• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.10.2018

13:03

POPOVIĆ: Vlada će raditi na jačanju veza između korporacija i startapova!

Politika

POPOVIĆ: Vlada će raditi na jačanju veza između korporacija i startapova!

Podeli vest

Vlada Srbije želi da podstakne jačanje veze između korporacija i startapova - kroz izgradnju infrastrukture, stvaranje ekosistema i kreiranje podsticajne poreske politike - istakao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj

 

On je, otvarajući godišnju konferenciju "Korporativne inovacije", koju organizuje ICT Hub iz Beograda, ukazao da već imamo sjajne primere srpskih startapova čije su inovacije dovele do partnerstava sa najvećim svetskim korporacijama.  

- Želimo da vidimo takvu saradnju i unutar nacionalne privrede. Zato pozivam kompanije koje posluju u Srbiji da prate aktuelnosti u startap ekosistemu i budu otvorene da apsorbuju ideje talentovanih inženjera i preduzetnika - istakao je Popović.

On je naveo da je, prema podacima konsultantske kuće Mekinzi, oko 98 odsto privrede pogođeno promenama koje je donela digitalizacija.  

Prema njegovim rečima, do 2025. godine očekuje se da će digitalizacija doprineti 12.000 milijardi dolara BDP-u Severne Amerike.

- U takvim uslovima, za preduzeća, Vlade i pojedince, inovacije postaju neophodnost, a ne opcija - rekao je Popović.  

Ministar je naveo da su velike korporacije shvatile da nove tehnologije, kao što su klaud, big dejta, veštačka inteligencija, robotika, blokčejn, internet stvari i virtualna realnost, otvaraju nove mogućnosti za rast.

- To je dovelo do toga da korporacije sve više sarađuju sa startapovima koji inoviraju rešenja bazirana na ovim tehnologijama - istakao je ministar.  

On je ukazao da značajan broj preduzeća proaktivno razmišlja o inovacijama kroz interna istraživanja i razvoj, inovacione timove, laboratorije i programe eksternih akceleratora.

Foto: mbpi.gov.rs

Popović je istakao da je Silikonska dolina u SAD najbolji svetski primer inovacionog ekosistema i najbolje saradnje korporacija i startapova.  

- Silikonska dolina je bila podsticaj za sve nas u Evropi, kao i u Aziji, da krenemo putem inovacionog razvoja - istakao je ministar.  

On je ukazao da je jedan od najboljih evropskih primera saradnje korporacija i startapova, francuski "Stejšn F" koji je nedavno imao priliku da poseti.

- U ovom trenutku u "Stejšn F" sprovodi se 31 startap program u okviru kojih najveće svetske korporacije, od Luj Vitona, preko Loreala, Majkrosofta i drugih, tragaju za rešenjima i inovacijama koje razvijaju startapovi. To je primer digitalnog haba gde pod jednim krovom rade najveće svetske korporacije, startapovi, investitori i država - naveo je ministar.

On je istakao da je "Stejšn F" model na koji želi da se ugleda i Vlada Republike Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija