• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.10.2018

15:22

DAČIĆ: Predstavnici Prištine žive u nekom svom svetu i ne razumeju realnost!

Politika

DAČIĆ: Predstavnici Prištine žive u nekom svom svetu i ne razumeju realnost!

Podeli vest

Srbija smatra da svaki prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije pre institucionalnog kraja dijaloga Beograda i Prištine predstavlja veliku opasnost za destabilizaciju čitavog regiona, poručio je danas u Strazburu prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

 

- Eventualni prijem tzv. Kosova u Savet Evrope predstavljalo bi direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi i mi se tome protivimo - rekao je Dačić novinarima u Strazburu, gde je prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja 15 godina od prijema Srbije u Savet Evrope.

- Vidite da predstavnici Prištine žive u nekom svom svetu i da ne razumeju realnost koja se dešava. Većina međunarodnih faktora shvata da je potrebno naći kompromis. Takođe, Priština stalno govori da je više od 116 zemalja priznalo Kosovo. Noćas sam se vratio iz Lesota koji je povukao priznanje ''Kosova''. Sedam država je povuklo priznanje u ovoj godini. Do kraja godine će ih biti ispod 100 - rekao je Dačić.

Ministar je kazao da argumenti Prištine više ne nalaze međunarodnu podršku i zato misli da nema nikakvih šansi da Kosovo bude primljeno u Interpol, imajući u vidu da je veliki broj zemalja promenio svoje stanovište.

- Mnogo je bolje da se okrenu dijalogu nego da na ovakav način pokušavaju da uđu u razne međunarodne institucije - rekao je šef srpske diplomatije.

On je kazao da je Savet Evrope jedna od najstarijih i jedina međunarodna organizacija koja je okupljala sve države Evrope.

U tom smislu, kazao je, posle 15 godina, ogromna je korist koju smo dobili članstvom u SE, pre svega kada je reč o harmonizaciji našeg zakonodavstva, primeni i prihvatanju različitih konvencija, ekspertiza u domenu zaštite ljudskih prava, vladavine prava, i demokratije u najširem smislu reči.

Sami građani su, dodao je Dačić, imali korist, jer su dobili i nadležnost Evropskog suda za ljudska prava.

- Naše članstvo je usledilo nakon atentata na premijera Ðinđića, u cilju konsolidacije demokratije u Srbiji i mislim da je postignut ogroman napredak, naročito poslednjih godina - naveo je.

Dačić je rekao da je razgovrao sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom koji, kako je rekao, veoma uvažava doprinos Srbije stabilizaciji prilika u regionu.

- Informisao sam ga o razgovorima koji se vode sa Prištinom. Veoma je važno da postoji dijalog, da se na takav, miran način rešavaju otvorena pitanja - rekao je Dačić.

Dodao je da je Jagland rekao da postoje dva problema, a to su Bregzit - kada je EU u pitanju, i mogući izlazak Rusije iz Saveta Evrope.

Srbija, istakao je, podržava nastojanja generalnog sekretara Jaglanda da se iznađe rešenje koje bi omogućilo učešće svih i koje bi omogućilo opstanak Saveta Evrope kao jednog ključnog oslonca evropske institucionalne arhitekture.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sumadinac neprskani

pre 5 godina

ako ja dobro razumem ivicu ispada da su siptari jedan autistican narod . e ivice oni autisticni kavi kazes da jesu upravo tu pod tvojim nosem izglasase svoju vojsku .pa ti vidi sa lesotom sta ces .

dimitrije tucovic

pre 5 godina

ne naprotiv vi ne realnost iako citav svet podeca vas nedaleko skot, sad predednik austrije ali terate po starom, vi ne razumete reaaaalnost i necete da priznate realmost na terenu.zato cuti kad ne se razumes u politici.cuti tu jedi i pij primi dobru platu i cuti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija