• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Tanjug

17.10.2018

18:17 >> 18:24

SAD KRENULE NA SRBIJU! BEOGRAD ODGOVARA: BORIĆEMO SE SVIM SREDSTVIMA! Nakon provokacija Skota, Hejlijeva traži kraj Unmika!

Politika

SAD KRENULE NA SRBIJU! BEOGRAD ODGOVARA: BORIĆEMO SE SVIM SREDSTVIMA! Nakon provokacija Skota, Hejlijeva traži kraj Unmika!

Podeli vest

Ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli zatražila je od generalnog sekretara UN da se okonča mandat Unmika. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je poručio da će se Srbija toj inicijativi suprostaviti svim političkim i pravnim argumentima

Marko Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da bi usvajanje inicijative SAD predstavljalo "šamar mirovnim naporima", ali i povratak politici pritisaka.

- Srbija će se ovoj inicijativi suprostaviti svim argumentima. I pravnim i političkim -  rekao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je naveo da još ništa nije rešeno, a pogotovo ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja je jedini pravni okvir.

- Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova - naveo je Đurić.

Rekao je da jedini okvir za dijalog Beograda i Prištine jeste privremeni režim UN.

Ova inicijativa će predstavljati ohrabrenje separatistima u Prištini da nastave sa politikom dugih cevi, rekao je Đurić i dodao da će to doprineti i nastavku jednostranog delovanja u međunarodnoj zajednici i da rešenje za odnose Beograda i Prištine ne traže za pregovaračkim stolom.

- Želim još jednom da upozorim i podsetim da mandat misije UN na KiM (Unmik) nije ispunjen i u još jednom ključnom segmentu, a to je povratak prognanih i raseljenih. Misija UN na KiM za ovih 18 godina još nije ispunila nijedan od svojih glavnih zadataka zbog kojih je ustanovljena, a to je povratak preko 200.000 proteranih Srba i drugih nealbanaca sa KiM - naveo je Đurić.

VUČIĆ na svečanosti povodom 16 godina osnivanja BIA: Moramo da sačuvamo i odbranimo interese Srbije, računamo na vas

Ocenio je da bi povlačenje misije UN u ovom trenutku predstavljalo priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su i uspostavljene UN.

Dodao je da će se o ovome obaviti konsultacije i razgovarati sa prijateljima i partnerima Srbije - stalnim članicama Saveta bezbednosti UN Rusijom, Kinom, kao i s drugim članicama Saveta bezbednosti.

ŠIPTARIMA SMETA I VIDOVDAN! Albanci ne daju Srbima da slave NAJVEĆI SRPSKI PRAZNIK!

Na pitanje novinara kako ide procedura u UN, odnosno da li Savet bezbednosti može biti preskočen u donošenju takvih odluka, Đurić je rekao da će Srbija insistirati na tome da sve ide kroz Savet bezbednosti.

Šta piše u pismu koje je Niki Hejli uputila Guteresu?

Foto: Reuters

Ona je u pismu navela da je Unmik ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat.

Kako je rekla, bez redovne revizije mandata i misije Unmika, "spoljne politike i stranke štetnih interesa" nastaviće da kao taoce drže vreme i važne resurse UN, zbog čega zahteva od Generalnog sekreterijata da iskoristi uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za Unmik.

- Preduzimanjem takvih koraka, SB UN će moći da proceni i oceni prisustvo UN misije na Kosovu, kao što radimo sa svim mirovnim misijama. Preduzimanjem tog koraka takođe ćemo unaprediti normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i njihov zajednički cilj, da se integrišu sa evropskim susedima. Takođe sam uverena da će takva procena rada Unmika i izlazna strategija očuvati integritet vaših sjajnih napora u sprovođenju reformi mirovnih misija - napisala je Niki Hejli.

(VIDEO) VUČIĆ: Ako Kosovo uđe u Interpol nema ništa od dijaloga, A NA POTERNICAMA ĆE BITI 5.000 SRBA!

Kako je navela, kada mirovne misije UN obave dobar posao, države u kojma se nalaze u stanju su da okončaju konflikt, uspostave demokratske političke procese i razviju sopstvene kapacitete.

- Već više godina, misija UN na Kosovu pružala je primer uspešne misije koja rešava složen konflikt. Uspeh Kosova, obeležen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti, trebalo bi da bude razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koji su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi - navela je Niki Hejli.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gosa

pre 5 godina

Jos koliko li ce njih udariti po nejaku Srbiju? Dokle vise?

stefan

pre 5 godina

E moja Srbijo, da si od kamena, ne bi odolela ovolikim pritiscima i udarcima sa svih strana, agle cuda, ti jos uvek hrabro stojis na svojim nogama.

manda

pre 5 godina

Sve je to izaslo iz kuhinje Klintonovih.Cilj im je da naude miru na Balkanu i naravno Trampu kao novom mirotvorcu koji je za kompromisno resenje.

Meda

pre 5 godina

Čim su Ameri odlučili da grade Nato bazu na Kosovu Srbija nema više izlaza iz ove situacije,Kosovo je prošlost ,mi tu ništa ne možemo,samo što ovi na vlasti kod nas u Srbiji to ne govore narodu,pa samo čitajte vesti iz dana u dan i lako se to ustanovi

Jahorina

pre 5 godina

mara:Ne želimo nikog da napadamo, ali ako nas neko napadne branićemo se.

Milica

pre 5 godina

Koliko prilika je bilo za odustajanje, ali Srbija je istrajala u svakoj borbi, pa ce i u ovoj!

Biljana

pre 5 godina

Bahato i bezovrazno, ali to su velike sile..moze im se!

milos

pre 5 godina

Uvek su SAD bile protiv nas,nego to nisu javno iznosili.

Una

pre 5 godina

Sve mi se čini da Albanci imaju veću podršku dok mi moramo da se borimo, a ta borba je neravnopravan!

milos

pre 5 godina

Oni misle da ce nas narod ostati nezasticen,e pa grdno se varaju.

XXL

pre 5 godina

Ti ćeš da ih braniš botu sa svojom brigadom sendvičara?

faca

pre 5 godina

Naravno da cemo se boriti svim silama i svom snagom

ivana

pre 5 godina

Neka idu pa da nasa vojska ode dole i da brani svoj narod

Danijela

pre 5 godina

Srbija je premostila mnoge prepreke do sada, ustrajnost i strpljenje ce nas dovesti do cilja, a to je kompromisno resenje pitanja KiM. Bez obzira na to ko sta kaze.

Milutin

pre 5 godina

САД није циљ да буде мира и стабилности , они напротив желе нестабилност и тензије како би држели регион под својом командом.

deki

pre 5 godina

Nasa unutrasnja stvar i mi cemo je rsiti na svoj nacin,odvesti nasu vojsku da zameni umnik

Danko

pre 5 godina

УН неће завршити своју мисију на Косову и Метохију, и хвала Богу па се они не питају ништа . већ се пита и Русија и Кина.

GORICA

pre 5 godina

Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova. Ali Srbija se svakako nece predati, samo ovo ide iz neke kuhibje u SAD kako bi naudili Trampu koji je za kompromisno resenje..

jasminajo

pre 5 godina

Nekima ne odgovara mir već da Balkan večito bude " bure baruta " .

Simon

pre 5 godina

Nece uspeti Amerika da za nas zaplasi, Srbija je odlucna u svome stavu i istrajace u tome.

Mikica

pre 5 godina

Srbija ide hrabro napred, prezivela je sve, prezivece i njih

Goran

pre 5 godina

Tvrd je orah voćka čudnovata, zube slomi a njega neslomih!!!!

Tamy

pre 5 godina

Amerikanci su opet krenuli da sprovode svoju svetsku pravdu, moramo hrabro i čvrsto da zauzmemo stav kada je Kosovo u pitanju i ne smemo da dozvolimo da se sukob ponovo desi.

Mirjana

pre 5 godina

Ovo mozda znaci da Amerikanci beze sa teritorije KiM...

deda Raša

pre 5 godina

Neka idu. I onako su glumili nekakvu mirovnu misiju. Branili su albance. Ako oni odu doci ce Rusi, to im je jos gore po njihove interese i sigurno nece pristati na povlacenje.

Fiko Halimić

pre 5 godina

Ko nas god napadne, braniti se moramo.Želimo da sve nesprazume rešimo mirnim putem, ali ako to ne urodi plodom i pokušaju da nam ugroze bezbednost, braniti se mora.

RINGISPIL

pre 5 godina

Sje...li smo mi Turke, Austrijance, Nemce a sada su se americke konjokradice natrcile i njih cemo.

Rastko

pre 5 godina

Данашња, исувише феминизирана Србија може озбиљно да се одупире само трпељивошћу, успоравајући нестајање што је више могуће.

maki

pre 5 godina

Politika Amerikanaca je neverovatna. Bukvalno, iz dana u dan, ne znate na cemu ste. Njihov predsednik isto tako deluje. Menja stavove i misljenja kao prljavi ves. To pokazuje koliko je veliko njihovo licemerje i dvolicnost. Sada nam preostaje samo da se oslonimo na nase velike prijatelje, Rusiju i Kinu i da se nadamo da ce, kao i do sada, uspeti da se izbore za interese Srbije u organima Ujedinjenih nacija.

cilet88

pre 5 godina

Nek nas već jednom puste da se obračunamo sa Albancima na način koji mi mislimo i da se završi ovo prepucavanje.

Marko Lučić

pre 5 godina

Problem želimo da rešimo mirnim putem, ali ako nasneko napadne , branićemo se.

Dante

pre 5 godina

Najgori potez je povlacenje UNMIK-a sa Kosova. To nece doneti nista dobro.

tara

pre 5 godina

Najgori potez sada kada Pristina hoce da formira vojsku. To nece doneti nista dobro.

anja

pre 5 godina

Ova odluka ce samo da podstakne siptare da nastave sa nasiljem, a to nece doneti nista dobro.

Robi

pre 5 godina

Amerima je zelja da izazovu nemire na Balkanu da bi mogli da se umesaju naprave jos veci haos nego sto jeste.

Lela

pre 5 godina

Srbija ce istrajati i u ovome!!! Uz Srbiju smo do kraja!

Mrrrr

pre 5 godina

Jos jedna otvorena provokacija od strane SAD-a.Jos jednom su pokazali na cijoj su strani.A posle se jos i zale sto Srbija saradjuje sa Rusijom i Kinom.

momo

pre 5 godina

Za Hejli misija UN na Kosovu pružala je primer uspešne misije koja rešava složen konflikt, koji očigledno nije rešila

veso

pre 5 godina

Valjda i mi imamo prijatelje u svetu koji će nam pomoći

djordje

pre 5 godina

Srbija ima volju i hrabrost da sve to izdrzi , nije nam prvi put.

Marko

pre 5 godina

Nema tu iznenađenja, znali smo šta možemo da očekujemo!

Marko

pre 5 godina

To su oduvek hteli, Kosovo je njihov projekat!

Ana

pre 5 godina

Srbija koja ima sad ozbiljno rukovodstvo i koje neće izdati interese Srbije zbog nikoga.

Branko

pre 5 godina

Necemo dozvoliti da ugrozite sigurnost nasih gradjana.

Dara

pre 5 godina

Imamo jasnu politiku koja daje uspehe i od toga necemo odustajati.

jasminajo

pre 5 godina

Americi prosto ne odgovara mir na Balkanu. Ovo je samo još jedan od dokaza da aktivno podržavaju Albance tj. sami Albanci cu njihove marionete, igraju kako im Bela kuća naredi.

sale

pre 5 godina

Amerikanci su jajare obicne koje nemaju ni naciju niti imaju ista sveto ...

Borko

pre 5 godina

Politika Srbije je politika mira, stabilizacije u Regionu i napretka. Srbija ne želi rat. Srbija želi da ekonomski i privredno napreduje, da se razvija i postane moderna država. Ako neko želi da nas napadne, branićemo se.

Petar

pre 5 godina

Американцима смета јака и стабилна Србија, подржавају терористе из Приштине , срам их било.

Milutin

pre 5 godina

Србија неће мирно седети и гледати да се УНМИК, раформира са Косова.Имамо ми помоћ и подршку Русије и Кине.

Cvele

pre 5 godina

,,Već više godina, misija UN na Kosovu pružala je primer uspešne misije,,...Jel ova žena ozbiljna!?Koga su štitili!?Albance jesu to znamo,Srbe...nisu!

Lale

pre 5 godina

Dolazi vreme kada cemo morati konacno da se resimo siptara zauvek,ili nas nece biti.Mi ili oni.Zna to i presednik samo kupuje vreme i ostalo.

Goran

pre 5 godina

Па нису САД баш кренуле на Србију али неке акције делују као припрема за то!

NevenaK

pre 5 godina

Srbija je zemlja koja ne odustaje od svoje istorije i svog naroda. Bori se svim silama do kraja

Koki

pre 5 godina

Situacija i stanje na Kosovu i Metohiji nije ni priblizno idealna , vec je veoma rovita i za cas moze doci do nekog konflikta koji mogu biti prouzrokovani sa vise strane i na vise nacina .Tako da ne bi trebalo i ne bi bilo ni malo naivno kad bi UMNIK napustio KiM ko bi onda mogao da zastiti mir i Srbe na tim prostorima , jedino da se vrate nase snage Policije i vojske , sto priznacete u ovom momentu je ne moguce.Zato prvo kompromisno resenje , razgranicenje da se vec jednom zna na cemu smo i sta je nase , pa onda neka ide i UMNIK i ko god hoce, kad mi nas narod i nasu tritoriju zastitimo i imamo na istoj svu kontrolu.To sto SAD i velike sile sad hoce da nam ukinu pomoc i prisustvo sve sto dolazi od UN i tako nas sateraju u cosak da nam nametnu da je Kosovo nezavisna drzava nece proci jer znaju da bez iole postovanja Srpskih interesa i zastite Srpskog stanovnistva nema dugotrajnog mira i konacnog resenja vec takvim potezima i resenjima guraju nas u rat.

Vlajs

pre 5 godina

Nemaju sanse protiv nas. Imamo Teslino tajno oruzije iz devedesetih.

Lola

pre 5 godina

Ova smrdusa dala otkaz i odlazi krajem godine, ali da jos malo zabiberi pre nego sto se povuce. Problem nam je samo taj Bondstil sto su ga tamo ukopali.

Maja

pre 5 godina

Egocentrizam, u svetskoj politici Vucic uspesno blokira svojim pragmatizmom. Neobicnost stvara konfuziju i kod velikih svetskih lidera. Bravo Vucicu.Mogu samo da placu, da nas biju ali nam glavu ne mogu spustiti u pesak.

Maja

pre 5 godina

Egocentrizam, u svetskoj politici Vucic uspesno blokira svojim pragmatizmom. Neobicnost stvara konfuziju i kod velikih svetskih lidera. Bravo Vucicu.Mogu samo da placu, da nas biju ali nam glavu ne mogu spustiti u pesak.

Katarina

pre 5 godina

Nije svestan na koga krece. Mada, mislim da ipak nema smelosti, da krene na nas.

Markono

pre 5 godina

Oni misle da ce nas narod ostati nezasticen, varaju se.

BOSILJKA

pre 5 godina

Srbija ima sad ozbiljno rukovodstvo i koje nece izdati interese Srbije zbog nikoga. Sada nam preostaje samo da se oslonimo na nase velike prijatelje, Rusiju i Kinu i da se nadamo da ce, kao i do sada, uspeti da se izbore za interese Srbije u organima UN.

Fila

pre 5 godina

Eto, otvorene podrske SAD upucene liderima kosovskih Albanaca !

Helena

pre 5 godina

SAD ne cinite drugom, ono sto ne zelite da drugi cine vama .

Dehan

pre 5 godina

Srbija se bori I ima svoj cilj I nece odustati

Dehan

pre 5 godina

Srbija je tvrd orah I necemo se predati, nismo se uplasili!

dunja

pre 5 godina

Srbija je istrajala u svakoj borbi, pa ce i u ovoj!

ivan

pre 5 godina

УН неће завршити своју мисију на Косову и Метохију, и хвала Богу па се они не питају ништа

joja

pre 5 godina

УН неће завршити своју мисију на Косову и Метохију, и хвала Богу па се они не питају ништа

joja

pre 5 godina

Srbija je istrajala u svakoj borbi, pa ce i u ovoj!

Rade

pre 5 godina

Jos uvek odredbe UN vaze, ako su nas bombardovali bez podrske UN, ne mogu nam nametnuti ovakav mir, a sramota ce biti na njihovoj strani za svo ovo vreme.

Vlado

pre 5 godina

Amerika iz dana u dn pokazuje da nije na strani pravde, vec svoje kolonije.

Uros

pre 5 godina

УН неће завршити своју мисију на Косову и Метохију, и хвала Богу па се они не питају ништа . већ се пита и Русија и Кина.

kontesanera

pre 5 godina

Nećemo dozvoliti da se ugrožavaju naši državni i nacionalni interesi već ćemo se svim pravnim argumentima boriti protiv ulaska Kosova u UN.

Milica

pre 5 godina

Predsednik je rekao da će se boriti za naše građane na KiM, ta reč je održana.

Megi

pre 5 godina

Mi želimo da zaštitimo naša narod kao i naše istoriske i verske spomenike.

Jelena

pre 5 godina

Nikome bez borbe ne damo ono što je naše bilo vekovima.

Slavko

pre 5 godina

Hoće li ovaj čovek da prestane da omalovažava zemlju u kojoj boravi, ako ne uputiti protetsnu notu pa nek ide na Kosovo da tamo bude ambasador.

Marko

pre 5 godina

Hoće li ovaj čovek da prestane da omalovažava zemlju u kojoj boravi, ako ne uputiti protetsnu notu pa nek ide na Kosovo da tamo bude ambasador.

Danka

pre 5 godina

Dok je Rusa i Rusije, Srbija je najsigurnija zemlja balkana.

Peđa

pre 5 godina

Njihovo mišljenje nikoga ne zanima, Srbija štiti svoje.

Paja

pre 5 godina

Kako Srbija postaje jača sad se svi brinu za naše zdravlje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59