• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.10.2018

12:39

GOJKOVIĆ U DUMI: Podrška Rusije od neprocenjive vrednosti!

Politika

GOJKOVIĆ U DUMI: Podrška Rusije od neprocenjive vrednosti!

Podeli vest

Srbija ulaže sve svoje snage u rešenje pitanja Kosova i Metohije čuvajući bezbednost i mir i u tome je dosadašnja i buduća podrška Rusije od neprocenjive vrednosti, poručila je predsednica parlamenta Maja Gojković u obraćanju poslanicima ruske Državne dume

 

- Rusija, bolje nego iko drugi, razume sa čime se mi suočavamo - rekla je Gojković, navodeći da su ruskom narodu jasni i principi za koje se Srbija zalaže i stvarnost sveta u kojem se za te principe bori.

Ona je navela da će pitanje KiM, koje je najveće i najteže za srpski narod i državu i nosi globalne posledice, zahtevati još mnogo istrajnosti, mudrosti i snage da bi se došlo do pravednog i održivog rešenja, nasuprot brutalnom nasilju nad nevinim i nemoćnim žrtvama, spomenicima i crkvama, gruboj jednostranosti, stalnim provokacijama i površnosti i cinizmu mnogih.

U obraćanju poslanicima, Gojković je rekla i da je poznato da je spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU, kao i da se naše zemlja zalaže da ti procesi budu usklađeni sa željom Srbije da na međunarodnom regionalnom i globalnom planu unapređuje saradnju sa partnerima i prijateljskim zemljama.

Predsednica parlamenta je podsetila i da je Srbija, u složenim geopolitičkim okolnostima i nestabilnom okruženju u parlamentu, donela odluku o vojnoj neutralnosti.

- Srbija nema želju i aspiraciju da postrane članica NATO. Imamo suviše tešku istoriju povezanu sa ovom alijansom da bismo uopšte razmišljali o tome. Istovremeno, ostajemo otvoreni, a politika vojne neutralnosti to omogućava, za aktivnu saradnju sa svim partnerima i bezbednosnim akterima u regionu i šire, u cilju očuvanja mira i stabilnosti - rekla je Gojković.

Poručila je i da Srbija nikada i ni pod kakvim uslovima neće uvoditi bilo kakve sankcije Rusiji, kao i da će skupštinska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope nastaviti da se, dosledno i principijelno, u skladu sa međunarodnim pravom, zalaže za puni povratak prava delegacije Rusije.

Gojković je rekla i da su Srbi i Rusi uvek su bili na istoj strani istorije, u borbi za slobodu, nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta, navodeći da su ti odnosi izdržali ispit vremena, zajedničkih tragedija i pobeda.

Podsetila je da se ove godine obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, pobedu nad fašizmom i ocenila da bi sprski narod veoma teško opstao i ostvario svoje nacionalne i državotvorne ciljeve da nije, u ključnim istorijskim trenucima, imao podršku Rusije i ruskog naroda.

Predsednica parlamenta je rekla i da je ponosna što će 4. novembra srpskog glumca Miloša Bikovića, koji je sarađivao i sa Nikitom MIhalkovim, državnom nagradom "Medalja Puškina" odlikovati predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Medalja Puškina" je medalja koja se dodeljuje za usluge u oblasti kulture, prosvete, društvenih nauka, literature i umetnosti.

Gojković predvodi parlamentarnu delegaciju na Trećoj sednici Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije u Moskvi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
anja

pre 5 godina

Podrska Rusije nam je najbitnija i velika nam je cast da ucestvujemo na takvoj sednici.

Tasa

pre 5 godina

Sve je lakse kada imamo podrsku jedne velike sile kakva je Rusija.

Juca

pre 5 godina

Razumevanje i podrska koju Srbija ima od Rusije zaista je nesto sto Srbiji daje dodatni vetar u ledja da se bori sa svim izazovima i problemima.

Maki

pre 5 godina

Ako cemo iskreno bez Rusije ne bi smo bili tu gde jesmo.

Sanja

pre 5 godina

Rusi su prijateljski naklonjeni prema nama i njihova podrska je uvek znacajna.

ivana

pre 5 godina

Srbija ulaže sve svoje snage u rešenje pitanja Kosova i Metohije

ivan

pre 5 godina

Srbi i Rusi uvek su bili na istoj strani istorije, u borbi za slobodu, nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta

Dragan R

pre 5 godina

Rusija je naš veliki i večiti prijatelj, tako treba i da ostane.

mara

pre 5 godina

Rusija je pokazala da je veoma veliki prijatelj Srbiji.

Bojana

pre 5 godina

Imamo razloga da verujemo da će nas Rusija razumeti i ovaj put, kao i svaki do sada.

Sanj

pre 5 godina

Rusi najpre mogu da razumeju našu poziciju zato nam uvek i daju podrsku

Mi

pre 5 godina

Mir i bezbednost na Kosovu je najbitnije sačuvati. A to možemo samo uz pomoć velikih sila kao što je Rusija

Milan

pre 5 godina

Velika je cast saradjivati sa Rusijom i imati njihovu podrsku.

nevena

pre 5 godina

Rusija je jedini pravi prijatelj Srbiji, ostali su maska

Biljana

pre 5 godina

Lepo je znati da Srbija ima podrsku najvece svetske sile.

Joka

pre 5 godina

Podrška Rusije nam je od velikog začaja i čast da učestujemo na takvom mestu! Braća Rusi!

Cica

pre 5 godina

Ruska podrska je jedino sto nas drzi u ovo tesko vreme

Jovana

pre 5 godina

Podrška tako velike sile nam je veoma bitna!

Vladimir

pre 5 godina

Rusija je naš veliki prijatelj,a to su nam pokazali i potvrdili mnogo puta do sada.

Strahinja

pre 5 godina

Podrska Rusije nam je najbitnija i velika nam je cast da ucestvujemo na takvoj sednici.

Milica Milicic

pre 5 godina

Podrska Rusije vazna za resavanje niza problema.

Milica Milicic

pre 5 godina

Podrska Rusije vazna za mirno resenje problema na KIM.

Mirko

pre 5 godina

Srbija ostaje vojno neutralna zemlja. Zelimo saradnju sa svim zemljama ali i dalje nastojimo da ocuvamo mir i stabilnost zemlje.

Vlada

pre 5 godina

Saradnja Srbije sa Rusijom je samo vetar u ledja.

Milan

pre 5 godina

Najvecim delom predsednik Vucic je zasluzan za ovoliku podrsku i razumevanje Rusije, koja nam je potrebna, a pogotovu kada su u pitanju teske situacije, kakva je na KiM.

Darko Jesic

pre 5 godina

Podrška Rusije je uvek sudbonosno važna za Srbiju.

Mirjana

pre 5 godina

Rusija je jedan od najjacih saveznika Srbije...to je od neprocenljivog znacaja za Srbiju.

MilosObilic1389

pre 5 godina

Rusi postoje da neutralisu NATO i SAD/. Na nama je ostatak posla...Bolje sto pre...da deci ne ostavljamo nezavrsene poslove...!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija