijete Ništa!

Sara

pre 5 godina

Kada se prave Briselski sporazumi i pregovara o deljenju svoje kuće sa nasilnicima tako to ide. Plan je razbijanje i čerupanje cele Srbije i to treba da je svima jasno. Zato treba proglasiti okupaciju pokrajine, postići nacionalno jedinstvo oko teritorije i nacionalnih granica i obratiti se za podršku Rusiji, Kini, Indiji ... koji su svetske sile i nisu priznale nezakonitu okupaciju naše teritorije.

ljuba

pre 5 godina

Neka ih do Vrcina ako zele....Samo da ne diraju Krnjacu ,,

Mima

pre 5 godina

Zašto BRE na noge, moramo pregovarati! Pa ako nas stisnu sa svih strana daćemo i Vranje, možda ne celo, deo, pa šta, važno je da imamo mir i stabilnost!

Rale

pre 5 godina

A sto se sad ko bajagi cudite!pa zar im predsednik nije rekao pre par nedelja da ce mo se za 20.god.bofiti za Vranje.

Saradžogla

pre 5 godina

У Албанији се увелико граде насеља да приме своје у повратку из околних држава.Европске државе које окружују Албанију крећу да се ослободе албанаца који су се намерно населили наводно бежећи из Албаније.У томе водећу улогу ће имати Италија јер је њен југ запоседнут албанцима.Ко год жели да гради ,,нешто велико,, на крају му се обије о главу!Ако за ово нисте знали сада знате!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija