• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. VASKOVIĆ

12.10.2018

19:23

NEMAČKA DESNICA NEĆE SRBIJU U EU: Predlog najjače opozicione partije u Nemačkoj udar na Merkelovu!

Politika

NEMAČKA DESNICA NEĆE SRBIJU U EU: Predlog najjače opozicione partije u Nemačkoj udar na Merkelovu!

Podeli vest

Poslanici desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD), najveće opozicione grupacije u Bundestagu, traže da se po hitnom postupku usvoji zakon po kome bi u ovoj zemlji bilo obavezno raspisivanje referenduma o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji

Stručnjaci objašnjavaju da Nemci u sve većem broju strahuju od 'balkanizacije' EU i da će zato na sve načine pokušati da spreče prijem novih članova, pa samim tim i Srbije. Poslanik u Bundestagu Zigbert Dreze kaže da će AfD uskoro organizovati 'narodni referendum'.

Oni se ne pitaju!

 

To je stav opozicione AfD, ali to nije dominantno mišljenje u Nemačkoj. Ta partija nema toliki uticaj u nemačkoj politici da bi sprovela u delo zamisao o referendumu o proširenju EU, smatra Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

- Učlanjenje država Zapadnog Balkana u EU donosi promene u pravcu balkanizacije EU, što nikako ne želimo. Prethodno moramo da pitamo narod da li je saglasan. Smatramo da je Junkerov datum za prijem novih članica, 2025. godina, iluzoran i kontraproduktivan. Zapadni Balkan ima velike probleme sa korupcijom i organizovanim kriminalom - podvlači Dreze.

Komentarišući ove navode, spoljnopolitički analitičar Milan Mišić podseća da kad Srbija zatvori sva pristupna poglavlja i usvoji sve evropske zakone, mora da čeka da njen ulazak u EU verifikuje svih 28 država članica.

- To što traži AfD, kao najveća rastuća opoziciona snaga u Nemačkoj, još nije obavezujuće. Oni žele da ograniče broj zemalja u EU, ali to je tema o kojoj će se tek razgovarati... Procena jeste da su evropskim vratima trenutno najbliži Srbija i Crna Gora, ali smo i dalje daleko od ispunjenja uslova i otvaranja svih poglavlja - podvlači Mišić.

SRPSKA JE PUTINOV BASTION, A DODIK GLAVNI IGRAČ: Američka agencija tvrdi da je VAŠINGTON IZGUBIO RAT NA BALKANU!

Analitičar Stevica Deđanski naglašava da je AfD stranka u usponu, koja svoj uspeh gradi na evroskepticizmu.

- Kako se sada kreću stvari u Evropi i oko Evrope, najverovatnije će biti pooštreni uslovi za ulazak u EU i pitanje je da li će uopšte biti proširenja članstva. Srbija ne može da utiče na to. Ovo svakako jeste upozorenje da treba da tražimo alternativni put i budemo svesni da EU nije jedina opcija-zaključuje Deđanski.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Amater

pre 5 godina

PA VASE CLANICE ZIVE GODINAMA U KORUPCIJI I IMAJU PLATE OD 350e PA NAVISE I CIME SE VI DICITE.ZBOG RUSIJE STE UCLANILI NA SILU NEKE ZEMLJE A PO SVIM KRITERIJUMIMA SU IZA SRBIJE.SRBI SU GOSPODA ZA POLA CLANICA A PO LJUDKOSTI ISPRED SVIH IAKO OVAKO SIROMASNI.

Prle

pre 5 godina

Ovi desnicari iz AFD-a misle da su BOGOM DANI !!! Vracaju Hitlera na mala vrata !!! Ako im se ne "dopadaju" Balkanci u EU, nek NEMACKA izadje, tj. NAPUSTI EU !!! Niko im to nece zameriti !!!

Anarhista

pre 5 godina

Ови нацисти раде за нас, треба им помоћи.

Ljube

pre 5 godina

Svakom razumnom čoveku je do sada trebalo da postane jasno da od ulaska Srbije u EU nema ništa i baš zato treba da nastavimo sa trenutnom neutralnom politikom i otvorenosti prema svima. Usvajanje EU normi i zakona koji nam odgovaraju treba takođe nastaviti jer najveći deo toga je i u našu korist. Pare iz pristupnih fondova takođe treba uzimati jer nam zapad i tako duguje daleko više i red je da nam plaćaju.

SS

pre 5 godina

A i koji će mo tamo među pedere.treba da oformimo Balkansku Uniju i da delamo kao Tito.

salecux

pre 5 godina

..Expert Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku ili vara narod ili laže jer evo ja živim u Nemačkoj dobar broj godina i polako razmišljam da bežim odavde,zašto..?,zato jer je AfD obašla veliku partiju Wilija Branda SPD i trenutno se nalazi na drugom mestu biračkog tela u Nemačkoj.Šta to znači ?, pošto Merkelov CDU ,kako god nemci birali,nema većinu oni su prisiljeni na koaliciju sa AfD i eto nam svima u Evropi opet belaja..to g.Đukanoviću morate reći narodu i sad nam je jasno zašto se hrvati ponasaju tako kako se ponašaju,jer imaju vetar u leđa od skoro 25% nemaca i ne samo nemaca jer svuda oko nas se vraćaju na vlast.!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija