• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.10.2018

16:39

HRKALOVIĆ SA AMBASADORIMA ŠPANIJE I INDONEZIJE: Prijem takozvanog Kosova u Interpol imalo bi nesagledive posledice!

Politika

HRKALOVIĆ SA AMBASADORIMA ŠPANIJE I INDONEZIJE: Prijem takozvanog Kosova u Interpol imalo bi nesagledive posledice!

Podeli vest

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović istakla je danas u razgovoru sa ambasadorom Španije Migelom Fuertesom, ambasadorom Indonezije Harijem Kanduom i ambasadorom Indije Subratom Batačardžijem da bi eventualna odluka o prijemu tzv. "Kosova" u članstvo Interpola predstavljala presedan i politizaciju te međunarodne policijske organizacije

 

Ona je ocenila da bi takva odluka bila opasna po bezbednost, jer Priština nije u stanju da osigura ni minimum bezbednost za građane Srbije koji žive u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, pa se onda postavlja pitanje kako bi onda mogli da kroz članstvo u Interpolu doprinesu svetskoj bezbednosti.

Hrkalović  je istakla da bi eventualnom odlukom o prijemu tzv. "Kosova" u Interpol bilo prekršeno međunarodno pravo, pre svega Rezolucija 1244, što bi prouzrokovalo nesagledive negativne posledice po dijalog Beograda i Prištine.

Ona je naglasila da bi takva odluka bila u suprotnosti sa pravilima i procedurama Interpola i narušila bi ekspertsku prirodu ove međunarodne policijske organizacije.

Hrkalović je podsetila da samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola.

Ambasador Hari Kandu istakao je da Indonezija poštuje i podržava integritet i suverenitet država u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom.

Ambasador Migel Fuertes istakao je rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala koji su ostvareni zahvaljujući izuzetnoj saradnji policija Srbije i Španije.

On je naglasio da je argumentacija Srbije po pitanju zahteva Prištine za prijem u Interpol opravdana, u skladu sa međunarodnim pravom i pravilima Interpola, kao i da će Španija po tom pitanju ostati pri stavu sa prethodnog zasedanja Generalne skupštine u Pekingu, kada je tzv. "Kosovo" povuklo zahtev.

Ambasador Subrata Batačardži istakao je da je Indija država koja poštuje međunarodno pravo i da će shodno tome njen stav biti u skladu sa tim.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija