• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.09.2018

15:22

SKOT: Dogovor o KiM još uvek moguć!

Politika

SKOT: Dogovor o KiM još uvek moguć!

Podeli vest

Dogovor o KiM još uvek je moguć, smatra ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, i ističe da bi za njegovu implementaciju bila važna podrška SAD, Nemačke i Rusije

- Mislim da je dogovor o KiM još uvek moguć i nadam se da će lideri u regionu ići dalje jer imamo priliku da izgradimo region baziran na miru, stabilnosti i prosperitetu - rekao je Skot novinarima u prostorijama Crvenog krsta gde je učestvovao u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

On je naveo da Beograd i Priština treba da dođu do dogovora o KiM i da bi jedino takav dogovor bio trajan.

Skot je precizirao da bi podrška SAD, Rusije i Nemačke bila važna za implementaciju takvog dogovora, ali da je glavni posao u regionu, odnosno između Beograda i Prištine.

Na pitanje da li bi SAD sarađivala sa Rusijom ukoliko se dođe do rešenja, budući da je američki senator Ron Džonson, koji je u nedelju i ponedeljak boravio u Beogradu, izjavio da je Rusija i dalje destabilizujući faktor na Balkanu, ambasador je rekao da postoji neslaganje SAD i Rusije oko brojnih pitanja, ali da su dve zemlje spremne da sarađuju kada im se interesi poklapaju.

- Kada je reč o stabilnosti u ovom reggionu, mislim da se naši interesi poklapaju - rekao je Skot.

Novinare je zanimalo i tumačenje jučerašnje poruke senatora Džonsona o tome da SAD neće nametati rešenja za KiM, ali da će dati prostora predsedeniku Vučiću da "pronađe fleksibilno rešenje" o čemu ambasador kaže:

- Mislim da je njegova poruka u Beogradu, ali i kada je bio na Kosovu, da lideri iz Beograda i Prištine treba da budu hrabri, kreativni, fleksibilni i da će njihov dogovor, ukoliko ga postignu, verovatno podržati i svi drugi - kazao je Skot.

Na konstataciju novinara da je izjava Džonsona ostala otvorena, budući da je Priština ta koja koči razgovore sa Beogradom i ne ispunjava obaveze koje je preuzela iz Briselskog sporazuma, Skot je naglasio da ne želi da ulazi u detalje pregovora o KiM koje vodi EU i dodao da je senator poručio da "svaka strana treba da ima mesto i prostor kako bi se došlo do dogovora".

Na pitanje da li bi SAD podržale dogovor o promeni granica s obzirom na to da je Džonson rekao da SAD nije "podvukla crtu" kada je reč o toj temi, Skot je istakao da je najvažnije da Beograd i Priština postignu dogovor, kao i da će SAD oceniti da li će takav dogovor izgraditi stabilnost u regionu.

- To je otvoren proces, mislim da je ovo dobro vreme i da ovaj problem treba jednom rešiti, a zašto ne sada - zaključio je Skot.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija