• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Tanjug

17.09.2018

18:00

DAČIĆ: Ništa iznuđeno i nametnutno neće doprineti dugotrajnoj stabilnosti regiona

Politika

DAČIĆ: Ništa iznuđeno i nametnutno neće doprineti dugotrajnoj stabilnosti regiona

Podeli vest

Srbija nastavlja rad na tome da ubedi svoje prijatelje i partnere da podrže rezultat dijaloga Beograda i Prištine, jer to će biti jedino kompromisno i održivo rešenje, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ističcući da "ništa iznuđeno i nametnutno neće doprineti dugotrajnoj stabilnosti regiona"

- Konstruktivna pomoć je uvek dobrodošla, ali ne i opstrukcija. Ako je Srbija prihvatila cenu za svoje pogrešne odluke, mislim da i druge zemlje treba da ukinu inerciju u svojoj međunarodnoj politici, jer se vremena menjaju. Nema više prostora za auto-pilota u politici - rekao je Dačić u intervjuu za magazin "Diplomacy & Commerce".

On je napomenuo da je rano je govoriti o ishodu dijaloga Beograda i Prištine, ali je dodao da smo konačno došli u fazu razgovora o modalitetima održivog rešenja, i zato su očekivanja o ishodu dijaloga velika.

- Mislim da je Srbija dokazala da je spremna da vodi suštinski dijalog za trajno rešavanje pitanja Kosova i Metohije, ali kroz postizanje održivog kompromisa. U tom smislu za Srbiju je neprihvatljivo da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije kao ishod dijaloga, jer se onda tu ne radi o dijalogu za postizanje trajnog rešenja, već u prihvatanju politike svršenog čina Prištine i dela međunarodne zajednice, što ponavljam, Srbija sa time ne može da se saglasi. Takođe, za Prištinu je neprihvatljivo da dobije širu autonomiju u okviru Srbije. Dakle, to su sigurno dve opcije koje nisu tema razgovora - istakao je Dačić.

DAČIĆ: Znate kad ćemo priznati Kosovo - KAD NA VRBI RODI GROŽĐE!


Prema njegovim rečima, "svedoci smo da jedna od članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ne podržava, ili ništa ne doprinosi dogovoru Beograda i Prištine, zapravo čini sve da do njega ne dođe".

- Ipak, takođe smo svedoci promene stavova dela međunarodne zajednice, ili bar uzimanja u razmatranje različitih predloga koji su na stolu - dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ukazao i da smo svedoci turbulentnih vremena - Velika Britanija izlazi iz Evropske unije, američka administracija pravi ozbiljne zaokrete u svojoj spoljnoj politici, Rusija nije više nejaka kao devedesetih, a kineska ekonomija ozbiljno postaje konkurent Zapadu.

- Svet se menja, ali moramo i mi uporedo s njim. Da shvatimo promene, uhvatimo korak s njima, ali, pre svega, da radimo na sebi samima i našem društvu - rekao je on. 

Povodom situacije u regionu, Dačić je, upitan za odnose sa Hrvatskom, rekao da, iako imamo različito viđenje prošlosti, ne vidi razloge za bilo kakva sukobljavanja u budućnosti. 

- Nemamo bilo kakve interese koji mogu biti protivrečni u budućnosti. Ja stalno ponavljam da iza papira, naših reči i unutarstranačke ili unutrašnje politike stoji život običnog čoveka, njegova svakodnevnica - a to je posao, to je infastruktura, obrazovanje koje mu pružamo, kultura koju mu omogućavamo… Naši narodi su isprepletani i nemamo taj luksuz da ne mislimo na naše građane i njihove porodice - kaže Dačić.

Upitan koliko bi verovatni ulazak Makedonije u NATO predstavljao izazov za srpski stav o neutralnosti, on je rekao da Srbija nema nikavih aspiracija za ulazak u bilo kakve vojne saveze, pa ni u NATO. 

- Što se tiče članstva Makedonije u NATO, Srbija poštuje spoljnopolitičke prioritete drugih država, kao što očekuje da se njeni prioriteti na isti način razumeju i poštuju - dodao je on.

Na pitanje da li su mogućnosti da prve balkanske zemlje postanu članice Evropske unije 2025, godine, danas postale stvar prošlosti, on je podsetio da tempo pristupanja Srbije u velikoj meri zavisi i od dijaloga Beograda i Prištine, koji se trenutno nalazi u ključnoj fazi. 

- Pristupanje Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije", rekao je Dačić i izrazio nadu da će se dinamika pregovora ubrzati, kao i da će "u skorijoj budućnosti biti otvorena sva pregovaračka poglavlja za koja su stvoreni uslovi i da će Srbiji biti omogućeno da usredsređenošću i zalaganjem iskoristi okvirni rok za pristupanje do 2025. godine - rekao je Dačić.

Upitan šta su spoljnopolitički prioriteti Ministarstva spoljnih poslova u narednom periodu, on je rekao da je to svakako rad na održavanju, ali i produbljivanju odnosa sa svim našim partnerima i prijateljima, čak i sa onima sa kojima ne delimo uvek ista mišljenja niti imamo iste interese. 

- Kao rezultat kontinuiranih napora na planu očuvanja teritorijalne celovitosti Srbije kroz predstavljanje naše argumentacije utemeljene na međunarodnom pravu i Povelji UN, izdvajaju se povlačenje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije od strane Surinama, Burundija, Liberije i Papua Nove Gvineje. I naravno nastavljamo s aktivnostima na planu povlačenja JPNK - istakao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija