• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.08.2018

22:41

VUČIĆ OŠTRO PORUČIO U ALPBAHU: Neću dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve u bivšoj Jugoslaviji!

Politika

VUČIĆ OŠTRO PORUČIO U ALPBAHU: Neću dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve u bivšoj Jugoslaviji!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da neće dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve događaje u bivšoj Jugoslaviji tako što se "igra na emocije", kao što se, ističe, činilo više od decenije i po

On je, u nadahnutom govoru, reagovao na uvodničare Tenu Prelec, stručnu saradnicu Evropskog instituta pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Andana Ćerimagića, eksperta za Balkan Evropske inicijative za stabilnost (ESI), koji su govorili o krivici za događaje tokom raspada bivše Jugoslavije i kazao da mora da se osvrne na nešto sto je nazvao "igra na emocije".

Ovde je rečeno nešto uz okrivljavanje Srba i Srbije za događaje u bivšoj Jugoslaviji, nešto sa čime smo, čini se, suočeni proteklih 20 godina - naglasio je on i dodao da se ne treba igrati emocijama , na šta je dobio aplauz mladih Srba u publici tokom diskusije u okviru "Političkih razgovora" na Evropskom forumu Alpbah.

VUČIĆ: Pustite Srbe i Albance da sami reše problem!

Na priču Ćerimagića koji je govorio kako su Srbi iz Doboja, njegovog rodnog grada, proterali sve Bošnjake i Hrvate, zapalili sve džamije, te se založo protiv menjanja granica duž etničkih linija, Vučić je podsetio da je on sin izbeglice iz Bosne.

Moj otac je slučajno rođen blizu Beogarda, nije video svog oca, jer je su ga ubile ustaše, kao i brojne druge članovi njegove porodice. Oni su proterani iz Bosne i nastanili se kod Ckrvenca kod Beograda. Posle rata on je slučajno upoznao moju majku iz Vojvodine i tako sam rođen u Beogradu, slučajano. Početkom rata, čulo se da Vučići imaju kuće u Bosni i oktobra 1992. sve te kuće u Čipuljićima su zapalili oni koji žele da proteraju Srbe iz tog dela Bosne - objasnio je on.

Vučić je naglasio da ne želi da se ponove takvi slučajevi kakve su proživeli njegova i Ćerimagićeva porodica.

Želimo da to sprečimo u budućnosti i da učinimo sve da sprečimo sukobe i ratove“, kazao je on i dodao da će uložiti sve napore da očuva mir, stabilnost u regionu.

Kazao je da je već dosta učinjeno po tom pitanju, da postoji mir ne samo u BiH, Srbiji, već celom regionu.

Izrazio je uverenje da će se u tome uspeti i u budućnosti, a poručio da se ne treba igrati emocijama.

AUSTRIJA PODRŽALA VUČIĆA: Srbima i Albancima dozvoliti da se dogovore, VAN DER BELEN BI BEOGRAD ŠTO PRE U EU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Dbro je što je Vučić kada je u pitanju raspad Jugoslavije ovom porukom sprečio pojednostavljivanje slike o krivcima i krivici. Svi rođeni u bivšoj zemlji nose emociju zbog njene propasti, ali etnički sukobi nisu proizvod samo jednog trenutka niti samo jednog naroda, naročito srpskog. Vučićeve lične uspomene koje ga vežu za stradanje njegove porodice i imovine u prošlosti, a dosledna upornost da sve to prevaziđe i očuva mir u regionu, daju jedan sasvim drugi karakter čitavoj ovoj balkanskoj sagi.

Pera

pre 5 godina

Konačno neko hrabar da kaže svetu da se prekine uloga Srbije kao dežurnog i jedinog krivca za sve dogaðaje u bivśoj Jugoslaviji.

Marko

pre 5 godina

Kako god izgledalo, sada je najbolji trenutak da se višedecenijski problem koji imamo sa albancima, tačnije sa idejom velike Albanije reši, a po meni je za to najbolje razgraničenje. Ukoliko ovaj problem ne rešimo sada na ovaj način, bojim se da će do prpmene granica opet doći, budući da Albanci ne samo da naseljavaju pogranične delove već kupuju nekretnine i zemlju u centralnoj Srbiji, podatak koji sam pročitao u novinama je da je npr po informaciji agenta za nekretnine u Smederevu 7 od 10 prodatih nekretnina prodato građanima Kosova. Vreme je da se svi ujedinimo oko ovog provleđa, i da ga ne prenosimo na naredne generacije već da ga rešimo na najbolji mogući, u ovoj situaciji, način. Nike sada vreme za sticanje jeftinih poitičkih poena, doduše negativnih, od strane opozicije. Nadam se da će se i Albanska strana urazumiti i da shvate sa ne mogu da dobiju sve, da rešimo ovo između sebe bez mešanja svetskih sila, koje nikada nije donelo ništa dobro.

Mima

pre 5 godina

Srbi su uvek krivi, uvek nas napadaju i to nije sada tako vec je uvek tako bilo, ali ne ne smemo to dozvoliti. Pa nisu samo Srbi krivi za rat i ratne zlocine.

Miloš Petrović

pre 5 godina

Upravo ovako treba da govori predsednik države,otvoreno i u interesu građana.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Доста је било антисрпске политика са запада , није Србија једини кривац за све што се дешавало у бившој Југославији.

Alhemičar

pre 5 godina

Запад је највише крив за збивања у Југославији и ратове од 90 , од наоружавања Хрвата преко Шпегеља, па до рата у БиХ све са циљем да се само Срби окриве за рат .

SS

pre 5 godina

Mir,mir,mir i samo mir,ništa više od mira kojeg Srbi nemaju nigde,ni u bosni ni u ustašiji,a sad ni u gori crnoj.Gde nas vodi i čeka taj mir za Srbe?

Slavko

pre 5 godina

Tako ispada, i tako se predstavlja u svetu, čista propaganda, treba se stati tome na put, kada se selektivno plasiraju informacije u svetskim medijima ni ne moženo da očekujemo da neko stane na našu stranu, moramo se izboriti sa tim i usprotiviti se svom snagom, bravo.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija