• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

04.10.2018

11:36

(VIDEO) DAČIĆ UPOZORAVA: Zamrznuti konflikt na KiM nosi OPASNOST OD ŠIPTARSKOG BLICKRIGA!

Politika

(VIDEO) DAČIĆ UPOZORAVA: Zamrznuti konflikt na KiM nosi OPASNOST OD ŠIPTARSKOG BLICKRIGA!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, gostujući na TV Pink, upozorio je danas da zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji može dovesti do "blickriga", veštačkog izazvanja političke krize u zemlji, kao i zastoja u evropskim inetgracijama

 

- Postoje dve opasnosti. Postoji opasnost od blickriga, odnosno tog hrvatskog scenarija koji oni mogu izvesti uz podršku međunarodne zajednice, mada ona i ne mora da se meša nego samo da skrene pogled sa KiM na neku drugu krizu. Srbija se tada može naći pred važnim pitanjem - hoće li da brani Srbe i da interveniše i da uđe u sukob sa Kforom i NATO. Onda je pitanje na koga tu Srbija može da računa i da li će tražiti pomoć Rusije - rekao je Dačić. 

Dačić je naveo da je drugi rizik zamrznutog konflikta, to što je Zapad već naučio na primeru Miloševića primenu principa - ako ne možete da pobedite spolja, pobedite ih iznutra. 

Kako je objasnio, to znači da se iznutra forsiraju određene političke snage i stavovi da u određenom momentu kažu dosta je politike koja nas svađa sa međunarodnom zajednicom u izaziva sukobe.

- Kada sam pročitao izjavu Saše Jankovića pre neki dan, setih se svega šta je bilo. On je rekao da je pitanje Kosova demokratsko pitanje, a toga sam se naslušao za vreme DOS. Govorili su sve će da se reši samo da ode Milošević, tako sada govore sve će se rešiti kada ode Vučić - naveo je Dačić. 

Kako je dodao, oko zamrznutog konflikta se svi moraju složiti.

- Mi ovde imamo mogući blickrig, ali i da Priština i Beograd neće moći da napreduju u evropskim integracijama - rekao je šef diplomatije. 

Dačić je podvukao da nije moguće da se kosovsko pitanje rešava bez Rusije, koja je uz Kinu naš glavni oslonac i glavna podrška kao stalna članica Saveta bezbednosti.  

- Da nije Rusije i Kine, možda bi članstvo KiM prošlo u UN. Dok se Beograd i Priština ne dogovore, nikakvi jednostrani potezi neće biti priznavani od strane Moskve ili Pekinga - podvukao je Dačić.

Foto: pink.rs

Prema njegovim rečima, zbog toga je poseta Vučića Moskvi bila izuzetno važna. Ministar spoljnih poslova je istakao da je to još jedna potvrda bliskosti naših stavova, iako se mnogi trude da naprave paralelu i kažu da se Rusija ne slaže sa mirovnim rešenjem za KiM, što su, kako je ocenio, sve gluposti.

- Rusija ima veliko razumevanje za našu poziciju i pruža nam veliku podršku - istakao je Dačić. 

Osvrnuvši se na upad na Gazovode, on je podvukao da je to bila čista provokacija, koja Hašimu Tačiju ni u političkom smislu nije donela ništa. 

- Srbija je reagovala oštro, ali racionalno ne dozvolivši da se uđe u sukob, jer onda nema povratka - rekao je Dačić i dodao da je to bio pokušaj da se ojača pozicija Tačija i u skadu sa tim međunarodnoj zajednici dolazi do gledanja kroz prste, kada je reč o njegovim postupcima. 

Komenatarišući ponašanje prištinskih političara u Savetu bezbednosti UN, Dačić je rekao da oni svake godine pokušavaju da uđu nepozvani, pošto nemaju statusno pravo i koriste razne druge mogućnosti da dođu do propusnice kako ušli u SB.

- To je zloupotreba jer se oni tu prijavljuju preko takozvanih departmana za mirovne operacije, koristeći misiju UNMIK i onda preko njih dobijaju propusnice. Ovaj put ih je bilo 41 - ukazao je Dačić.

Foto: pink.rs

Kako je rekao, to samo pokazuje koliko je njima stalo da se pojave, imaju i taj problem što hoće da svako za sebe pravi delegaciju - i Tači i Pacoli i Haradinaj. 

- Oni su svaki susret koji su imali - svako koga su sreli, seli za njegov sto... Tako su uradili sa premijerom Maroka, koji kada je video šta su objavili pao je u nesvest, jer je to jedna od zemalja koja nas najviše podržava - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, slična situacija je bila i sa nekim drugim zemljama poput Tunisa. 

- Oni su sada u velikoj defanzivi jer nemaju više koga da jure. U suštini najveći deo vremena provode razgovarajući sa zemljama koje su već priznale Kosovo, da eventualno ne promene odluku - dodao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je izrazio očekivanje da će se u novembru pitanje KiM ponovo naći pred SB, kada predsedava Kina. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
natio

pre 5 godina

Jadne su države koje dnevno-politički mijenjanju svoje stavove.

Ona

pre 5 godina

Rusija ima razumevanje i pruza nam veliku podrsku.

jova

pre 5 godina

Albance je uhvatila panika jer im ne ide onako kako su planirali

Fudbaler

pre 5 godina

Srbija je reagovala oštro, ali racionalno ne dozvolivši da se uđe u sukob, jer onda nema povratka. Srbija neće da uđe u konflikt.

maki

pre 5 godina

nista ne treba da se zamrzava samo napred borbeno

Esad

pre 5 godina

Srbija iako reguje naglo ,ubije kojeg kli srusi koji dron moze da mirno kaze eto zaneli smo se ,omaklo se itd. Tim nacinom wmo staviti do znanja svima da smo spremni i da ne zelimo sukob. Isto to rade Albanci,eno ubise Olivera i sta.

Andreja

pre 5 godina

Rusija i Kina nas mnogo podržavaju i uz nas su...

Nikola

pre 5 godina

Mi imamo podršku Rusije i Kine, što je veoma bitno za našu zemlju.

Viktorija Vikica

pre 5 godina

Upravo zato je i potrebno resiti pitanje KiM kako se dalje ne bi stvarali problemi.

DRagana

pre 5 godina

Siptari moraju nauciti ko su prvenstvenoi kako se ophoditi sa drugim ljudima, a onda eventualno da pozovu na kompromis.

TARA

pre 5 godina

Nadajmo se da će se problem KiM rešiti u budućnosti. Preveliki je pritisak za sve nas. Mnogo truda se ulaže u rešavanju problema vezano za KiM.

nina

pre 5 godina

Šiptari mogu samo da prete. Oni vole sukobe, zalažu se za nemir i mržnju.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija