• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra.co

10.09.2018

18:31

MOSKVA: VUČIĆ NA KOSOVU IZVUKAO REMI IZ IZGUBLJENE PARTIJE: Trijumf Srbije kada to niko na Zapadu nije očekivao!

Politika

MOSKVA: VUČIĆ NA KOSOVU IZVUKAO REMI IZ IZGUBLJENE PARTIJE: Trijumf Srbije kada to niko na Zapadu nije očekivao!

Podeli vest

Ruska državna novinska agencija TASS ocenila je da je "dugo čekani" nastup Aleksandra Vučića na Kosovu,  umesto "algoritma odustajanja od te autonomne srpske pokrajine, kako su mnogi mislili da će uslediti, doneo njegove "instrukcije za opstanak i borbu za srpsko stanovništvo"

Agencija je procenila: "Višegodišnji napori Brisela da dođe do potpisivanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i prištine (što bi bilo faktičko priznavanje nezavisnosti Kosova sa strane Srbije) ostali su bez rezultata. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdejstvovao je, uprkos pritisku Zapada, novo odlaganje zvaničnog priznanja".

TASS u nastavku zaključuje:

- Kako su pokazali događaji koji su se odigrali poslednjih dana, Vučić je nadmudrio sve svoje protivnike i izvukao remi iz evidentno izgubljene partije.

Ruska agencija navodi da je Kosovo poslednjih meseci ponovo postalo "jedna od tema u međunarodnim odnosima koja je postepeno privlačila sve veću pažnju".

Ponovo se vratilo na svetski dnevni red iako je izgledalo - ističe TASS - da je sve već rešeno:

- Ponovo se razgoreva bitka oko toga da li je Kosovo presedan u međunarodnom pravu ili poseban slučaj. Upravo Vučić je najzaslužniji što se Kosovo vratilo na dnevni red u svetu. Srpski lider je bez greške ulovio politički momenat globalnog sloma međunarodnih odnosa koji su bili uspostavljeni pre 30 godina i vratio je Kosovo na listu aktuelnih tema. Prirodno, to mu je pošlo za rukom uz podršku njegovih moćnih saveznika - Rusije i Kine sa kojima Beograd poslednjih godina brižljivo gradi partnerske odnose.

DAČIĆ ODBRUSIO KITAROVIĆ: Prvo vratite Srbe u Knin pa onda delite lekcije Srbiji!

U komentaru agencije TASS se dalje rezonuje ovako:

- Odjednom se ispostavilo da Srbima bezobzirno oteto Kosovo nije nikuda nestalo. A i da ga ne priznaje ne prosto preko 60 država, među kojima su Rusija, Kina, Indija i Izrael, nego i pet zemalja EU (Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija). Još je Španija posle katalonske krize postala jedan od najljućih protivnika nezavisnosti Kosova. Povrh svega, poslednjih godina je nekoliko zemalja povuklo vlastita priznanja nezavisnosti Kosova.

NOVINARKA SARAJEVSKOG OSLOBOĐENJA: Doći će i nama neki domaći Vučić, da nam objasni da je dosta svađa i podela!

TASS posebno naglašava da je EU zbog takvog stanja stvari pokušala da ubrza rešavanje problema i da definitivno pritisne Beograd. Sa namerom da sve bude gotovo do kraja mandata sadašnjeg sastava Evropske komisije i procesa koji mogu uslediti nakon izbora za Evroparlament koji će biti održani u maju naredne godine.

Agencija podseća da je pritisak na rukovodstvo Srbije tokom protekle godine bio bez presedana i da je već izgledalo da je ono spremno da "preda" Kosovo u zamenu za evropsku "šargarepu".

TASS u ovom kontekstu ukazuje da je Vučić poznat kao suptilan političar i veliki poklonik šaha koji pravila te igre sam uspešno koristi.

Po proceni agencije, ključnim za formiranje srpske pozicije za nastavak cele igre biće predstojeći Vučićevi susreti sa Vladimirom Putinom i Donaldom Trampom.

TASS citira ove reči moskovskog eksperta Jekaterine Entine:

- Dopuštena mogućnost razmene teritorija dala je Vučiću dodatno vreme i dopunski manevarski prostor. On 11. novembra treba da se sretne sa Trampom, a pre toga sa Putinom. Čini se da će upravo ti susreti, a ne pozicija brisela biti ključni za krajnju srpsku poziciju povodom Kosova.

ALBANCI NE PRIVODE SAMO SRBE, VEĆ I ONE KOJI IM POMAŽU! Arno Gujon šokiran zabranom ulaska na KiM!

TASS Vučićevu posetu Kosovu i Metohiji smatra "trijumfalnom".

Naveo je ove njegove reči: "Nas je ubio XX vek. Biće nam potrebna dva veka da obnovimo zemlju i stanovništvo".

Tanjug

TASS sumira da sada, kada "kolektivni Zapad" počinje da gubi pozicije - Srbima ide na ruku svako odlaganje konačnog rešenja za Kosovo, pogotovo što je Vučić izdejstvovao odlaganje na neodređeno vreme. 

I zaključuje:

- Postepeno jačanje pozicija glavnih saveznika Srbije - Rusije i Kine, generalno i na Balkanu - daje beogradu nadu za revanš za istorijski poraz zemlje u 20. veku čija apoteoza je i postalo Kosovo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
marco

pre 5 godina

Srbi su u zadnjih 150 godina totalno izgubili kompas! Samo im bog moze pomoci!!!

Dani Knin

pre 5 godina

A vama kurvatima ni bog nemoze pomoci vi ste uvjek bili isti naciste i okupatori zlocinacki...

Sosa

pre 5 godina

Dabome da jesu. Izgubiti toliko stanovništva u I sv.ratu, izvojevati pobedu i ne formirati srpsku drzavu, već dati gubitnicima državu na svoju štetu, je katastrofalna greška.Isti su iz "zahvalnosti" pobili oko milion Srba u II sv.ratu i Srbi opet ne traže odgovornost i kažnjavanje istih, već zločince primaju u zagrljaj i nazivaju braćom.Onda im "braća" opet iz "zahvalnosti" za državu na tacni, ponovo zabijaju nož u ledja 90-ih. "Pametni" srpski političari od Pašica preko komunista do Miloševića i žutih.

Marjan

pre 5 godina

Rusija je uvek bila uz nas. Uz ovakva ledja Srbija ne treba ničeg da se boji.

Darko

pre 5 godina

Vucic je svojom mudrom politikom mnogo ucinio za Srbiju, niko pre njega nije ni priblizno bio uspesan kao on. Svaka cast.

Marko

pre 5 godina

Ova poseta puno znaci kao napredak u resavanju problema Kosova.

Sasa

pre 5 godina

Moskva zna koje su nase namere i hvala im na podrssci.

maki

pre 5 godina

Predsednik Srbije je pokazao da voli svoj narod na Kosovu i Metohiji.

laki

pre 5 godina

Srbija ce uvek biti uz svoj narod. Predsednik Srbije je pokazao kako se brine o svom narodu i da oni nisu sami.

Jovana

pre 5 godina

Prirodno je za Vucica da bude jak govornik kada ga podrzava cela Srbija. To mu daje vetar u ledja da nastavi da bude primer svetu kako treba voditi drzavu u najtezim trenutcima

Ana

pre 5 godina

Vucic je i u teskim trenucima donosio pametne i mudre odluke.

mikica

pre 5 godina

Ne treba to posmatrati kao nekakav trijumf,već kao normalan sled okolnosti,jer mi nismo ništa radili protiv drugog,Kosovo je naša teritorija.

mirko

pre 5 godina

Sad se mora iskoristiti sansa. Nece biti bas cesto ovakva naklonjenost zapada fleksibilnom resenju. Jos vise treba pritisnuti.

Dragana

pre 5 godina

Najveci lider na balkanu ,predsednik koji se zalaze za svoj narod uprkos brojnim provokacijama

Sanja

pre 5 godina

Ovom posetom predsednika Srbije dobilo se to da je sada pozicija Srbije mnogo ojacana.

bobica

pre 5 godina

Koga su rusi branili i kinezi hranili, najebo je.Samo ti pametno predsednice, podrsku naroda imas, i to veliku, rezultati ce doci sami po sebi.

Nikola

pre 5 godina

Nas predsednik se bori i on nikada ne odustaje,sve što kaže i obeća to ispuni...

Viktor

pre 5 godina

Sada su još jednom mogli svi da vide koliko je nas predsednik moćan i koliko se zalaže i trudi

Ruzica Pavlovic

pre 5 godina

svi su shavtili poentu posete i govora naseg predsednika..mirom i znanjem stizemo do resenja..zivela Srbija

Ruzica Pavlovic

pre 5 godina

Srbija zemlja heroja i znalaca..svaka cast

loli

pre 5 godina

Predsednik Vucic je svojom posetom pokazao da je Srbija uz svoj narod na KiM.

Roberto

pre 5 godina

Zajvaljujuci odgovorno vodjenoj politici, Srbija je jasno stavila do znanja da ce uciniti sve sto treba da bo zastitiki svoj narod.

Sandra

pre 5 godina

Zahvaljujuci Vucicu Srbija se pokazala u pravom svetlu, kao velika zemlja!

Roberto

pre 5 godina

Predsednik vodi uspesno spoljnu politiku u kojoj jasno pokazuje zelju da se pronadje mirno resenje.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija