• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs/Informer.rs

03.09.2018

16:51

LAZANSKI: Moskva dobila najnoviji raketni kišobran - RUSIJA IMA NAJBOLJI PVO NA SVETU!

Politika

LAZANSKI: Moskva dobila najnoviji raketni kišobran - RUSIJA IMA NAJBOLJI PVO NA SVETU!

Podeli vest

Nedavna uspešna proba najnovije ruske rakete iz sistema A-235 pokazala je da je Moskva dobila najbolju protivvazdušnu odbranu u svetu, piše Miroslav Lazanski, čiji autorski tekst za Sputnik.rs prenosimo u celosti:

Projektil iz sistema A-235, koji je zamenio stari sistem A-135, leti triput brže od puščanog metka. Proba te najnovije rakete izvedena je tačno na 65. godišnjicu početka stvaranja sovjetskog antibalističkog sistema za zaštitu Moskve.

Naime, tada su počeli radovi na prvim PVO projektilima, kao i na radarskom sistemu koji ih podržava. Tri godine kasnije formiran je PVO pokusni raketni centar u okviru istraživačkog centra u Šari Šaganu.

Prvi sovjetski antibalistički raketni sistem, pod imenom „A“, postao je operativan 1960. godine i bio je postavljen u okolini Talina.

Činili su ga radar „Dunai 2“ dometa 1.200 km, tri radara za vođenje protivbalističkih raketa, rakete V-1000. Posle Talina, bilo je planirano postavljanje i 30 baterija tih projektila oko Lenjingrada.

Prvo uspešno presretanje PVO sistem „A“ izveo je u novembru 1960, da bi u martu 1961. raketa V-1000 sa rasprskavajućom bojevom glavom na visini od 25 km uspešno presrela i uništila balističku raketu R-12, ili po NATO kodifikaciji SS-4.

Projektil V-1000 je bila dvostepena komandno vođena raketa, dostizala je brzinu od 1000 metara u sekundi, bojeva glava joj je mogla biti konvencionalna ili atomska. Raketa je razvijana i u verziji S2TA, sa toplotnim sistemom za samonavođenje. 

O svemu tome u emisiji "Na nišanu Lazanskog od 17 časova govori prof. dr Momčilo Milinović, šef katedre za naoružanje na Mašinskom fakultetu u Beogradu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Hibridni rat

pre 5 godina

Rusija ima najbolji PVO na svetu ali samo na internetu i zato je Amerika već trećoj državi eto sada Svedskoj prodala svoj najbolji PVO na svetu Patriot za 3milijarde dolara a to nećete da pišete?

Kažu

pre 5 godina

Hrvatska ne traži od Srbije samo ratnu odštetu i odštetu za logoraše nego i za sukcesiju vojne imovine JNA od Srbije traži 8mlrd.D a od Crne Gore 2mlrd.D i traži od Srbije 50 tenkova i avione JNA i od CG vojne brodove i brod Jadran i Mig21 od Rudolfa Perišina...ako se sukcesija ne reši mirno u Mešovitoj komisiji ide se na Međunarodni sud!

PARE

pre 5 godina

Pošto će i ove godine zarada od turizma u RH biti veća za milijardu evra(sveukupno 12mlrd.E) već se najavljuje kupovina od Amerike i eskadrile od 12 borbenih helikoptera Apači i 12 PVO Spyder od Izraela....

Vns

pre 5 godina

Ovaj se više pali na rakete nego na staro zanimanje,ocenjivanje misica

Marcco

pre 5 godina

Nemačka medicina... ovaj... Ruska medicina je najbolja na svetu!

Kažu

pre 5 godina

Hrvatski ratni brod topovnjača Vukovar krenula je danas pod NATO paktom u misliji Si Gardian!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija