• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.10.2018

11:42

(FOTO) VUČIĆ POČASNI PROFESOR UNIVERZITETA U ASTANI! Velika čast za predsednika Srbije!

Politika

(FOTO) VUČIĆ POČASNI PROFESOR UNIVERZITETA U ASTANI! Velika čast za predsednika Srbije!

Podeli vest

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas je, na Evroazijskom univerzitetu Gumiljov, dodeljena titula počasnog profesora, nakon što se obratio studentima u amfiteatru ove moderne obrazovne ustanove u Astani, istakavši da može da garantuje da će Srbija uložiti sve napore u očuvanju mira

 

- Sproveli smo teške reforme, fiskalnu konsolidaciju. Danas mogu reći da je Srbija na dobrom putu. Uspeli smo da stvorimo suficit u budžetu treću godinu zaredom, a nemamo gas ni naftu. Šampioni smo u privlačenju dirketnih stranih investicija. Mislim da smo u ovoj godini treća zemlja u Evropi po privrednom rastu - preneo je on studentima.

Foto: informer.rs

Rekao je da je ono što nas opterećuje situacija u regionu, te naveo da imamo problema sa Prištinom, to jest oko pitanja Kosova i Metohije.

- To je jedan od razloga što smo zahvalni Kazahstanu, jer je to zemlja koja u potpunosti poštuje teritrijalni integritet i suverenitet Srbije, koja smatra da treba sve sporove rešavati u UN - naglasio je Vučić.

Kazao je da Srbija nastoji da taj problem reši kroz dijalog, pokušavajući da razume potrebe druge strane, da vidi da li će biti moguće da se nađe kompromisno rešenje.

- Međutim, za tango je potrebno dvoje... Ipak, uvek je bolje pregovarati deset godina sa nekim, nego ratovati - podvukao je Vučić.

- Mogu da vam garantujem da ćemo uložiti sve napore da sačuvamo mir. To je jedini način da osiguramo razvoj u regionu - naglasio je on.

Foto: informer.rs

Vučić je kazao da dolazi iz najveće zemlje Zapadnog Balkana, mada mala po teritoriji u poređenju sa Kazahstanom.

- Mislim da smo važna zemlja, neki bi rekli odlično pozicionirana, a neki da nismo aš srećni zbog tog geografskog položaja - rekao je i dodao da je zbog toga naša zemlja učestvovala u mnogim ratovima, da se uvek borila za svoju slobodu i platila veliku cenu za to.

Vučić je istakao da je impresioniran Kazahstanom kako vodi suverenu i nezavisnu politiku, što i on čini, ukazujući i da je to jedan od razloga što cenimo Kazahstan toliko i što imamo toliko postovanje od predsednika Nursultana Nazarbajeva.

- Jutros sam imao priliku da razgovaram o važnim pitanjima sa predsednikom Kazahstana i naučio sam mnogo o njegovim viđenjima politike, kao i situacije u svetu. Situacija u svetu je kompleksnija i komplikovanija nego ikada. Imamo multipolarni svet, u kojem postoji stotine interesa, koji su u sukobu jedni s drugima. Teško je predskazati, kao što je juče rekao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, šta će budućnost doneti - podvukao je on.

Foto: informer.rs

Vučić je rekao da niko od međunarodnih eksperata ne bi mogao da predskaže nešto sa sigurnošću, jer je svet podeljen.

- Ja pokušavam da očuvam najbolje odnose sa svima, a jedna od tih zemalja je i Kazahstan - dodao je on.

Srbija je, kako je istakao, na putu ka EU.

- Želeli bi da budemo članica Unije, ali smo jedina zemlja u Evropi koja nikada nije uvela sankcije protiv Rusije. To je bio jedan od naših načina da pokažemo koliko smo nezavisni i odgovorni. I dalje smo u istoj poziciji čuvanja tradicionalnih prijateljstava sa Rusijom, Kinom i drugima na istoku, a ujedno težimo ka što bržem članstvu u EU. To nije lako, i možete sigurno pretpostaviti koliko pritisaka smo izloženi - naglasio je Vučić.

Foto: informer.rs

Rekao je da je činjenica da smo bili dov ljno snažni i hrabri u odbrani naših pozicija, nestso što nas povezuje sa Kazahstanom.

Foto: informer.rs

Ukazao je na Astanu, grad u kojem, svaki put kada dođe, vidi nešto novo.

- Vaš predsednik je izgradio novi grad u pustinji, gde ničega nije bilo. Kažem to jer se radilo o suverneoj odluci vašeg rukovodstva koje je sprovedeno na odličan način. Na isti način želimo i mi da izgradimo našu zemlju u modernu zemlju, koja poštuje sva prava, u kojoj vlada vladavina prava, a istovremeno se nadamo, poštujući druge narode da možemo da očuvamo mir, stabilnost u regionu - rekao je on.

Govoreći o EU ukazao je da predstoje izbori za Evropski parlament, koji će voditi ka stanju u kojem će biti potrebna šira koalicija, što znači i mnogo interesa, što će slabiti EU.

Podsetio je i na aktuelne odnose SAD i Rusije, kao i na sukobljavanje regionalnih sila.

- Sve to nas vodi ka određenim nestabilnostima u sveu. Zato će uloga malih zemalja biti sve vaznija. Na kraju će morati racionalnost da pobedi, jer će ljudi shvatiti koliko nam je važan mir - dodao je on i izrazio nadu da će to razumeti i velike sile.

U holu Univerziteta, nakon predavanja, otkrivena je tabla sa imenom Aleksandra Vučića kao počasnog profesora, na zidu na kojem se nalaze imena mnogih važnih svetskih ličnosti, takođe sa zvanjima profesora tog univerziteta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Viktorija Vikica

pre 5 godina

Ovo je veliki uspeh za sve nas. Neverovatni rezultati su postognuti, i mi smo ponosni na naseg predsednika Vucica. Narod sirom sveta je prepoznao i postuje njegov rad.

maria

pre 5 godina

Postovan i ugledan politicar koji je svojim intelektom pokazao bezbroj puta svoje sposobnosti,pa s toga svet zeli i da cuje pametnog coveka!

Uchiha Madara

pre 5 godina

Hvala im, oni su nasi dobri prijatelji.

dunja

pre 5 godina

Велика част за Србију и за грађане наше земље

Tanja

pre 5 godina

Da i njihovi studenti čuju za naše znanje i iskustvo, svaka čast nasem predsedniku

Rade

pre 5 godina

Пријатељство и сарадња између Казакстана и Србије је пример односа две земље.

Saša

pre 5 godina

Kazahstan i Srbija rade na povećanoj ekonomskoj razmeni, infratrukturnim projektima i prostora za saradnju ima i u vojnoj industriji.

Nikola

pre 5 godina

Ovo je velika čast za predsednika Vučića, i ovo predavanje na fakultetu u Astani pokazuje koliko je on poštovan.

Nikola

pre 5 godina

Ovakvu cast dobijaju oni koji to zasluze, a Vucic je itekako to zasluzio i opravdao! U rangu sa svetskim licnostima, bravo!

Petar

pre 5 godina

Kazahstan se maksimalno korektno i prijateljski ponasa prema Srbiji i ova poseta je kruna tog prijateljstva

velja

pre 5 godina

Vucicev govor pred studentima je dobar nacin da se oni upoznaju sa nasom zemljom, kao i sa svim dobrim rezultatima koje postizemo u poslednje vreme

Ina

pre 5 godina

Predsedniku Srbije je ukazana velika čast. Negujemo stara prijateljstva

mika

pre 5 godina

Velika cast za predsednika, ali i za zemlju Srbiju...

paramonte

pre 5 godina

Nema sumnje da je nas predsednik to i zasluzio.

Sinisa

pre 5 godina

Velika je ovo cast i priznanje prvenstveno za Srbiju, pa i za Aleksandra Vucic to je znak koliko ga cene i postuju.

Mica

pre 5 godina

Srbija uziva veliko poverenje od mnogih zemalja, ovo samo ide u prilog tome.

Jeca

pre 5 godina

Dokazane prijateljske zemlje treba ceniti i u svakoj prilici ukazivati poštovanja i počasti. Primer uspešne diplomatije.

Žare

pre 5 godina

Puno nam je srce i velika čast što imamo Vučića za predsednika.

Anna

pre 5 godina

Predsednik je kompetentan za sve oblasti. Svaka cast.

Anna

pre 5 godina

Predsednik svima prenosi poruku da je mir u svetu najvazniji.

maša

pre 5 godina

Predsednik je dao lepu i realnu sliku Srbije danas.

Aleksej

pre 5 godina

Srbija i srbski narod zeli jos intenzivnije veze sa rusijom i drzavama pod ruskim uticajem. A zapad je interesantan samo zbog rada na zapadu , sto i nasa vlada isto radi. Ali to je samo novac. A prijateljstvo na zapadu nema, niti se sklapaju veze ili brakovi na zapadu.

kovac1

pre 5 godina

Mislim da su studenti zaista imali šta da čuju. Pre svega jedno iskustvo i priču o jednom periodu tranzicije koja je još uvek u toku.

Zoja

pre 5 godina

Svakako su nam ukazali veliku cast i postovanje ovim urucenjem.

Gojko

pre 5 godina

Nasi prijateljski odnosi su cvrsti i to je rezultat ovog priznanja.

Bojan

pre 5 godina

I treba biti pocasni profesor, i tek kako se ima sta od njega nauciti.

Gosa

pre 5 godina

Sta sve u zivotu nece postati Vucic zahvaljujuci svom radu i zalaganju.

stefan

pre 5 godina

Vucic bi mogao da odrzi lekcije i lekcije po pitanju napredka, rada i zalaganja za svoju zemlju.

spale

pre 5 godina

Odlicna diplomatska akativnost Srbije. Bravo sve najbolje.

Milica Milicic

pre 5 godina

Ugled predsednika Vucica u svetu na zavidnom nivou.

Milica Milicic

pre 5 godina

U obracanju studentima predsednik Vucic istakao da je Srbija borac za mir i sigurnost u regionu.

lila

pre 5 godina

Tabla sa imenom predsednika Vucica odaje cast celoj Srbiji. Ponosni smo na naseg predsednika

Nevena

pre 5 godina

Jedna od najlepsih pocasti i divan gest predsednika Kazahstana, veoma smo ponosni!

Zora

pre 5 godina

Ovim je ukazano veliko postovanje ne samo predsedniku Vucicu nego i Srbiji.

Nadica

pre 5 godina

Sve pohvale za predsednika, ovo je veliki uspeh.

Tami

pre 5 godina

Predsednik Srbije je dobrodosao svuda. Politika koju on vodi ide u dobrom pravcu!

Gaga

pre 5 godina

Na predivan nacin ukazano postovanje nasem predsedniku!Potpuno zasluzeno!

Fudbaler

pre 5 godina

Ovo su stvarno lepe vesti koji mogu da Srbiju poboljšaju položaj u našem društvu. Studenti mogu i trebaju da pomognu u razmeni.

Jela

pre 5 godina

Velika cast za predsednika i za celu Srbiju, znati da su nas predsednik i zemlja ovoliko cenjeni.

Ivana

pre 5 godina

Velika čast i za predsednika i za zemlju Srbiju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija