• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.09.2018

08:35

VUČIĆ: Smeta im normalna i jaka Srbija - ZATO SU U PANICI PA LAŽU I IZMIŠLJAJU!

Politika

VUČIĆ: Smeta im normalna i jaka Srbija - ZATO SU U PANICI PA LAŽU I IZMIŠLJAJU!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar kaže da su Srbija i Balkan na isti način reagovali na njegovu posetu Kosovu - "gledanjem preko plota", ali poručuje da je za Srbiju najlekovitije da se Srbi i Albanci dogovore i zauvek reše svoje probleme

U autorskom tekstu za Blic, Vučić nalazi objašnjenje za takve reakcije u "Filozofiji palanke" Radomira Konstantinovića, te navodi da je to "gledanje preko plota" uvek izraz straha da se nekosuoči sa samim sobom.

- Zato su komentari ništa više nego ''pamfletizam'', čija je osnovna odlika, opet po Konstantinoviću, da se obračunava u ime neke već date, nepromenjive i večne istine - navodi Vučić.

Kaže da su za deo Srbije i za region te "istine" odavno postavljene i da se ne dozvoljava nikakvo njihovo revidiranje.

To, dodaje, podrazumeva, da je Srbija za region uvek kriva, uvek želi da ratuje, uvek da se širi na račun drugih...da osvoji Balkan.

- To što sam rekao jasno da želim da osvajamo laptopovima, znanjem, knjigom, olovkom, i to ne Balkan, već budućnost, mirno je zanemareno - konstatuje Vučić.

Jednako, primećuje, kako je u Srbiji deo javnosti prešao preko toga da je tokom posete Kosovu jasno načinjen diskontinuitet s Miloševićevom politikom.

To se, primećuje, jednostavno ne uklapa u unapred postavljenu istinu dela Srbije. a po kojoj je on apriori loš, apriori za rat, apriori deo Miloševićeve velikosprske hegemonističke politike.

Zato, zaključuje, komentatori tako jasno preskaču sve delove koji im ne odgovaraju, koji narušavaju njihovu istinu i koji se ne uklapaju u "mit o zlom Vučiću".

- I tu je negde osnovni problem. Moja politika je politika protiv mitova i večnih istina, a sa druge strane su oni, i sleva i sdesna, i kvazinacionalnisti i kvazigrađanstvo, koji žive na mitovima i od njih. Matrica je ista, razrada je drugačija, ali je zaključak opet isti - piše Vučić.

Konstatuje da je tako za jedne izdajnik Srbije, za druge izdajnik pravde i demokratije, te da zato sasvim jasno da ni jednima ni drugima ne odgovara kad za Srbe sa Kosova vrlo jasno traži prava, a ne teritorije, dogovor i kompromis, a ne rat.

- I kada po hiljaditi put izgovorim reč mir naježe se, ti iz istih šinjela, i krenu da pamfletima, jedni zato što bi stvarno voleli rat, drugi zato što ne mogu da prevale što baš ja taj rat nikako ne želim.

Piše i da kada se tome doda da je za "sve njih mnogo važnije da njihov protivnik ne uspe", nego da se zaista postigne rešenje, onda se dobije "zaokružena pamfletaška zajednica".

Vučić, međutim, primećuje da ista mitološka postavka postoji i u regionu, te da je Srbija po tom mitu glavni krivac i u dvadesetom i dvadesetpvom veku.

Zato bi, kaže, oni voleli da on ponavlja, poput Miloševića, da ni naoružane bitke nisu isključene.

- I voleli bi da sam njegova politička reinkarnacija, sa istom postavkom, istim ciljem i istim načinom da ga ostvarim - piše Vučić.

Zato, dodaje, i čuju samo ono što bi voleli, a ne što je rečeno.

- Zato što im ne odgovara Srbija koja je normalna, Srbija kompromisa, Srbija koja svoje mesto u svetu hoće da nađe radom i znanjem, a ne oružjem.

Zato bi im, kaže, čist sevap bio da pregovori propadnu, da otpočnemo rat s Albancima, da istrebimo jedni druge i dokažemo mit.

Vučić piše da na palanačkom Balkanu i dalje važi zlatno pravilo - da komšiji crkne krava, a da je poseban problem ako on tu ideju odbije, ako proba da nađe lek, i za sebe i za druge, ako poželi promenu, zbog koje će postati bolji, uspešniji, jači...

Kako kaže, čak i ako ponavlja stalno mir, i dogovor, i kompromis, opet ne vredi, utvrdiće mu loše namere, pričaće kako laže, tražiće zaveru, loš zaplet...sve da ne bi moralio da priznaju da je mit pogrešan.

A sve to je, primećuje, da ne bi morali da se bave sobom i sopstvenim promašajima i da bi uvek imali dežurnog krivca.

- I u potrazi za njim, mitološkoj, i oni, baš kao i neki u Srbiji, stigli su do onog ko je glavni uzrok njihove palanačke bede... stigli su do Srbije budućnosti, do jake, uspešne, moderne zemlje koja drži do svoje reči, koja nikome ne preti, koja hoće mir, koja voli i ume da radi, a ne da ratuje, koja nikoga ne mrzi, koja želi da pomogne...koja želi sva prava za sve ljude, bilo gde na Balkanu.

Do takve Srbije su stigli, dodaje, zato što ona ruši mit, zato što je previše toga mitološki usađenog uspela da promeni.

- I sada zamislite razmere njihove panike kad znaju da su takve promene, suprotne učmalosti i ustajalosti palanke, nezaustavljive i da nema tog plota preko koga neće da pređu...To ih plaši najviše, i one s ove i one s one strane naših balkanskih plotova.

Piše da to što je počelo, to novo vreme, nova era za čitav Balkan i za Srbiju, ukida njihove plotove, te da je to vreme u kojem svako može nešto dobro da dobije, da ima koristi.

Upravo zato, zaključuje svoj autorski tekst predsednik Vučić, najlekovitije za Srbiju bilo bi da Srbi i Albanci, ma kad, postignu dogovor i reše svoje probleme zauvek.

- Posle izvesnog vremena, možda i svi ovi u svojim palanačkim postavkama shvate da su izgubili budućnost zbog sopstvenog i patološkog odnosa prema prošlosti, kao i mržnje koja im je ostala jedini hranitelj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
PetrovićZR

pre 5 godina

Biće veoma teško u kosovskom dijalogu ali ipak nadamo se najboljem. Politika mira je jedina politika koja nije pogubna za naš narod na KiM.

Ana

pre 5 godina

Oduvek su samo lagali i izmišjali! To je jedino šta znaju

Gaga

pre 5 godina

Opozicija ne moze da podnese cinjenicu da nije na vlasti . Zato moraju da lazu i izmisljaju svakakve gluposti .

Jana

pre 5 godina

Nazalost ima i onih kojima smeta mir u regionu. Mir, kompromisno resenje, interes naroda, istina, odgovornost, posvecenost-ono sto karakterise svaku misao,izgovorenu il napisanu rec, svaki postupak i politiku koju vodi Vucic (i Srbija).

Ilija

pre 5 godina

To je jedina istina! Smeta ima jaka i stabilna SRBIJA!

mILOŠ

pre 5 godina

Mnogima u svetu smeta jaka i stabilna Srbija. Međutim, naša zemlja se ne obazire na to, predsednik Vučić vodi zemlju ka svetloj budućnosti!

delije1389

pre 5 godina

Hteli bi ponovo da ruse lazu i kradu e pa nemoze.

Sofija Kovacevic

pre 5 godina

Provereni i dokazani mrzitelji svakog uspeha i napretka Vlade i Predsednika Vucica.

Milan

pre 5 godina

Šta nas briga za druge,Srbija hrabro korača napred.

Djura

pre 5 godina

Vule,bicemo jos jaci samo izbaci rijalitije ugasi neke tv,vrati redovno sluzenje vojnog roka i jos neke stvari...ne dozvoli da mulj i talog sa dna dostigne vrhunac moci...

Danijel

pre 5 godina

Koliko vam Vučić plaća za ovakve tekstove...dali vam je on glavni sponzor?

Lazar

pre 5 godina

Srbija je za mir i prosperitet, Balkan može napredovati.

Janko

pre 5 godina

Srbi i Albanci treba zajednički da reše problem, mirnim putem, putem razgovora, dogovora i kompromisa sa obe strane.

jovan

pre 5 godina

Samo jaka srbija na celu sa Vucicem moze da nam donese bolje sutra.

Laza

pre 5 godina

Dogovorom do mira i stabilnosti, kompromis koji će odgovarati svima.

ivan

pre 5 godina

Srbija ide krupnim koracima napred a predsednik Vucic sto je obecao to je i ispunio.

Davor

pre 5 godina

Svi su se udrzili sa istim ciljem,da ponovo pljackaju Srbiju.

Jeca

pre 5 godina

Svakom kome smeta normalna i jaka Srbija napolje iz nje!

Dante

pre 5 godina

Dobrim vodjenjem spoljne,ali i unutrašnje politike Srbija je napredovala,a to se prepoznaje i u svetu,pa nam ukazuju veće poštovanje i ozbiljnije nas doživljavaju i shvataju.

Velibor

pre 5 godina

Srbija je ozbiljna država sa odgovornim rukovodstvom koje vodi politiku u interesu svojih građana , i to treba pozdraviti.

nena

pre 5 godina

Ovo pitanje se mora sto pre resiti i da svi mozemo da krenemo dalje u nove radne pobede.

darija

pre 5 godina

Drugo je vreme doslo, naravno da se mnoge stvari ne mogu zaboraviti, ali nemamo ni nista od toga da se vecito vracamo u proslost.

darija

pre 5 godina

Drugo je vreme doslo, naravno da se mnoge stvari ne mogu zaboraviti, ali nemamo ni nista od toga da se vecito vracamo u proslost.

Sasa M

pre 5 godina

Подршка за овакве ставове који су у складу са савременим светом! Доста је митова који су нас довели до границе пропасти!

pravednik

pre 5 godina

E moj vučko, o čemu ti prčaš. Tko te ne poznaje skupo bi te prodao. Vuk dlaku mijenja ali ćud nikada. Za srbi i sve susjede bilo bi najbolje da odeš u Ameriku i počmeš prati prozore pa možda

nessa

pre 5 godina

slusam albanca u emisiji mi silovali 20000 zena..mi ubijali 16000 albanaca..i sa njima da se dogovaramo nesto?nismo mi ti koji hoce rat nego albanci..ne bi im dao nista jer nista nije njihovo..koliko su bezobrazni jos traze presevo bujanovac i medvedju..da im damo?ne bih nikad ni rec prozborio o nasim teritorijama neg dele albaniju sa kim hoce..ako smo im mi srbi problem zasto idu na crnu goru grcku makedoniju?shvatite jednom da sa njima nema mira nikad ga nije bilo niti ce..oni znaju samo jezik rata..zato ne mozemo da se dogovorimo sa njima

Stojan

pre 5 godina

Te okolne fasisticke nazovimo drzavice nikako ne mogu sebe uzdici nego sa lazima na Srbiju osecaju se mocnije i kao da su u necemu uspesni.

Fudbaler

pre 5 godina

To im je svima uvek i smetala normalna i jaka Srbija. Smeta opoziciji najviše izdajnicima, koji su ovu državu uništili, smeta Crnoj Gori, smeta Hrvatskoj i BiH, samo bi da nastave dalje sa parčenjem, da srpski narod nestane sa ovih prostora, to im je smeta.

Zoran

pre 5 godina

Kome smeta jaka i stabilna Srbija ne zasluzuje da zivi u nasoj zemlji, treba biti proteran. Mi volimo nasu zemlju!!!

skocko

pre 5 godina

Srbija je postala jaka i stabilna država i građani to znaju! Kome smeta može samo da izmišlja!

Dunja

pre 5 godina

Srbija ima svoj put i neće odustati od njega..

Tamy

pre 5 godina

Podrzavam svaki kompromis! I druga strana mora da pocne da saradjuje!

Ana

pre 5 godina

A dzabe im sve... Jaka i stabilna Srbija ide napred.

Anka

pre 5 godina

Na zapadu nista novo, oni sve vise i vise posrcu.

Ogi

pre 5 godina

Uzalud poturaju nogu, polako ali sigurno Srbija gazi u bolju buducnost.

Aleksa

pre 5 godina

Pa smeta ima jer amo iz dana u dan sve jaca i stabilnija drzava, sa partnerima iz celog sveta...

Vladimir

pre 5 godina

Наравно да опозицији смета јака и стабилна Србија,јер онда не могу да пљачкају и уништавају све пред собом,као што су то нажалост чинили за време њиховог режима.

Alas

pre 5 godina

Smeta im jaka Srbija jer su opozicioni lideri dobijali novac od svojih Zapadnih mentora da unište i destabilizuju državu, ali je očigledno da im to ne polazi za rukom i da nikada neće uspeti u tome jer je narod opoziciju kaznio olovkom jednom za svagda. A naša zemlja će nastaviti da napreduje i da se oporavlja ekonomski da bi naši gradjani živeli što bolje.

golubica

pre 5 godina

Dok predesednik vredno radi za svoju drazavu i bori se svim silama za nju,opozicija izmislja i laze!Srbija uz predsednika!

BombON

pre 5 godina

Odgovor na vaš naručeni tekst http://rs.n1info.com/a420367/Vesti/Sud-presudio-protiv-SNS-u-korist-Djilasa.html Treći osnovni sud: SNS da Đilasu isplati 300.000 dinara

star

pre 5 godina

Našim veleizdajnicima ne odgovara kad se za Srbe sa Kosova vrlo jasno traže prava, i kompromisno rešenje sa tamošnjim albancima.

star

pre 5 godina

Srbija je zemlja koja svoje mesto u svetu hoće da nađe radom i znanjem, a ne oružjem i zbog toga naš predsednik ima veliku podršku svetskih sila.

Ana

pre 5 godina

Srbija je ekonomski sve jača i hrabre ekonomske reforme daju rezultate.

Mara

pre 5 godina

Srbija je ostvarila veliki ekonomski napredak u predhodnom periodu, tako treba da nastavimo i dalje.

Mija

pre 5 godina

Opozicija nije nikada nista pozitivno ucinila,za gradjane Srbije.Njima ne ide u prilog da gradjani zive bolje,i da nasa drzava bude mirna stabilna i moderna.Takodje im ne odgovara sto je Vucic uz svoj narod,i sto se bori za mir.Zato stalno i pravi probleme,i pricaju lazi.Narod glup,vidi jasno ko se bori,a ko izmislja.

Milica Milicic

pre 5 godina

Predsednik Vucic je za mirnu buducnost, razvoj ekonomije i bolji zivot gradjana.Oni koji misle samo na sebe naravno da to ne razumeju.

paramonte

pre 5 godina

Neka samo lazu,nikako nam ne mogu naskoditi.

paramonte

pre 5 godina

Dok je sadasnje vlasti,Srbija ce ostati jaka.

Milos

pre 5 godina

Normalna Srbija koju predvodi Vucic ce biti uspesnija i pobedjivati sve one ciji je smisao postojanja podmetanje noge svojoj zemlji

Veki

pre 5 godina

Srbija sa ovakvom politikom rasprodaje nacionalnih interasa u obliku resursa i pretvaranjem u koloniju sa najeftinijom radnom snagom u svetu ide ka bedi naseg coveka , koji samo moze da bezi odavde. Dovode se stranci koji ce vladati u svim sferama. Ovo se zove tiha okupacija ili ekonomska okupacija.

EnaSavich

pre 5 godina

Jaka Srbija je paranoja i hrvata i Albanaca, ali je želja naših prijatelja.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija