• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.10.2018

11:38 >> 12:57

(VIDEO) VUČIĆEVIĆ O ĐILASOVIM KRIVIČNIM PRIJAVAMA: Tajkun zatvara novine i tera urednike u zatvor!

Politika

(VIDEO) VUČIĆEVIĆ O ĐILASOVIM KRIVIČNIM PRIJAVAMA: Tajkun zatvara novine i tera urednike u zatvor!

Podeli vest

U Pres centru Udruženja novinara Srbije održana je konferencija za novinare lista Informer na temu "Krivične prijave Dragana Đilasa protiv Informera: Tajkun zatvara novine i tera urednike u zatvor". Govorili su glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević i predstavnik advokatskog tima našeg lista Boris Bogdanović

 

Tok konferencije za medije glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića i šefa našg advokatskog tima Borisa Bogdanovića možete pogledati na ovom snimku:

- Prvi put u demokratskoj istoriji Srbije jedan političar traži zatvor za zatvor za novinare i urednike koji ne misle kao on. Traži vraćanje delikta mišljenja u krivični zakon. Da vas podsetim, Dragan Đilas i njegovi advokati traže da odgovorni urednik portala Informer.rs Aleksandar Ignjatović i ja budemo osuđeni zbog dva krivična dela, "govor mržnje i rasna diskriminacija" i da budemo osuđeni na po tri godine zatvora. To je strašan i skandalozan pritisak na medije - rekao je Vučićević i dodao:

- Šef opozicije Dragan Đilas traži zatvor za urednike Informera zato što pišemo istinu. Zato što pišemo da želi da vlada Srbijom i kako je vladao dok je bio na vlasti u Srbiji, i ništa drugo - rekao je Vučićević.

Foto: Novak Đurović

Vučićević je pozvao sva novinarska udruženja u Srbiji da dignu svoj glas protiv ovog akta Dragana Đilasa.

- Tražim od njih da shvate šta se dešava i da prekinu sramotnu ćutnju o strašnom progonu jednih novina i svojih kolega. Danas se to dešava Informeru, a sutra se može desiti i nekom drugom mediju u Srbiji. Zato molim kolege da dignu svoj glas, ne zbog nas, već zbog profesije kojom se bavimo - poručio je Vučićević.

Foto: Novak Đurović

Pokušaj da se uvede praksa da se novinari krivično gone zbog izražavanja svog stava je strašan pritisak na medije i tome mora da se stane na put, istakao je Vučićević.

Prema njegovim rečima, Srbija će se vratiti u "predpolitičko doba" ukoliko se za javno izrečen stav ide u zatvor. 

- Poslednji put je novinar u ovoj zemlji otišao u zatvor 1967. ili 1968. godine jer je rekao nešto što se nije svidelo nekom tadašnjem komunističkom funkcioneru. Ako se to danas uspostavi kao praksa, onda ništa više nema smisla - kazao je glavni urednik "Informera" i dodao da "ni najgori neprijatelj medija iz vremena Slobodana Miloševića nije tražio zatvor za novinare".

Vučićević je ocenio da je Đilas podeno krivičnu prijavu jer je Informer kako je rekao, "otkrio njegove sumnjive poslovne veze" sa osnivačem i predsednikom Upravnog odbora United Grupe Draganom Šolakom.

- Suština te hajke je da se nama novinarima zabrani da radimo svoj posao. Prijava koju je Đilas podneo i jučerašnje saopštenje Dragana Šolaka predstavljaju odraz njihove panike. Moguće je da će naći neke sudije koje će da nam presude ali to će onda biti smrt novinarstva u Srbiji - ocenio je Vučićević.

Foto: Novak Đurović

On je istakao da je Đilas u periodu od 2007. do 2012. godine bio "urednik svih medija u Srbiji" kao i da želi da "vrati to vreme". 

- Danas imate apsolutnu demokratiju u medijima u odnosu na taj period. Nedeljnik 'NIN' skoro sve stranice posvećuje najstrašnijim napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića ali niko nije i ne treba da traži da njegov urednik Milan Ćulibrk ide u zatvor zbog toga - kazao je Vučićević. 

Glavni urednik "Informera" je dodao da neće prihvatiti jurisdikciju suda u bilo kojoj zemlju EU, na šta ga je pozvao Dragan Šolak, navodeći da je srpski državljanin i da taj list izlazi u Srbiji.

Foto: Novak Đurović

Predstavnik advokatskog tima Informera Boris Bogdanović ocenio je da je krivična prijava koju je Đilas podeno protiv urednika tog lista "pokušaj uvođenja cenzure i zloupotreba krivičnog dela govora mržnje". 

- Razumeli smo za šta se terete urednici Informera, u prijavi se tvrdi da šire govor mržnje i rasnu i drugu diskriminaciju. To je neshvatljiva inkriminacija u odnosu na činjenično stanje sa kojim se dovodi u vezu ali izgleda da je u pitanju okušaj zastrašivanja jer je za ovo delo zaprećena zatvorska kazna -kazao je Bogdanović. 

On je dodao da je odlukom Evropskog suda u Strazburu utvrđeno da se govorom mržnje ne smatra izražavanje koje šokira, uznemirava ili je uvredljivo. 

- Zabrana govora mržnje namenjena je zaštiti ranjivih grupa i ne može biti iskorišćena za uvođenje cenzure - kazao je advokat dodavši da ne zna kako će tužilaštvo reagovati na prijavu Dragana Đilasa ali i da će se Informeru vezi sa tim "boriti svim pravnim sredstvima".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara

pre 5 godina

On je navikao tokom svoje vlasti da upravlja medijima, e sad kad je opozicija to je malo teze...

Mara

pre 5 godina

Čim neko počne da se bavi slobodnim novinarstvom, odmah napadi...

lena

pre 5 godina

Svi znamo ko u ovoj priči u stvari treba da bude zatvoren.

Sonja

pre 5 godina

Ne može Đilas nikoga da tera u zatvor i nema pravo da takve stvari priča javno, jer javna reč ima veliku težinu.

Ana

pre 5 godina

Proslo je Djilasovo vreme kada je mogao ovako da se ponasa.

Olivera

pre 5 godina

Djilas nema pravnog osnova za prijavu urednika informera.

Dika

pre 5 godina

Djilas je izgubio moc i ne moze da se pomiri sa tim.

mika

pre 5 godina

Đilasu smeta to što je Informer sve otkrio o njegovim mutnim radnjama.

Dusan

pre 5 godina

Novinari treba da odgovaraju za svaku neosnovanu klevetu koju iznesu, a politicari za svaki zakon koju prekrse.

Nikola

pre 5 godina

Đilasi i opoziciji su puna usta priči o slobodi medija. Sad svako može da se uveri za kakvu se to slobodu Đilas bori. Njegov odnos prema medijima bio je jasan svima i dok je bio gradonačelnik.

Jovan

pre 5 godina

Vučićeviću svaka čast na hrabrosti da se uhvati u koštac sa bandom i lopovima koji su ojadili Srbiju.

ogi

pre 5 godina

Napadi na novinara Vucicevica su za svaku osudu jer ovaj covek pise tekstove o radu SNS. To opoziciji smeta jer su oni tajkunska i lopovska druzina..

ogi

pre 5 godina

Đilas je svestan šta o njemu može da ispliva i zato traži da Vučićević bude ućutka i sprečen da dalje istražuje i objavljuje tekstove o njemu.

Vesna

pre 5 godina

Ako je samo deo onoga što ste izneli tačno, tužilaštvo mora da reaguje a ne da ćuti. Time samo pokazuje da žutica još uvek hara sudstvom.

Kosta

pre 5 godina

Djilas pokusava,da agresijom na urednike i listove,skloni novinare od svoih maneverzacija.Pokusava da uvede medijski mrak,kao za vreeme vladavine DS

Bane

pre 5 godina

Ђилас ће тек бити на удару.. 99 посто медија ће се окренути против њега.. Видећемо тада његову реакцију..

zaza

pre 5 godina

Mislim da od zatvora i neke kazne Vucicevicu nema nista.

Sara

pre 5 godina

Djilas misli da moze kao u vreme dok je bio na vlasti da kontrolise sve medije, kako niko ne bi pisao o njegovom lopovluku.

ivana

pre 5 godina

Krivične prijave Dragana Đilasa protiv Informera: Tajkun zatvara novine i tera urednike u zatvor

dunja

pre 5 godina

Vučićević je pozvao sva novinarska udruženja u Srbiji da dignu svoj glas protiv ovog akta Dragana Đilasa

mile

pre 5 godina

Sve optuzbe Djilasa su smesne jer je opste poznato kako je on stekao svoje ogromno bogatstvo za kratko vreme na "posten"nacin!

ivan

pre 5 godina

Pa naravno da vrsi pritisak na mediji jer pricaju ono sto njemu ne odgovara , a samim tim jos vise mu smeta ako se kaze neka istina o njemu a ta istina je crno bez imalo belog

Ziva

pre 5 godina

Ovaj lazov sebe smatra u novinara. Ludaka u psihijatriju.

Jelena

pre 5 godina

Đilasa boli istina, ali ga ne boli kada širi neistine.

Misko

pre 5 godina

Veliki je Djilas borac za slobodu medija, ali kad se ne prica o njemu...

Jana

pre 5 godina

Sramota od novinara da se odlusavaju o ovakav teror nad DJV. Je li to taj mrak i ta cenzura o kojoj ti novinarcici tako zdusno govorise. Sram vas bilo ovaj covek jedini ima petlju da rasvetli mracne tajne crnih kandzi.

Mirko

pre 5 godina

Jao sta im jos nece pasti na pamet. Ovo zaista prelazi sve granice.

Dara

pre 5 godina

Đilas bi da zatvara novine....da tera urednike u zatvor....a tamo bi on morao da se nalazi...

Sofijaa

pre 5 godina

Neka Djilas krene od svog prvog miliona koji je "ZARADIO ",kako i na koji nacin?? Pa cemo lako onda videti, ko bi trebao u zatvor urednik informera ili Djilas sa silnim milionima! Vucicu ti si pravda, ovakvog milionera sto pre na sud...

Mitr

pre 5 godina

To su prazne pretnje takozvanog "Saveza za Srbiju", jer ne mogu da steknu svu medijsku pažnju. Pa oni koji ih ne prate dovoljno moraju da kazne. Građani Srbije znaju ko se nalazi u "Savezu" to su ti bivši političari koji su za vreme svoje vlasti samo krali od građana. Sramotno.

Teodora

pre 5 godina

Traže gašenje medija zbog toga što se o njima ne piše u superlativu.

vanja

pre 5 godina

Srbija je za kratko vreme presla trnovit put od ponora u kom se nalazila ZASLUGOM ZUTOG REZIMA.Sada kada se transparentno objavljuju njihove nezakonite radnje oni bi da gase novio.Vucicevic je skroz u pravu,svaka mu cast

kaljica

pre 5 godina

Sve verujem Vucicevicu,,lopov i prevarant.Drzavna kasa mu je najbitnija i opet bi da je opljacka.Sve se transparentno objavljuje zato bi on da vidi urednike iza resetaka

vera

pre 5 godina

Mislim da on vise nema tu tezinu,prodje i njegovo!

Djidja

pre 5 godina

Djilas bi da moze sklonio sve koji se secaju kako je vladao i sta je ostalo posle njega.

Alhemičar

pre 5 godina

Žuti tajkun želi da vrši pritisak na medije koji mu se ne sviđaju i koji neće da pišu ono što im on kaže.

Svetozar

pre 5 godina

Onda ta ista opozicija nešto počne da govori o slobodi medija, pisane reči, sloboda mišljenja pa se javi neki Nuns i sl udruženja... al samo ako je u pitanju N1, Danas, ili već neki drugi list lokalnog urednika ds novina...

minja

pre 5 godina

E ,Đilase,Đilase pogledaj sebe i pitaj se da li ti je tu mesto ili iza rešetaka.

Ivana

pre 5 godina

Đilas se uplašio medijske hajke, nije navikao na pritisak.. svi se okreću protiv njega...

Sara

pre 5 godina

Djilasu bi bilo najbolje,da kupi jedno stado ovaca i na pasu da ih vodi jutro vece podne,tako mu nece smetati niko,a radice bar neku korisnu stvar...

MARA

pre 5 godina

Djilas bi da zatvara novine kao sto je fabrike zatvarao! Narod odlicno zna koliko je unazadio Srbiju, sad samo istina izlazi na videlo!

zoran milos

pre 5 godina

Godine 1967 su hapsili novine. Ali sad imamo Sud. On treba da donese odluku. Tri godine je maksimalna kazna. Kazna može i da bude i uslovna. Pustimo da Sud donese odluku. Ne treba ništa da prejudiciramo.

zdjurdjevic

pre 5 godina

Her Gebels Vučićeviću, ne traže oni zarvor za tebe zbog tvojih stavova, već zbog tvojih laži i izmišljanja.

Filip

pre 5 godina

Ne daj se Dragane! Đilas više ne zna gde da udara. Neće još dugo, jer će ga istina o njemu uništiti.

Miki

pre 5 godina

Djilas kao bivsi gradonacelnik i opozicioni lider nema nikakvu moc u Srbiji, za razliku od govneta Vucicevica i gospodara mu Vucica. Aleksandar Vucic je svojim sramnim Zakonom o informisanju iz 1998. terao novinare u zatvor, zatvarao novine, kaznjavao finansijski, primitivno i bahato... Ako se ne secate (VI KOJI RADITE ZA INFORMER I KOJI NECETE OBJAVITI OVAJ KOMENTAR) to je bilo onda kada su Toma i Vucic dobili stanove od drzave, kao poklon od Milosevica, a sve od nasih para... Da vas podsetim... Kada cete vi dobiti stan na poklon? Kada cete bilo sta dobiti na poklon sto radite za takav olos? Zazmurite li sada, docice red i na vas.

Sanja

pre 5 godina

Djilas na sve nacine pokusava da sakrije svoja nedela. Ali to je nemoguce.

Zoki

pre 5 godina

Dragane čemu strah ako si nevin? Svakako su ovi tvoji na vlasti.

Viktorija Viki

pre 5 godina

Djilasu ne odgovara istina koju pise Informer pa bi zato da ih tuzi. Smesan je.

Mima

pre 5 godina

Djilas je taj koji treba da zavrsi na ispitivanju.

Vladan

pre 5 godina

Ko je doneo zakon o informiranju 1998 godine ... tak Djilas je stvarno diktator

Tina

pre 5 godina

Nadam se da vce neko stati na put tom Djilasu i zaustaviti ga.

Gaga

pre 5 godina

Nesto tu nestima? Izgleda da smo daleko od pravne drzave cim nemozemo da izvedemo kriminalce pred lice pravde! Ili ??? Voleo bih da svako odgovara za svoje postupke bez obzira o kome se radilo!

Jox

pre 5 godina

U redu je sasvim da kritikujete, ali vi stvarno u pojedinim clancima sirite rasnu i versku mrznju, koristeci kojekakva pogrdna imena. A i vredjate. NIN kritikuje Vucica, ali mu ne daje nikakve nadimke tipa Đitler, Hamdija, Vlah, Bunda, poturica i jos mnoge druge koje vi dajete. Zamislite da NIN piše: Skandal! Vučić, u narodu poznatiji kao Picousti, ili poznat kao Peder... A i zašto Đilas nije u zatvoru ako je toliko pljačkao i otimao? Eto vam pitanja da pitate danasnju svitu na vlasti. Ako vi godinama pisete o nekome da je lopov, a on nema ni prekrsajnu, a kamoli krivicnu prijavu, onda je logicno da ce vas tuziti za klevetanje i laganje.

Caslav

pre 5 godina

Tajkun je navikao svojevremeno da zatvara nepodobne medije i novinare, ali ovog puta njega ceka zatvorska celija .

Daca

pre 5 godina

Dokle da se promovise jedan takav lopov i kriminalac!

slobodan

pre 5 godina

Djilas bi da se hapse svi njegovi neistomisljenici,navikao je da medije drzi u saci i da oni obavljaju samo sto im on naredi.

MIlutin

pre 5 godina

-" Zabrana govora mržnje namenjena je zaštiti ranjivih grupa i ne može biti iskorišćena za uvođenje cenzure " Gospodine navedite mi koji je ovo clan Zakona o informisanju ? PO vasem tumacenju mozete nekoga nazivati fasistom bez da odgovarate? Zasto Dragan Vucicevic alijas Zubonja izbegava da kaze da je u pitanju rec " fastisti" na osnovu koje je napisana tuzba? zasto Dragan Vucicevic alijas dupeuvlakac sada poziva sve novinare da se udruze , ko je jos navodno "ugorzen ovom tuzbom? Zasto Dragan Vucicevica alijas "ledena lozica" moze predsednika naazivati ludakom ( Vi ste ludi ako odete u Kinu") i da ne odgovara za sirenje panike i histerije ? Zasto Dragan Vucicevic alijas Sosorev supak ( magazin Izlaz) malo ne ode na pregled kod psihijatra , Shvati ovo zubonjice kao dobronameran savet.

Jova

pre 5 godina

Đilasa hvata panika i nervoza, jer izlazi na videlo sva istina o njemu.

sima

pre 5 godina

Ne odgovara Djilasu sto Vucicevic prica istinu pa hoce da ga ucutka, ali naravno ne moze mu nista jer narod zna da je Djilas obican lazov i lopov

mara

pre 5 godina

Jedini koji treba da ide u zatvor jeste Djilas.

Bane

pre 5 godina

Kad je Đilas srušio kuću koja je pod zaštitom spomenika i isterao sve stanare na ulicu, došli su mnogi novinari ali čim su culi ko je u pitanju samo su se okrenuli i otišli. Niko ni reč nije napisao o tome. Svi stanari su ostali na ulici a sadašnji vlasnik je da 400000 eura da se stanari obezbede. Normalno da niko nije dobio ni dinara.

Kika

pre 5 godina

Kako Djilasa nije sramota da ovako nesto i pomisli a ne jos i da trazi

Zlaja Bizon

pre 5 godina

Otac Dragana Solaka bio je,svojevremeno, profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Siniša

pre 5 godina

Alo lave, nemoj da kukaš, nego oteraj Smrdogorce u zatvor

marjo

pre 5 godina

Zvace dupe gace sad? Da si bio malo kulturniji a ne kao djilkos neki nikada ne bi dobio prijqvu. Mrs stoko u zatvor

Vladimir

pre 5 godina

Izgleda da je Đilas zaboravio da je on sam krojio medijsku sliku za vreme dok je bio na vlasti.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija