• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

19.09.2018

11:09 >> 12:59

(VIDEO) VUČIĆ IZ TJENĐINA: Kina želi jaku Srbiju, a mi ćemo pamtiti šta su sve za nas učinili!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ IZ TJENĐINA: Kina želi jaku Srbiju, a mi ćemo pamtiti šta su sve za nas učinili!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u obraćanju javnosti iz kineskog grada Tjenđin da Kina želi jaku Srbiju i da će pomoći našoj zemlji oko četvrte industrijske revolucije

- Nastavili smo razgovore sa predsednikom Šijem juče. To je ogromna stvar za našu zemlju i ogromna čast. Ukazao bih na nekoliko detalja razgovora sa premijerom Lijem, on je istakao da NR Kina želi da vidi jaku Srbiju. Ja sam izrazio zahvalnost i mi ćemo da pamtimo šta su za nas učinili u teškim političkim trenucima 1999. godine – izjavio je Vučić.

Kako kaže, premijera Lija Kećijanga je zamolio da nam pomognu oko Četvrte industrijske revolucije i ulaska u ceo proces.

- Potrebna nam je pomoć Kine u robotizaciji društva. Na više mesta na ekonomskom forumu mogli ste da se začudite šta su u stanju da naprave - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima Kina nam je u poslednje vreme postala peti partner Srbije u investicijama.

- Čvrsti smo na Evropskom putu i na putu integracija. Uspeli smo da odbranimo odnose koje Srbija ima i da poboljšamo odnose sa onima sa kojima nismo imali baš najbolje. Na tu sam politiku Srbije veoma ponosam jer sam na nju i lično učestvovao - rekao je Vučić.

Kako je rekao, 2014.godine, kada smo krenuli u teške reforme, bili smo jedna zemlja, siromašna, a sada, kako kaže, smo zemlja koja ima jedan od najvećih stopa rasta u Evropi i imamo suficit u budžetu.

- Imamo još večeras večeru sa premijerom Lijem i još malo ću ga moliti za stvari o kojima sam govorio. Za mene nije završeno dok ne sednem u avion. Ja sam iskreno veoma srećan. Znam da smo Srbiji doneli mnogo toga dobrog i to će se tek videti - rekao je Vučić.

On je rekao da oni koji se smeju slobodno mogu da nastave to da rade, jer, dodaje, siguran je da građani Srbije dobro vide razliku između njih i onih koji se smeju svemu, a nikada u svom životu nisu ništa dobro uradili.

Foto: Tanjug

- U Srbiji da vam neko kaže da je nešto dobro, to ćemo teško da dočekamo. Veoma sam srećan. Li me je pitao šta je to što mogu da pomognu. Ja sam birao drugačiju strategiju i danas drugačiju taktiku. Tražio sam pomoć u modernim tehnologijama i inovacijama - rekao je Vučić.

Ne znam kakve veze Izetbegović ima sa KiM 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tjenđinu da je, kada neko govori o naoružanju drugih zemalja to mešanje u unutrašnje stvari nezavisnih i suverenih država i da zato, kako je rekao, ne zna zašto je to uradio predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Komentarišući izjavu Izetbegovića o Kosovu i Metohii, kao i naoružanju koje Srbija kupuje, Vučić je zapitao kakve veze lider SDA ima sa tim.

Poručio je Izetbegoviću da ne treba Srbiju i neke druge u regionu da koristi za dobijanje političkih poena u predizborne svrhe.

- Može li neko da mi kaže kakve on veze ima sa KiM. Kada govorite o naroužavanju suverenih zemalja vi se direktno mešate u unutrašnje stavri nezavisnih i suverenih država. Ne razumem zašto to Izetbegović radi. Srbija nikome nije pretnja i nikada nikome nije zapretila nikada. Nijednom svojom izjavom nisam učinio ništa loše i želimo najbolje odnose sa Bošnjacima - reka je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Ne želi, rekao je, da im Srbija bude predmet u izbornoj kampanji. 

- Ostalo im je 15 dana do izbora i sada ko će da dobije neke poene ako izgovori nešto loše o meni, Srbiji, ili ne znam kome u okruženju - naveo je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug

Poručio je da od njega neće čuti težu reč, ne zato što je uplašen i ne zato što ne bi mogao da dobije lake političke poene na unutrašnjoj sceni, već, kako ističe, što mora da razume poziciju Srbije, da mi i hoćemo i želimo, ali imamo obavezu da se ponašamo najodgovornije.

- Mi ne smemo da budemo razlog za bilo kakav, čak i verbalni sukob. Zato nisam ništa rekao. Zato sam pitao kakve veze on ima sa KiM; zašto se meša u direktne unutrašnje stvari jedne zemlje. Ja kada govorim o BiH, ne govorim o jedinstvenoj ili ovakvoj ili onakvoj, već o Dejtonskoj, poštovanju njenog teritorijalnog integriteta, kao i poštovanja teritorijalnog integriteta Republike Srpske u skladu sa Dejtonom, u okvirima i granicama BiH - naglasio je on.

Istakao je i da je vrlo precizna politika Srbije usklađena sa ustavno pravnim aktima BiH i međunarodno pravnim sporazumom kakav je Dejtonski.

- Ono što neki drugi govore o Sandžaku, o Kosovu, o mnogim drugim stvarima govore suprotno Ustavu Srbije, međuanrodnom pravnom poretku. Nije moje da im objašnjavam bilo šta o tome, već samo da ukažem našoj javnosti na tu činjenicu - kazao je predsednik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pančevac

pre 5 godina

Ma hvala im što su pustili da nas bombarduju,koji ste vi prevaranti

Slave

pre 5 godina

Hahaha o čemu ovaj priča majko mila, kakva robotizacija, hoćeš i ovu mizeriju od radnih mesta da zameniš robotima? Naravno da samo lupeta i da nema od toga ništa, ali ipak je degutantno da jedna Srbija ovako kleči i da se njen predsednik ponižava kao da vodi banana republiku, a ne evropsku državu

veki

pre 5 godina

Predsednik koji je "zaklao ceolg bika zarad kila mesa". Otišao da nam dovede kineze koji će otvoriti fabrike , naravno o buđžetu građana, u koje će da zaposli potom kineske građane, da im napravi stanove i da opštinu na upravljanje. O građani Srbije likujte nad svojom propašću koja vas očekuje kada vam dođe kineski gospodar, ako se predhodno ne evakuišete iz ove zemlje, kako ne bi završili kao jeftina radna snaga. I glasajte za one koji vas sistematski uništavaju i prodaju bud zašto.

Vns

pre 5 godina

Kada stižu leteći automobili? Pa bićemo čudo...

cinjenice

pre 5 godina

Ucinili su to da ce u Srbiji da otvaraju fabrike i da ce srbi biti najeftinija radna snaga na svetu. Vucicu narod ce da ti sudi. Za sve lose sta si nam radio a sve od 2012 je lose. Nece ostati postedjeni ni svi tvoji poltroni iz Sns-a i svi mediji koji te podrzavaju.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija