• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.08.2018

23:43

STANDARD: SVI BI DA UTIČU NA BALKAN! I EU, Rusija, Kina, SAD  i Turska!

Politika

STANDARD: SVI BI DA UTIČU NA BALKAN! I EU, Rusija, Kina, SAD i Turska!

Podeli vest

Austrijski list "Standard" piše da i Evropska unija, Rusija, Kina, SAD i Turska koriste trgovinu i politiku kako bi učvrstili uticaj na Balkanu

 Navodi se da Rusija ne želi da Makedonija uđe u NATO i da zbog toga nastoji da podrije istorijski sporazum Grčke i Makedonije o rešenju spora oko imena. Podseća se da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno objavio da su grčki biznismeni, simpatizeri "ruske stvari", pokušali da podmite ljude da izazovu nasilje u Makedoniji.
Bečki list piše da su službenici ruske ambasade u Atini čak pokušali da novcem privole političare, poslovne ljude i monahe na Atosu da deluju protiv rešenja pomenutog spora oko imena i podseća da je Atina u julu proterala te diplomate, nakon čega je i Moskva pokušala da protera grčke diplomate, a Atina je posle toga povukla ambasadora iz Moskve.

Dnevnik navodi da analiza investicija i odnosa pokazuje da su države Jugoistočne Evrope odavno duboko povezane sa EU, pri čemu je i dalje najjači politički uticaj Zapada. Navodi se da mnoge zemlje ipak nisu u EU, a Rusija pokušava da iskoristi taj vakuum da bi ostvarila uticaj iz geopolitičkih razloga.

VUČIĆ, TRAMP I MAKRON traže rešenje za Kosovo: Sastanak 11. novembra u Parizu


Direktor Centra za Jugoistočnu Evropu na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber za "Standard" kaže da su to omogućili nedostatak angažovanja EU i ambivalentan stav SAD.

- Rusija koristi slabost drugih - navodi Biber.

On ocenjuje da rusko delovanje u Grčkoj ipak svedoči o sve većoj nervozi Moskve.

- U slučaju implementacije sporazuma Grčke i Makedonije i normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Rusija bi izgubila važne adute. Ostala bi im još samo Bosna za izazivanje nevolja - tvrdi Biber.

"Standard" piše da se u Bosni i Hercegovini to ometanje odavno i prilično snažno oseća i iznosi tvrdnju da je Putinov najbolji vazal na Balkanu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji prema ovom listu čini sve da spreči integraciju BiH u NATO ili EU.

Dnevnik navodi da je u BiH, međutim, aktivna i turska vlada. Navodi se da se putem medija kao što su "Stav, "Faktor" i novinska agencija "Anadolija", sprovodi hajka na pristalice propovednika Fetulaha Gulena i podseća da je prilikom najnovije posete turskog predsednika Sarajevu u maju Izetbegović  izjavio da je Erdogana poslao "Alah".
Navodi se da Turska u BiH finansira pre svega obnavljanje džamija i vrši kulturnopolitički uticaj, a da je Kosovo još podložnije uticaju Ankare.

Austrijski list podseća da je turska obaveštajna služba u martu otela u Prištini šest turskih državljana bliskih Gulenovom pokretu Hizmet.
Navodi se da Kina, koja se ekonomski intenzivno angažuje, vidi region u prvom redu kao faktor koji treba da joj omogući ulazak na zapadnoevropsko tržište.

(FOTO) VUČIĆ sa ministarkom spoljnih poslova Gane: Razmotrićemo poziciju prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ivana

pre 5 godina

Svaka od tih zemalja ima svoje interese, mi se ovde najmanje pitamo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija