• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.10.2018

12:37

POPOVIĆ I MAŽUBI: Potrebna čvršća saradnja Srbije i Francuske u oblasti inovacija!

Politika

POPOVIĆ I MAŽUBI: Potrebna čvršća saradnja Srbije i Francuske u oblasti inovacija!

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i državni sekretar za digitalizciju u Vladi Francuske, Munir Mažubi, ocenili su danas u Parizu da su velike tehnološke francuske kompanije već prisutne u Srbiji, ali da je potebna čvršća povezanost i saradnja u sektoru malih i srednjih preduzeća

 

Mala i srednja preduzeća su jedan od glavnih stubova razvoja francuske ekonomije, konstatovali su sagovornici i istakli da će na tome dve zemlje raditi više u budućnosti.

Popović je izrazio zadovoljstvo zbog rasta trgovinske razmene između Srbije i Francuske, koja je prošle godine dostigla milijardu evra, uz ocenu da postoji veliki potencijal za rast ekonomske saradnje u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Ministar je ukazao da se Srbija ubrzano digitalizuje.

- Svake godine izvoz srpskih IT proizvoda i usluga raste za 30 odsto. Očekujemo da ove godine taj izvoz premaši milijardu evra - naveo je Popović.

On je, kako se navodi, istakao da se u Srbiji razvija snažna startap zajednica koja može da bude odličan partner francuskoj tehnološkoj zajednici i kompanijama.

- Srpske startap kompanije prošle godine su privukle finansiranje od preko 80 miliona evra, a svake godine imamo rast u privlačenju finansiranja od 50 odsto. To je odličan pokazatelj razvoja inovacionog ekosistema u Srbiji, ali i zainteresovanosti globalnog biznisa i investitora za ideje naših talentovanih inženjera - naveo je Popović.

On je pozvao Mažubija da učestvuje na Srpsko-francuskom digitalnom forumu, koji će biti održan u decembru, tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

- To bi bio snažan signal za francuske kompanije da u većem broju dolaze u Srbiju i sarađuju sa srpskim kompanijama u sektoru inovacija i digitalizacije - rekao je Popović.

Dodao je da Srbija želi da se ugleda na francuski tehnološki model, istakavši da je ova zeml?a ostvarila velike rezultate u digitalizaciji svoje industrije kroz program "Industrija budućnosti".

Mažubi je istakao da je njegova kancelarija nadležna za digitalizaciju industrije i državne uprave i da će rado podeliti iskustva francuske inovacione politike sa Srbijom. Prema njegovim rečima, glavni cilj te politike je digitalizacija industrije i ekonomije, a jedan od njenih važnih segmenata je i podrška ženskom preduzetništvu i ravnomernom regionalnom razvoju u oblasti inovacija.

Popović i Mažubi su ocenili da postoji obostrani interes za saradnju dve zemlje u oblasti razvoja veštačke inteligencije, pametnih gradova, inovacija u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i ekologije.

Sastanku ministra Popovića i državnog sekretara Mažubija prisustvovali su i direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović, kao i direktor Inicijative digitalna Srbija, Nebojša Ðurđević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija