• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Tanjug

05.10.2018

12:08

(FOTO) BRNABIĆ: Pred Srbijom su četiri izazova migracije, terorizam, visokotehnološki kriminal i situacija na KiM

Politika

(FOTO) BRNABIĆ: Pred Srbijom su četiri izazova migracije, terorizam, visokotehnološki kriminal i situacija na KiM

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas da su pred Srbijom četiri osnovna izazova - migracije, terorizam, visokotehnološki kriminal i posebno situacija na Kosovu i Metohiji

Specifičnost situacije na KiM je takva da imamo zamrznuti konflikt koji je potencijalni izvor pretnje sigurnosti za naše građane i to iz nekoliko razloga, a pre svega zato što sve više vidimo besmislene napade i prištinsku vlast, koja se, citirala je predsednika Aleksandra Vučiha, ponaša kao "nervozni bokser".

Ne znate, kazala je, šta možete očekivati.

Ukazala je i da Priština ne ispunjava obaveze iz prvog sporazuma između Beograda i Prištine - Briselskog sporazuma, kao i da zbog toga Srbija nema partnera sa druge strane na koga može da računa.

Brnabić je na konferenciji "Ka bezbednoj Srbii", govorila o migracijama, koje su izazov ne samo za Srbiju, već za celu Evropu, te istakla da se Srbija u periodu migrantske krize 2015. i 2016. pokazala odgovorno i dokazala da ima bezbednosne snage koje mogu da odgovore svim izazovima i da zaštite svoje građane, granice, ali pokazala i da je humana i da može da se izbori sa registracijom tolikog broja migranata.

Foto: Tanjug

Ističe da Srbija, iako nije imala problema sa terorizmom, mnogo ulaže i prati svaku bezbednosnu pretnju koja može doći iz tog pravca kako bi Srbija ostala bezbedna zemlja.

Kaže da Srbija ima stratešku procenu javne bezbedosti od 2017-2021 koja definiše osam prioriteta, a to su borba protiv organizovanog kriminala, suzbijanje proizvodnje i kriumčarenje droga, suzbijanje korupcije, suzbijanje visokotehnološkog kriminala, borba protiv terorizma, unapređenje stanja javnog reda i mira, unapređenje stanja u saobraćaju, kao i borba protiv iregularnih migracija.

Govoreći o učinku bezbednosnih snaga Srbije, premijerka je rekla da je u periodu između 27. aprila 2014. do avgusta 2018. godine oduzero 13,7 tona narkotika, što je 43 odsto više nego u prethodnom četvorogodišnjem istom period četiri godine pre toga, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Foto: Tanjug

Iznela je i podatke da je Srbija samo u 2018. smanjila broj krivičnih dela za oko 5,2 odsto i procesurirala 15 kriminalnih grupa.

- Samo 2018. oduzeto je oko tri tona droge, preko 477.000 raznih narkotika”, ukazala je Brnabić i dodala da su to rezultati ulaganja države u bezbednosne insititucije koje su do 2014. bile “devastirane - a pre svega vojska i policija.

- Znate da su ogromna energija i novac uloženi u rad bezbednosnih institucija. Pre svega povećane su plate, obnovljena uniforma, oprema, vozila, uloženo dosta u tehnologiju i istraživanje i razvoj, kako bi se namenska industrija Srbije vratila na mesto na kojem je bila nekad - rekla je Brnabić na panelu “Nacionalna bezbednost Srbije”.

Premijeka je kazala da su reforme i smanjenje plata od 10 odsto u javnom sektoru od 2015. godine dali rezultate, kao i da je to moralo biti učinjeno zbog “užanse situacije u budžetu” koje je tadašnja vlada zatekla.

- Od tada do sada mi smo u sektoru bezbednosti povećali plate za ukupno 17 odsto i pripremamo novo povećanje do kraja godine - najavila je Brnabić.

Ona se osvrnula i na izgradnju jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih službi i istakla da je to način države da se zahvali svima onima koji štite našu zemlju i koji obavljaju “težak i zhtevan” posao.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ivana

pre 5 godina

Priština ne ispunjava obaveze iz prvog sporazuma između Beograda i Prištine - Briselskog sporazuma

dunja

pre 5 godina

Srbija nema partnera sa druge strane na koga može da računa.

Dehan

pre 5 godina

Pristina ni jedan zahtev iz sporazuma nije ispunila

Markoni

pre 5 godina

Neće biti jednostavno, ali verujem u politiku ove vlade. Stalno smo pod pritiskom.

Marko

pre 5 godina

Izaći ćemo jao kao pobednici i pored svih poteškoća.

Ćira

pre 5 godina

Srbija će ispravnom politikom rešiti probleme.

Đorđe

pre 5 godina

Svi problemi će se uspešno rešiti jer imamo jaku Vladu i vlast.

mara

pre 5 godina

Nece biti jednostavno, ali verujem da ce politikom, radom i trudom Srbija uspeti da se izbori sa kriminalom

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija