• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/pink.rs

11.09.2018

11:17

(VIDEO) DAČIĆ NA PINKU: Tači laže, on ne sme da se pojavi u Preševu!

Politika

(VIDEO) DAČIĆ NA PINKU: Tači laže, on ne sme da se pojavi u Preševu!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je, gostujući na TV Pink, da Hašim Tači sigurno neće posetiti Preševo, i da je to vest kojom se skretala pažnja sa posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosmetu

- On sigurno neće posetiti Preševo. Zato što je to bila lažna vest koja je bila objavljena da bi skrenula pažnju sa uspešne posete predsednika Vučića. U istom momentu se potvrdilo da je to laž, zato što nema zahteva za odobravanje njegove posete, a sa druge strane pomenuo je da će doći sa komesarom Hanom. Mi smo odmah zvali komesarov kabinet i saznali da je on tada u Strazburu, tako da je to jedna velika laž - kazao je Dačić za Novo jutro Televizije Pink.

Kako dodaje, sam Tači je juče na jednom sastanku rekao da problem za njegov dolazak predstavlja presuda i poternica, i to je tačno.

Komentarišući posetu predsednika Srbije Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da misli da je poseta ostvarila svoj cilj i da se jasno vidi politika Srbije.

- To je i jasno iz našeg dosadašnjeg nastupa, ali je bilo bitno da se to izgovori na samom Kosovu i Metohiji. Sad su svi videli da postoji naša iskrena želja da se dođe do trajnog rešenja koje se zasniva na kompromisu Srba i Albanaca. Da bi se došlo do tog kompromisa treba da se vodi dijalog i da se stvara jedna atmosfera u društvu i kod nas i kod njih, da svi žele dogovor, i okretanje pozitivnoj agendi za budućnost - istakao je Dačić.

On je naglasio da Srbija neće okrenuti leđa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji.

- Mislim da, bez obzira na to da li će doći do nekog trajnog rešenja, ili ne, mi treba da nastavimo sa tom politikom da pomažemo ovih deset opština u kojima većinu čine Srbi i zato je bitno da se njegov govor odnosio i na ekonomiju i stvaranje uslova da Srbi tamo žive - kazao je Dačić.

pink.rs

Kako dodaje, Srbiji je cilj da Srbi ostanu da žive na Kosovu i Metohiji, jer ako nema Srba, nema ni srpskog Kosova, tu nema dileme.

- Mislim da je poseta ispunila svoj cilj, to se vidi i po reakcijama albanske strane, oni očigledno nisu mogli da podnesu Vučićeve poruke. Međunarodna zajednica je podržavala da Vučić ide na Kosovo upravo zbog poruka koje je izneo, i od njihove strane ima dobrih reakcija. Sa druge strane, uvek se javljaju oni kojima smeta što je Vučić otišao na Kosovo i sada izmišljaju stvari u njegovom govoru - rekao je Dačić.

Pričajući o Gazivodama, Dačić je rekao da je Srbija u Gazivode uložila svaki dinar i da se nalazimo u apsurdnoj situaciji.

- Srbija je za ovih petnaestak godina vratila skoro pola milijarde dolara kredita koje je Kosovo iskoristilo. Zašto? Zato što Srbija smatra Kosovo delom Srbije, i oni se ne bune što je tako, kada treba da plaća, ali onda nema veze što smo mi finansirali, to je njihovo - istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, na Kosovu postoji više realnosti.

- Jedna realnost je realnost Srba koji žive na severu Kosova, a druga su Srbi koji žive u enklavama - ocenio je Dačić.

pink.rs

Komentarišući posetu Rona Džonsona i odnose Srbije i Amerike, Dačić je rekao da se pokazalo da je potpuno promenjena pozicija SAD-a, u tom smislu da se daje mogućnost da se dođe do, kako oni kažu, kreativnog rešenja koje bi donelo neki trajni mir.

- U tom smislu na Džonsona treba gledati kao na čoveka koji je u bliskim odnosima sa Vesom Mičelom, i oni su zajedno na tome radili. Naš je interes da uspostavimo što bolje odnose sa SAD-om - rekao je Dačić i dodao da ruska pozicija jača poziciju Rusije.

- Srbija bez Rusije, u ovom trenutku, nema jaku poziciju u UN, jer ulazak Kosova u UN ne sprečava Srbija, već Rusija i Kina time što će staviti veto u savetu Bezbednosti. Ako želimo da radimo da Kosovo ne uđe u Interpol, da ne uđe u UNESCO, mi to ne možemo bez Rusije - ocenio je Dačić.

Povodom poređenja Miloševićevog govora na Gazimestanu i Vučićevog u Kosovskoj Mitrovici, Dačić je rekao da ti govori ne mogu da se porede.

- Neprimereno je da se porede ti govori, jer je potpuno drugačiji istorijski kontekst u kojima su govori održani - kazao je Dačić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija