• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

20.09.2018

17:53

VULIN U REPUBLICI SRPSKOJ: Sa  Dodikom posetio  fabriku Orao, dogovor o novim ulaganjima!

Politika

VULIN U REPUBLICI SRPSKOJ: Sa Dodikom posetio fabriku Orao, dogovor o novim ulaganjima!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas s predsednikom RS fabriku "Orao" u Bileljini, a tokom posete postignut je dogovor da 50 odsto vlasništva dobije firma koju odredi Vlada Srbije, čime će se kompaniji obezbediti sigurnost posla i novi tehnološki korak koji je neophodan

Vulin i Dodik su pre sastanka sa rukovodstvom kompanije položili venac u Spomen sobu poginulim radnicima - borcima, u krugu kompanije. 

Ocenivši da je Orao jedno od strateški važnih preduzeća za razvoj vazduhoplovstva u Srbiji, te navodeći da Ministarstvo odbrane to veoma dobro zna, Vulin je rekao da je upravo zbog toga i ove godine u poslove s tom kompanijom uloženo više od tri miliona evra. 

- Kompanija može da računa u narednih pet godina da obim saradnje neće padati ispod toga. Za nas je Orao veoma bitan, baš kao što je i Republika Srpska beskrajno bitna za Republiku Srbiju. Dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije, Republika Srpska može da računa na pomoć i podršku - i diplomatsku, i političku i ekonomsku, i ta podrška nikada neće biti deklarativna samo na lepim željama i zajedničkim pojavljivanjima - rekao je Vulin. 

Kako je naveo, ta će se podrška ogledati i u otvaranju novih radnih mesta, otvaranju mostova, ulaganju novca u ono što je bitno za Republiku Srpsku.

Dodao je da "Orao", kao i fabrika motora specijalne namene na Palama i banjalučki "Kosmos", mogu da računaju na punu podršku Ministarstva odbrane Srbije koje će uvek svoje poslove "na prvom mestu zaključivati sa preduzećima iz Republike Srpske".

- Republika Srpska može da se mirno i sigurno osloni na nas, na Ministarstvo odbrane, na Vladu Srbije, i sa punim poverenjem da posmatra i politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića - poručio je ministar.

Predsednik Dodik zahvalio je, pre svega, svim radnicima "Orla" na "vanljudskim naporima" da sačuvaju fabriku, ističuići da je ponosan na tu fabriku, ali i današnji dogovor da 50 odsto vlasništva dobije firma koju odredi Vlada Srbije, čime će se, dodao je, omogućiti sigurnost posla i obezbediti novi tehnološki korak koji je neophodan. 

On je zahvalio i ministru Vulinu, ne samo na Orlu, nego i na Kosmosu i na fabrici na Palama, te poručio da je Srbija najvažnija zemlja za regionalnu stabilnost i da je na čelu sa Aleksandrom Vučićem rekla da je "spremna da brani svoju slobodu svog naroda u celini".

- Mi smo pročitali da to znači i našeg prostora. Zato možemo zajedno da ulazimo u vlasničke i poslovne odnose. Tu najveći doprinos daje ministar odbrane Aleksandar Vulin i nadam se da ćemo brzo rešiti sve po tom pitanju - rekao je predsednik Republike Srpske.

Direktor bijeljinskog "Orla" Milan Prica izrazio je zadovoljstvo današnjom posetom i postignutim dogovorom, navodeći da je cilj posete bio proširenje saradnje i ulaganje u fabriku. 

- Moramo je održati jer je biser na ovim prostorima, a da nije bilo Republike Srbije mi ne bismo ni opstali. Danas je najveći kupac, odnosno korisnik naših usluga, Srbija. Napomenuo bih da mi radimo za ceo svet i živimo od našeg rada - rekao je Prica i posebno pohvalio radnike u fabrici koji su postigli dogovor da im plata kasni jedan mesec kako bi kupili novu opremu.

Kompanija "Orao" a.d . za remont i proizvodnju u Bijeljini bavi se delatnošću u okviru vazduhoplovstva. Osim važnog partnerstva sa Republikom Srbijom, "Orao" između ostalog izvozi motore na indijsko, englesko i italijansko tržište.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija