• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.09.2018

18:13

DIPLOMATSKI RAT HRVATSKOG PREMIJERA I SRPSKOG MINISTRA! PLENKOVIĆ: Srbi u EU mogu samo preko nas: DAČIĆ: Hrvati, ne ložite se!

Politika

DIPLOMATSKI RAT HRVATSKOG PREMIJERA I SRPSKOG MINISTRA! PLENKOVIĆ: Srbi u EU mogu samo preko nas: DAČIĆ: Hrvati, ne ložite se!

Podeli vest

Hrvatski premijer Andrej Plenković i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ušli su otvoreni diplomatski rat. Plenković je poručio da Srbija u Evropsku uniju ne može ući bez dozvole Zagreba, dok mu je Dačić rekao da se Zagreb neće pitati o srpskoj sudbini

Hrvatski premijer juče je izjavio da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi preko Zagreba i rešavanja svih otvorenih, akumuliranih pitanja. Na ovu provokaciju komšija odmah je reagovao Dačić, koji je rekao da Beograd ne zavisi od Hrvatske.


Žive u prošlosti 

JADRANKA JOKSIMOVIĆ
MINISTARKA ZA EU INTEGRACIJE


Republika Srbija je spremna da iskoristi pruženu priliku strateškim dokumentom Evropske komisije o politici proširenja na Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa.

 


Plenković je najpre ustvrdio da hrvatska vlada radi na rešavanju svih otvorenih pitanja sa Srbijom.


- Put Srbije u Evropsku uniju vodi preko Zagreba i rešavanja akumuliranih pitanja. O njima se razgovaralo prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, ali i hrvatskih funkcionera Srbiji. Što se tiče prava hrvatske manjine u Srbiji, nadam se da će ona imati status sličan onom koji ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj... - rekao je Plenković u Saboru, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Hrvoja Zekanovića o rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom, među ostalim i ratne odštete. 

Lečenje kompleksa

Od Hrvatske treba očekivati nove ucene, jer će svoje komplekse pokušati da nadomeste podmetanjem noge Srbiji
Zoran Milivojević, karijerni diplomata

 

 


Komentarišući novu provokaciju iz Zagreba, Ivica Dačić je, na drugoj strani, istakao da Evropska unija neće dozvoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak Srbije u tu zajednicu.


- Kao što znate, put ka Evropskoj uniji ne mora da ide samo preko Hrvatske. Može da ide i preko Mađarske, može i preko Rumunije, Grčke... To što priča Plenković je davanje sebi većeg značaja nego što je realno. Smisao njegove izjave jeste da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u Evropsku uniji ili neće. E pa Hrvatska jeste deo EU, ali Brisel svakako neće dozvoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak drugih zemalja. Molim vas, Hrvatska je ušla u Evropsku uniju preko Slovenije, a oni nisu rešili granični spor. Pa šta ima onda mi da pričamo... - podvukao je Dačić, pozvavši Hrvate da se usredsrede na budućnost, jer su i oni koji su se međusobno više ubijali našli zajednički jezik u EU.

Foto: Informer

 

Hrvati tvrde: Francuzi i Nemci glavni kočničari Srbije u Evropi

Kada se radi o pregovorima Evropske unije sa Srbijom, glavni kočničari su Francuska i Nemačka, tvrdi zagrebački "Jutarnji list".

U članku se navodi da pravo veta u EU ostaje jer starije članice žele punu kontrolu nad proširenjem, kao i da Francuska i Nemačka ni u snu ne bi pristale na to da nemaju mogućnost da odbiju ulazak Srbije ili Turske u Evropsku uniju (!?!).

 

Nisu presudni faktor


Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da prijem Srbije u Evropsku uniju zavisi isključivo od nas i mnogo ozbiljnijih država od Hrvatske.


- Kad je Zagreb pokušao da nas mrcvari i ucenjuje oko poglavlja 23, videli smo kako je reagovala Nemačka. Neke druge zemlje su ozbiljniji faktor od Hrvatske i upravo će te države odlučivati o tome kad i pod kojim uslovima će Srbija pristupiti EU. U svakom slučaju, od Hrvatske treba očekivati nove ucene. Neke svoje komplekse pokušaće da nadomeste podmetanjem noge Srbiji. Međutim, nije Hrvatska presudni faktor u EU koji utiče na to da li će i kada Srbija pristupiti toj međunarodnoj zajednici - zaključuje Milivojević.

 

USTAŠKA POSLA! PUPOVAC JE ŽRTVA, PREKO NJEGA ŽELE DA RUŠE VLADU: Poznati hrvatski sociolog objasnio zašto su Srbi meta


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milena

pre 5 godina

slažem se da se hrvati u Srbiji tretiraju kao srbi u Hrvatskoj , počev od jezika pa do radnih mesta. Gde može u državnoj upravi u Hrvatskoj da radi srbin ili u školi i sl.

Medi

pre 5 godina

Hrvati su posle pola porušene i obnovljene zemlje napravili reforme i ušli u EU i NATO i oni su Regionaln lider i postavljaju uslove a ovaj Dača i sam svaki put kad nešto izjavi ispadne smešan a tek pored Plenkija koji će ga "pojesti" na pet evropskih jezika a prvi uslov Srbiji za poglavlje 26(kultura i školstvo) je bilo jednaki uslovi hrvatima u Srbiji kakve imaju Srbi u RH a na radnom mestu moraš govoriti zvanični jezik države a ne manjine a inače je ta EU pohvalila RH da ima najbolje zakone za manjine u celoj Uniji e zato sada idu na Referendum da ih maknu Srbima zbog mera reciprociteta...

Dunavske ade

pre 5 godina

Nema tu šta da se raspravlja i dižu tenzije kad svi jako dobro znamo koji su hrvatski uslovi Srbiji za poglavlja koji se samo trebaju ispuniti a inače su i hrvati govorili da su Slovenci pre mali da ih nešto neko pita u EU pa su ih opet blokirali na 4g za granicu koja se eto još nije rešila na arbitraži gde su Slovenci lagali pa sada više nema ulaska dok se pitanje granice ne reši eto to je prvo....

Nile

pre 5 godina

Vučić je izjavio pre mesec dana da su ispunjeni skoro svi uslovi hrvatske manjine u Srbiji od njih 26 a da ti nikada nije rekao da ih uopšte ima toliko isto ko šta je hrvatska ministarka kulture pre mesec dana izjavila da su Srbi vratili skoro sve 90ih otete ikone i još 40 000 drugih predmeta kulturne dobrote a treba da vrate još oko 200 000.....e tako će ti biti da će se svi manji uslovi ispuniti a da ti to niti ne znaš a ovi veliki i jasni su druga priča to ćemo svi gledati.

Ilija

pre 5 godina

„nadam se da će ona imati status sličan onom koji ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj... - rekao je Plenković u Saboru“ pa kamo sreće da Srbi iole žive kao hrvati u Srbiji, sram ga bilo šta on lupa..

Djordje

pre 5 godina

Sestro slatka svi u Srbiji imaju veca prava nego sami Srbi.Neznam po cemu si ti zakljucila da su Hrvati ugrozeni u Srbiji.Molim te nemoj da uporedjujes prava Srba u Hrvatskoj sa pravima Hrvata u Srbiji. Dosta vise sranja po Srbima .

Naja i Roda

pre 5 godina

šta se mi ložimo na hrvate, zabole me šta oni kažu i pišu

Getsbi

pre 5 godina

„Što se tiče prava hrvatske manjine u Srbiji, nadam se da će ona imati status sličan onom koji ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj... - rekao je Plenković u Saboru”. Da bi imali isti status srbi treba da pobiju podosta hrvata kako bi izjednačili rezultat.

Srbija u EU do 2025g

pre 5 godina

Nema ZSO, nema Gazivoda, nema deljenja zemlje, nema pregovora, nema mitinga, nego se samo čeka, priznanje Republike Kosova i ispunjavanje uslova iz poglavlja i put za EU: -Pronalazak nestalih iz rata a više je Srba nego hrvata, reče Vučić! -Brisanje zakona o Univerzalnoj juresdikciji! -Vraćanje hrvatima svih ikona i još oko 200 000 otetih predmeta i odnešenih u Srbiju 90ih a 20g se terala propaganda, hrvati krali! -Rešavanje pitanja granice na Dunavu a 95% sporene zemlje po Katastarskim knigama je hrvatsko a Slovenci su lagali na arbitraži za Piran samo zato jer nije bio u tim knjigama koliko je Juga bila uređena država a po njima hrvati dobili sve na kopno! -Otvaranje arhiva JNA šta će biti događaj veka a i vraćanje arhiva NDH koji je zamislite vi to u Srbiji a nema ništa protiv Stepinca za onu papinu Komisiju ali pitanje je šta ima protiv Četnika! -Plaćanje ratne odštete hrvatima pa da posle oni Srbima vrate njihovu imovinu u RH oduzetu(konfeskovanu) za tu odštetu. -Plaćanje odštete hrvatskim logorašima u srpskim logorima "Sabirnim centrima" u Vojvodini o kojima se još ne sme govoriti. -Sukcesija vojne imovine JNA gde hrvai traže od Srbije 8mlrd.D i tenkove i avione a od CG 2mlrd.D i vojne brodove i avion Mig21 od Rudolfa Perišina ko i vojno-školski brod Jadran a Mešovita komisija je počela sa radom o ako ona to ne reši ide se na Međunarodni sud.

dr

pre 5 godina

Dačiću samo raspali po ustašama i sve u lice imaš veliku podršku Srpskog naroda a posebno nas prognani. Nema u vladi RH nijednog koji nije ustaške familije,

SRBOLOV

pre 5 godina

ČESI UHITILI PRIPADNIKA 'MARTIĆEVE MILICIJE' Hrvatski Srbin optužen za ratne zločine protiv civila na području Benkovca pao tijekom posjeta sinu

Sandokanons

pre 5 godina

Kad se dva srbina zakace to je ludilooo...Plenkovicu pa zasto ne priznas kao Milanovic da si srbin??

Marcco

pre 5 godina

Pa ako se prepucavanje preko medija danas zove diplomatija, onda je ovo diplomatski rat. Doduše, prepucavanje preko medija je nekad bila antiteza diplomatije ali vremena se menjaju, dolaze neki novi ljudi koji znaju bolje a rezultati se oslikavaju u činjenici kako nam dobro ide i kako smo u ljubavi sa svim susednim zemljama uključujući i pravoslavne.

Mate

pre 5 godina

Eh, dok Srbija uopče dođe do toga da Hrvatska treba da odobri njen ulazak u EU (sve države EU trebaju ratificirati ulazak nove države), proći će 20-30 godina. I tada će biti REFERENDUM u Hrvatskoj o ratifikaciji ulaska Srbije u EU. Dakle, neće se pitati Vlada, ni Sabor, ni bog sveti, nego - Narod. E pa, sretno s tim. Volimo mi vas, ko braću, i znamo da vas vlada na silu gura u EU. Zato smo mi tu da vam pomognemo, braćo. Pa ćemo još malo odgoditi taj ulazak, za još 30-tak godina. Šta će te u EU, kad se ionako raspada.

zoran

pre 5 godina

Dačić i Vulin ponovo luduju u punoj snazi. To što prvi ne zna ni da pozdravi na engleskom, a drugi nije služio vojsku ništa ne umanjuje njihovu efikasnost sa glupostima. Kažu da mudrost dolazi sa godinama, ali kod ove dvojice to definitivno ne važi. Što pre izbori pa da im se lepo zahvalimo na druženju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija