• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

11.10.2018

19:24

ISIS SPREMA POKOLJ SRBA NA KOSOVU! CIA TVRDI: Opasnost od napada ISIS I DALJE JE JAKO VELIKA!

Politika

ISIS SPREMA POKOLJ SRBA NA KOSOVU! CIA TVRDI: Opasnost od napada ISIS I DALJE JE JAKO VELIKA!

Podeli vest

Džihadisti od 2016. planiraju napad na Gračanicu, Pećku patrijaršiju, Mitrovicu, Prizren... Udar na Srbe trebalo da predvodi Bujar Behrami, a napad je 2017. odložen kada je u Siriji poginuo Lavdrim Muhadžeri

Teroristi ISIS pripremaju pokolj Srba na Kosovu i Metohiji, a glavne mete su im Gračanica, Pećka patrijaršija, severna Kosovska Mitrovica i Prizren.

Džihadisti udar na Srbe planiraju još od 2016. godine, a celu akciju trebalo je da predvodi Bujar Behrami, koji je sa još petoricom pomagača (vidite okvir) nedavno uhapšen i optužen za terorizam. Opšti napad na Srbe na Kosovu odložen je prošle godine kada je u Siriji poginuo Lavdrim Muhadžeri, glavni terorista sa Kosova...

Veza sa Albanijom

Sve su ovo saznanja američke obaveštajne službe CIA, do kojih je došla uz pomoć šiptarskih bezbednjaka iz Albanije i sa Kosova! Operativci CIA upozoravaju da je opasnost od napada ISIS u južnoj srpskoj pokrajini i dalje 'veoma realna i velika'.

Kako su preneli albanski mediji, Bujar Behrami, koji je u Prištini optužen za terorizam, trebalo je da napravi grupu 'Pomagači Islamske države u zemlji orlova' i da krene u napade po Kosovu, Makedoniji i Albaniji. On je tokom istrage priznao i detaljno opisao planiranje oružanih akcija, regrutaciju bombaša-samoubica, a odao je i lokacije na kojima je skladišteno oružje.

- Moja ideja bila je da napadnemo pravoslavne objekte u vreme njihovih verskih praznika. Na Guglu i Vikipediji istraživao sam gde se te njihove crkve nalaze, koji su snažni otrovi i eksplozivi... Išli smo u Albaniju da nabavimo bojne otrove i eksploziv - rekao je Behrami, a preneo prištinski portal "Kalzo".

Ko je sve uhapšen i optužen


* Bujar Behrami
* Resim Kastrati
* Gramos Šabani
* Albert Ademaj
* Leutrim Musliju
* Edona Haliti

Istragom je utvrđeno da je ISIS Behramiju i saradnicima samo u jednoj tranši prebacio 9.000 evra za finansiranje napada, a operacija je počela da se planira još 2016. godine. Plan je predstavljen i glavnom kosovskom džihadisti u Siriji Lavdrimu Muhadžeriju, a Behramijeva grupa uspela je da kupi eksploziv za 1.000 evra po kilogramu i bojne otrove iz Albanije, i to preko jednog visokog oficira u albanskoj vojsci. Međutim, pošto je u međuvremenu Muhadžeri ubijen u Siriji, akcija je odložena... Ipak, opasnost od napada ISIS na Kosovu i dalje je velika. U pokrajinu se, naime, prema podacima CIA, vratilo više od 300 terorista iz Sirije i Iraka.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta bezbednosti "Edukons", kaže da se iza ovog plana krije tajna služba ŠIK.

- Mislim da je i plasiranje ove priče u medije zapravo zastrašivanje Srba sa ciljem da se isele sa Kosova. Ovo jeste i pokušaj da se vrši pritisak na Vučića i državu da popuste u svojim zahtevima - naglašava Bjegović.

Ministar policije Nebojša Stefanović potvrđuje da je bezbednost na Kosovu ugrožena.

- Bezbednost na Kosovu u prethodnom periodu bila je opterećena pretnjama i napadima na Srbe. Situacija u pokrajini trenutno je najveći izazov, jer ne možemo da delujemo u svakom trenutku. To utiče na bezbednost cele Srbije, a posebno ugrožava stanovništvo na Kosovu - podvlači Stefanović.

Svesni smo rizika

Igor Bečić, predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost, ocenjuje da postoji kontinuirana izloženost različitim bezbednosnim izazovima.

- Suprotstavićemo se organizovanom kriminalu i svim delatnostima usmerenim ka vršenju krivičnih dela sa elementom inostranosti. Takođe, borićemo se i protiv unutrašnjeg i međunarodnog terorizma i najtežih oblika krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava - zaključuje Bečić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 5 godina

Sumnjam da je Lavdrim Muhadžeri poginuo. Povukli su ga nazad u bazu.... negde u Virđiniju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija