• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.10.2018

15:11

BRNABIĆ: Za KiM 76 projekata vrednosti 6,1 milijardu dinara!

Politika

BRNABIĆ: Za KiM 76 projekata vrednosti 6,1 milijardu dinara!

Podeli vest

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila tri zaključka - o potrebi dugoročnijeg pristupa investicionim ulaganjima na KiM sa većinskim srpskim stanovništvom, pripremi izrade nacrta zakona kojim će se urediti pitanje finansijske pomoći i opredeljivanju 300 miliona dinara za početak finansiranja nekih od projekata

 

To je rekla premijerka Ana Brnabić posle sednice Vlade Srbije kojoj su prisustvovali predsednik Republike Aleksandar Vucicć i predstavnici Srba sa KiM.

Ona je istakla da ukupno ima 76 projekata vrednosti 6,1 milijardi dinara, što je oko 51 milion evra.

Brnabić je precizirala da je u 2018.godini za implementaciju projekata potrebno oko 444 milion dinara, sledeće godine oko pet milijardi dinara, a u 2020.godini oko 583 miliona dinara.

Moguće je, kaže Brnabić, da će tokom 2019.godine biti usvojeni i dodatni projekti za 2020.godinu i 2021. godini.

- Mislim da je ovo važan dan. Mislim da je ovo ispisivanje jedne nove stranice naše podrške Srbima na Kosovu i Metohiji. Imamo dva cilja, jedan je da unapredimo sistemsku i institucionalnu podršku i da građanima na KIM poručimo da smo tu za njih, a drugi cilj je da ekonomski osnažimo poziciju Srba sa KiM - rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je Srbija srpskom narodu na KiM mogla finansijski da pomogne zahvaljujući vrlo teškim reformama, fiskalnoj konsolidaciji i ekonomskoj stabilnosti, kao i privrednom rastu koji je bolji od predviđenog.

Brnabić je govoreći o situaciji na KIM ukazala da je ove godine zabeleženo oko 70 napada na Srbe, da se dogodilo ubistvo Olivera Ivanovića, navodeći da Srbiji nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi tog ubistva.

Kako je navela, na Kosovu i Metohiji, uoči i prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića bilo je raznih incidenata, o čemu svakom prilikom, kaže, obaveštava predstavnike međunarodne zajednice i pokušava da im dočara kako je izgledalo kada je na dan posete opkoljeno selo Banje u koje predsednik nije uspeo da ode.

- To govori na šta su spremni oni koji se nalaze u privremenim institucijama Kosova, dok sa srpske strane su svi spremni za razgovor - kazala je Brnabić i dodala da je jedan od poslednjih incidenata bila i poseta Hašima Tačija jezeru Gazivode.

Kao najnoviji incident, premijerka je navela pokušaji formiranja vojske takozvanog Kosova i istakla da je to u potpunosti protivno svim dosadašnjim dogovorima, kao i njihovom ustavu, koji su, kaže, sami doneli, ali ga ne poštuju.

Imamo pritiske i da nam preuzmu elektro sisteme, kazala je Brnabić i istakla da je i to još jedan način da se izigraju svi dogovori.

- Mi komuniciramo svakodnevno kako bismo pronašli mirno i održivo rešenje. Zbog svega ovoga što sam navela, mi danas možemo ekonomski da ojačamo Srbe na KiM i tako ih motivišemo da tamo ostanu - navela je premijerka.

Naglasila je da će se nastaviti sa pomoći Srbima na KiM i istakla da današnjom sednicom nisu poslate poruke sukoba, već poruke mira, stabilnosti i poruke koje su dobre za perspektivu za bolji život na KiM.

Predsednica vlade kaže da je dogovoreno da se nastavi sa zajedničkim radom sa predstavnicima Srba na KiM na redovnoj osnovi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Moki

pre 5 godina

Улагањем у пројекте на Косову улажемо у будућност Србије.

Una

pre 5 godina

Zelimo mir i stabilnost i boricemo se za nase ljude na KIM.

mila

pre 5 godina

Srbija srpskom narodu na KiM mogla finansijski da pomogne zahvaljujući vrlo teškim reformama, fiskalnoj konsolidaciji i ekonomskoj stabilnosti

nevena

pre 5 godina

Borba za Kosovo samo parama i decom, bas kao sto su to činili Albanci

lazar

pre 5 godina

Bravo ovako se brine o svom narodu, ovom investicijom srbima na KiM ce vidno zivot biti lakši.

Anja

pre 5 godina

Odlicno osmisljeno i dobra pomoc za nase ljude.

Mašnica

pre 5 godina

Svaka investicija je od izuzetnog znacaja za nase gradjane na KiM.

Nesa

pre 5 godina

Nova stranica jer niko do sada nije toliko pomogao Srbe na Kosovu kao sto ce SNS sada.

Gosa

pre 5 godina

Beograd stoji iza svojh gradjana i nece dozvoliti da njima nesto manjka i samo tako mozemo da sacuvamo .

Vicking

pre 5 godina

Ovo je dokaz da je Srbija, kao i do sada, uz svoj narod na KiM! Kontinualna posvećenost da im se obezbedi normalan i pristojan život je bezprekorna!

Milica

pre 5 godina

Otvaranje fabrika, radnih mesta, investicije i poboljšanje života naših ljudi, ali i Albanaca su preduslov opstanka našeg naroda na KiM.

Darko Jesic

pre 5 godina

Svaka investicija u KIm samo je od koristi našem narodu.

Marija

pre 5 godina

Ova odluka je veoma lepa vest za srpski narod sa Kosova.

minja03

pre 5 godina

Naša vlada će investirati na KIM,otvoriće nove fabrike,obezbediće mir i stabilnost,omogućiće im bolju budućnost

ana

pre 5 godina

Srbija ne ostavlja svoj narod na Kosovu,uvek ce imati pimoc i podrsku.

Marko

pre 5 godina

Pomoc Srbima na KiM je uvek dobrodosla. Svaka cast Vladi Srbije sto misli na svoje gradjane.

Milica Milicic

pre 5 godina

Srbija nizom projekata pomaze svom narodu na KIM.

ogi

pre 5 godina

Velika ulaganja Srbije za bolji zivot Srba na Kosovu Ima za cilj, jedan je da unapredimo sistemsku i institucionalnu podršku i da građanima na KIM poručimo da smo tu za njih, a drugi cilj je da ekonomski osnazimo ovo podrucije.

Milo

pre 5 godina

Ovo se zove borba mislim da to nisu očekivali!

Milos

pre 5 godina

Pravi pokazatelj da se ozbiljno misli na Srbe koji zive na Kosovu i Metohiji.

Nena

pre 5 godina

Potrebno je ulagati i na KiM i tamo ima Srba kojima je potreban posao

nina

pre 5 godina

Naš predsednik se lavovski bori za naš narod.

komentator

pre 5 godina

Ovako se čuva naš narod na Kosovu i bori do kraja, bravo za nove projekte.

joxa

pre 5 godina

Neću reći nikad ali odavno se nije ovoliko ulagalo u Kosovo, ovako će naš narod ostati na Kosovu i imati bolju budućnost.

milos

pre 5 godina

Investiciona ulaganja na KiM,mnogo znaci nasim ljudima tamo.

Slađa

pre 5 godina

Kroz ulaganja u KiM pomažemo ostanak i opstanak naših ljudi. Srbi u našoj južnoj pokrajini moraju imati sve uslove za kvalitetan život. Ulaže se u poljoprivredu, infrastrukturu, kliničke centre, univerzitet.

Rada

pre 5 godina

Овај значајан пројекат улива велику сигурност српском народу на Косову .

Dragana

pre 5 godina

Srbija je uvek tu za nase ljude. Srbi zive tamo i zasluzili su svaku paznju, pomoc i najvaznije mir.

Sanja

pre 5 godina

Puna podrška za ovakve poduhvate. Ljudi ovo kritikuju jer očigledno ne shvataju da se na ovaj način pomaže ljudima koji su ostali na Kosovu

sale

pre 5 godina

Vojska tzv.Kosova i ako se bude formorala bice ne regularna bez Srba, a za implemetiranje iste trebace najmanje sedam godina. Ta vojna formacija je svakako opasnost za Sever Kosova , ali i za sve u regionu.Ali ove velike investicije su pravi odgovor nase Vlade i dokaz da se necemo odreci nase teritorije i naseg naroda, a razgranicenjem utvrdicemo nase pozicije i biti svoji na svom .Ova vlada i predsednik Vucic ulazu ogroman novac i napore da se zaista nas narod oseca sigurnije i zivi bolje .Ulaze se za razliku od ranije transparentno i to u svim segmentima drustva , i tako se stite interesi naseg naroda na tim prostorima , kao i sto omogucava povratak raseljenih Srba na vekovno ognjiste.Bravo za predsednika Vucica i vladu Srbije , tako se radi odgovorno i ozbiljno za narod i drzavu.

Jelena

pre 5 godina

Svaka čast, moramo shvatiti da su Srbi i Srbija jedini koji mogu ljudima na Kosovu da pomognu.

Nata

pre 5 godina

Vlada se trudi svim silama za boljitak našeg naroda na KiM.

Goran

pre 5 godina

Tako se podrzava opstanak Srba na Kosmetu, investiranjem i konkretnim potezima, a ne praznim pricama kako su neki bili zamislili

Mara

pre 5 godina

Verujem da će nasa vlada uraditi sve sto je u njenoj moći da pomogne nasim ljudima...

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija