• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.09.2018

18:47

DAČIĆ I LAVROV: Odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom planu

Politika

DAČIĆ I LAVROV: Odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom planu

Podeli vest

Ministri spollnih poslova Srbije i Rusije Ivica Dačić i Sergej Lavrov ocenili su danas u Banjaluci da nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dve zemlje "kontinuirano i produktivno razvijaju"

Dvojica ministara, koji su u Banjaluci prisustvovali ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju Srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra, saglasili su se da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom planu i da su međusobni odnosi dostigli veoma visok nivo strateškog partnerstva. 

Dačić, koji je informisao Lavrova o toku dijaloga Beograda i Prištine, ponovio je stav Beograda da bez Rusije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju. 

Lavrov je istakao da Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednost UN. 

LAVROV IVANIĆU URUČIO ROĐENDANSKI POKLON

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sinoć je došao u Sarajevo, i danas se sastao sa Mladenom Ivanićem i druga dva člana Predsedništva i sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Lavrov je uputio važne poruke da se zalaže za poštovanje Dejtona, što znači da podržava stavove SZP i protivi se formiranju trećeg hrvatskog entiteta, što predlažu Dodik i Čović. Nakon srdačnog sastanka Lavrov je Ivaniću  uručio rođendanski poklon, a potom je odleteo za Banjaluku.

 

On je ponovio da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, naglasivši da EU mora da utiče na Kosovo. 

Dvojica ministara zaključili su da bi uspešno i održivo okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona.

Lavrov je u razgovoru sa srpskim ministrom takođe ponovio da Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH. 

Na sastanku u Banjaluci dvojica ministara razgovarali su i o međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama i pripremama za sastanak međuvladine komisije, koji je zakazan za oktobar.

BAĆUŠKI OD SRCA: Dodik odlikovao Lavrova Ordenom RS na ogrlici!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija