• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rts.rs

23.08.2018

09:18

(VIDEO) VULIN: Ovi što bi da jurišaju na Peć i Đakovicu, sad kukaju da neće u vojsku!

Politika

(VIDEO) VULIN: Ovi što bi da jurišaju na Peć i Đakovicu, sad kukaju da neće u vojsku!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da ne želi da licitira sa datumima kada će biti završena studija o potrebi i ceni uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji, ali i da su medijski napisi o ceni vraćanja vojnog roka smešni i da bi uvođenje koštalo daleko manje

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića Ministarstvo odbrane radi sveobuhvatnu analizu u kojoj bi se došlo do odgovarajućih zaključaka da li potrebno ponovno uveđenje obaveznog služenja vojnog roka i koliko bi to koštalo, kakve su koristi za društvo i kave su evetualno mane.

- Ne bih licitirao sa datumima i sa rokovima. Obaveza služenja vojnog roka je ukinuta prolično iznenada i bez velike pripreme i promišljanja šta će doneti. Ne bismo da napravimo istu grešku - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, eventualno vraćanje obaveze služenja vojnog roka mora da bude produkt jednog ozbiljnog rada i o tome mora da se izjašnjava struka, na prvom mestu.

- Ako Švedska vraća obavezu služenja vojnog roka i ako jedna velika Nemačka razmišlja o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, da neutralne zemlje kao Austrija razmišlja o produženju, a da Kipar i Grčka i ne pomišljaju da odustranu od obaveznog služenja vojnog roka, Srbija je neutralna zemlja a ona mora da bude dovoljno jaka da sama odgovori na svaku pretnju - kaže ministar odbrane.

Snažna vojska u kojoj je čitav jedan narod uključen u pripremne za odbranu je vojska koju nećete napasti, ističe Vulin.

- Najbolji način da sačuvate mir je da imate snažnu vojsku i kada pokažete da je čitavo društvo srpemno da brani svoju zemlju, mala je verovatnoća da će vas neko napasti - istakao je Vulin.

Na nama je da budemo dovoljno jaki da niko i ne pomisli da će doći do sukoba sa Srbijom i da se može isplatiti sukob sa Srbijom, kaže Vulin. To su stvari o kojima treba dobro razmisliti i to su stvari koje imaju i svoju ekonomsku cenu, rekao je Vulin.

Govoreći o bezbednosti i eventualnoj pretnji, Vulin kaže da se Srbija se nalazi na Balkanu i Balkan je uvek područje na kome se takve stvari dešavaju.

- Kada smo živeli u SFRJ verovali smo da živimo u zemlji koja se nikada neće raspasti i da je rat samo prošlost ili priča iz partizanskih filmova. Nažalost, videli smo da se to desilo nama i našoj generaciji - rekao je Vulin.

Kako ističe, niko nema pravo da kaže da to ne može da se desi. Ono što je do Srbije neće se desiti sigurno i nikakvog sukoba neće biti tamo gde se Srbija pita ali ne pita se Srbija svuda.

Snažna vojska i snažna zemlja su garant mira

- Srbija mora da bude spremna da se brani. Snažna vojska i snažna zemlja su garant mira, kada imate vojsku koja je moćna i koja je u stanju da odbrani vašu zemlju ne razmišlja se o tome - rekao je Vulin.

Kada je reč o finsijskom aspektu priče, Vulin kaže da ne može da se izjašnjava o konkretnoj cifri jer to nije završeno, ali je smešno kao kada sluša političare koji se izjašnjavaju o tome.

- Imate one koji bi voleli da budemo deo NATO-a ili nekog drugog vojnog saveza, ali kažu nikako obavezno služenje vojnog roka, jer je skupo, ali ako treba da budemo u nekom vojnom paktu - odlično. Imate one koji svakodenvno do juče su govorili kako će da jurišaju na Peć i Đakovicu kako jedna čekaju da do toga dođe, a sada kada im neko kaže da bi eventualno mogli da dva, tri meseca svog života provedu u vojski - kažu da je apsolutno neprihvatljivo, to je militarizacija društva - kaže Vulin.

Naravno da bi se nastavilo u ulaganje u vojsku, rekao je Vulin, ako biste imali obavezni vojni rok. Kako kaže, tražili bi i nove oficire, podoficire i vojnike.

Govoreći o "migovima", Vulin je rekao da smo zahvaljujući ličnim odnosima Putina i Vučića dobili izdašnu vojno-tehničku pomoć i sve se radi u skladu sa rokovima.

Naši piloti leteli su u migovima, kaže Vulin i podseća da smo ove avione platili samo za remont.

- U novembru na vojnoj paradi će leteti osam migova - zaključio je Vulin.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 5 godina

Bilo bi lepo ako se uvede služenje vojnog roka što podržavam da gospodin Vulin ministar vojni da lični primer i kao prvi regrut vrati dug državi.

Aca

pre 4 godine

Bio u vojsci u Zaječaru, završio obuku za konduktera u tenku.Najteže je bilo da napiše kartu dok je tenk u pokretu.Obuka trajala par dana.Ja sam bio graničar i od 12 meseci vojnog roka, 8 sam nosio pušku sa bojevom municijom, svaki dan.Sad smo obojica rezervisti, on rezervni kondukter, ja strelac(čak i u horoskopu)

Marko

pre 5 godina

Treba osnaziti Vojsku Srbije, a tu su ministri i predsednik koji ce naci pravo resenje za Srbiju!!!

Nikola

pre 5 godina

Skoro nisam čula nešto pametnije. Treba vratiti obavezni vojni rok da bi nam muška čeljad izrastala u zrele i odgovorne ljude. To nema cenu.

Ppp

pre 5 godina

Vojska je mnogo vazna za muskarce jer se tamo osamostale i ocvrsnu.

Milos

pre 5 godina

Samo jaka vojska moze u buducnosti da odbije potencijalne napadace na nasu zemlju. Moramo da vratimo obavezno sluzenje vojnog roka.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija