• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

29.10.2018

21:19

HRVATI ZBOG SRBIJE IŠAMARANI U BRISELU: Zagreb namerio da nas ucenjuje, ali je UMESTO TOGA ŽESTOKO PONIŽEN!

Politika

HRVATI ZBOG SRBIJE IŠAMARANI U BRISELU: Zagreb namerio da nas ucenjuje, ali je UMESTO TOGA ŽESTOKO PONIŽEN!

Podeli vest

Godišnji izveštaj o napretku Srbije u Evropskom parlamentu, izvestioca Dejvida Mekalistera, biće predstavljen 28. novembra, dok će se poslanici o ovom dokumentu glasanjem izjasniti dan kasnije, saznaju Novosti u Briselu

Takođe, na usaglašenu verziju nacrta izveštaja, poslanici pojedinačno neće moći da podnose amandmane, već će to biti omogućeno samo predstavnicima parlamentarnih grupa i izvestiocu. Na taj način, sprečava se pokušaj ucene nekih od susednih zemalja, zarad političkih poena za unutrašnju upotrebu.

- Amandmani sa takvim pojedinačnim sadržajem nemaju šta da traže u godišnjim izveštajima - ističe naš izvor iz Evropskog parlamenta i naglašava da je Mekalisterov tim uspeo da se izbori za kompromisno rešenje.

Štaviše, u njegovom izveštaju se jasno i doslovno ističe da bilateralni sporovi ne bi trebalo da imaju štetan uticaj na proces pridruživanja.

Hrvatski poslanici su pokušali da i ove godine u svojim amandmanima u nacrt izveštaja unesu i pitanja kao što su veća prava za hrvatsku manjinu u Srbiji, ukidanje univerzalne jurisdikcije Srbije u procesuiranju ratnih zločina, ili, čak, isplata ratne odštete Hrvatskoj i BiH. Ipak, nijedan od ovih "predloga" nije prošao u usaglašenoj verziji nacrta izveštaja koji je početkom ovog meseca usvojio Spoljnopolitički odbor EP.

Amandmane na konačni tekst sada više neće moći da podnose pojedinačano, ali će to verovatno pokušati preko parlamentarnih grupa. Ipak, naš izvor nas uverava da, zbog postignutog kompromisa, postojeći nacrt ne bi trebalo suštinski da se menja.

ŠIPTARI OVAKO ZAMIŠLJAJU DIL SA SRBIJOM - TRAŽE PRIZNANJE I ČLANSTVO U UN, EU I NATO: Da nije smešno, bilo bi žalosno!

Kada je reč o Kosovu, povodom debata i rasprava o mogućem "prilagođavanju granice", uključujući i razmenu teritorija, naglašava se da etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu. 

Ipak, navodi se da bi bilo koji budući sporazum mogao da bude prihvatljiv samo ako bude uzajamno usaglašen i uzme u obzir ukupnu stabilnost u regionu, kao i međunarodno pravo. To, praktično, ostavlja mogućnost da za EP, uz navedene ograde, bude prihvatljiv i pojam "razgraničenja".

Takođe, ističu se kontinuirana angažovanost Srbije u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom i njena posvećenost u primeni postignutih sporazuma, kao i pokretanje unutrašnjeg dijaloga na predlog predsednika Vučića. 

Ponovljen je poziv da se napreduje sa punim sprovođenjem preostalih sporazuma, uključujući i onaj o energetici, a naglašava se i važnost formiranja ZSO. Traži se i puna saradnja istražnih organa Beograda i Prištine, kao i međunarodna podrška, u traženju ubica Olivera Ivanovića.

Foto: fotomontaža

Traže se jačanje reformskih napora u oblasti vladavine prava, naročito pri obezbeđivanju nezavisnog i efikasnog sudstva, kao i veća borba protiv korupcije i organizovanog kriminala gde su postignuti neki rezultati.

SRBIJA DOBILA BITKU - POBUNA U EU ZBOG KOSOVA: Više od 10 država protiv ukidanja viza za Šiptare, ŠOK U PRIŠTINI!

Pozdravlja se napredak u reformi javne administracije i traži njeno dalje jačanje, kako bi postala politički neutralnija. Takođe, ističe se ozbiljna zabrinutost zbog situacije u pogledu slobode izražavanja i nezavisnosti medija, što treba da se prioritetno rešava na efikasan način.

Pohvaljuje se učešće u mnogobrojnim evropskim bezbednosnim misijama i operacijama, ali se izražava i zabrinutost zbog kontinuirane vojne saradnje s Rusijom i Belorusijom. 

SRBIJO, ČUVAJ SE! UMESTO MERKELOVE DOLAZI ČOVEK KOJI "POSEDUJE SVET": Njegovi ime je Fridrih Merc i ŠEF JE "BLEKROKA"!

Srbija mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, uključujući i unutar UN. Pohvaljuje se upravljanje migrantskom krizom, ali mora da se poboljša zaštita ugroženih grupa. Pozdravljeno je usvajanje ključnih zakona u vezi sa manjinskim pravima


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Xx

pre 4 godine

Kako je lijepo biti glup nije vas blokirala Hrvatska nego Njemačka, Francuska i Nizozemska zašto uporno lažete ljude. Ajde Vučko ne laži hm da to je ne moguće nos ko u Pinokija

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija