• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

04.11.2018

21:40

BRNABIĆ O KOSOVU: Moramo da se sretnemo na pola puta!

Politika

BRNABIĆ O KOSOVU: Moramo da se sretnemo na pola puta!

Podeli vest

Srbija i Kosovo su daleko od sveobuhvatnog mirovnog rešenja, uprkos spremnosti za razgovor o eventualnoj razmeni teritorija u cilju rešavanja kosovskog pitanja, kaže premijerka Ana Brnabić za "Fajnenšel tajms"

Razmena teritorija, čak i kad bi bila dogovorena, ne bi bila dovoljna za sporazum o miru, upozorila je ona.

- Pandorina kutija je otvorena pre tačno 10 godina, kada su zemlje priznale nezavisnost Kosova. Ono što pokušavamo da uradimo je da zatvorimo tu Pandorinu kutiju. Ne možete da kažete da smo pre 10 godina bili spremni da menjamo granice, a da danas ne možemo da razgovaramo o promeni granica- rekla je Brnabić za britanski list tokom nedavnog boravka u Oksfordu.

Ali, kako kaže, to je samo jedan deo mogućeg konačnog rešenja.

- Konačno rešenje, ako se postigne, moraće da bude sveobuhvatnije. Moraće da obuhvati ljudska i manjinska prava, ekonomsku saradnju, dugoročnu saradnju Srba i Albanaca, učenje jezika i kulturno nasleđe, crkve i manastire - naglašava premijerka.

Lično bi, kako kaže, volela neku vrstu sporazuma što pre.

- Ali mislim da u realnosti nismo blizu sporazuma- rekla je Brnabić.

Londonski list ocenjuje da premijerkina oprezna napomena podseća da lideri Srbije i Kosova razgovaraju o izuzetno delikatnim kulturnim, istorijskim, političkim i teritorijalnim pitanjima, a da je napredak daleko od garantovanog, uprkos tome što SAD i EU podržavaju dijalog.

- Često kažemo da smo trenutno zaglavljeni u pomalo šizofrenoj poziciji koja je između politika 21. veka i 19. veka - rekla je Brnabić misleći na povremeno izbijanje etničkih tenzija pa čak i nasilja ove godine na Kosovu.

Ona je rekla da lideri kosovskih Albanaca prave krupnu grešku ako misle da će dijalog sa Beogradom rezultirati formalnim priznanjem kosovske nezavisnosti od strane Srbije.

- Ako misle to - ''da, Srbija će priznati našu nezavisnost'', očigledno je da se to neće dogoditi - rekla je Brnabić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Srbija neće priznati nezavisnost KiM, a prištinske vlasti nek prestanu da kukaju i žale se na Srbiju u Briselu. Da ne bi spoznali kako izgleda prava destruktivnost. I bolje bi ti bilo da si tražila uklanjanje one zastave tzv. Kosovo u Parizu, nego što se ponašaš izdajnički u odnosu na Srbiju koja ti je ukazala poverenje. Nije tebe doveo SNS tu gde jesi, premijerko.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija