• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

09.11.2018

16:21

NAJBLIŽI SARADNICI OPTUŽUJU BIVŠEG LIDERA POKRETA "DOSTA JE BILO"! Radulović od DJB otima 6,4 miliona mesečno!

Politika

NAJBLIŽI SARADNICI OPTUŽUJU BIVŠEG LIDERA POKRETA "DOSTA JE BILO"! Radulović od DJB otima 6,4 miliona mesečno!

Podeli vest

Branislav Mihajlović, novi predsednik DJB, tvrdi da Saša Radulović svakog meseca prisvaja novac koji ova stranka dobija iz budžeta na ime 16 poslaničkih mesta

Bivši lider 'Dosta je bilo' Saša Radulović svakog meseca ovoj stranci otme više od 6,4 miliona dinara koje DJB dobije iz budžeta na ime rada 16 poslanika, koliko je pokret imao na početku mandata ovog saziva parlamenta.

Ovu ozbiljnu optužbu izneo je Branislav Mihajlović, aktuelni lider 'Dosta je bilo'. Mihajlović je nedavno formirao novi poslanički klub pod nazivom 'Politika mora biti drugačija', ali je i dalje ostao predsednik DJB. On kaže da je mesecima imao sukob sa Sašom Radulovićem zbog budžetskih para!

Ozbiljne optužbe

Mihajlović naglašava da nije prihvatio da bude Radulovićev fikus i da je zbog toga sada na meti napada pojedinih medija.

Radulović podneo ostavku u aprilu

Branislav Mihajlović postao je predsednik DJB nakon što je Radulović u aprilu podneo ostavku zbog neuspeha na beogradskim izborima.

Mihajlović je član DJB od osnivanja, a od 2016. je i poslanik u parlamentu Srbije.

- Pokret 'Dosta je bilo' nije ni moj, a ni Saše Radulovića. Za moju smenu potrebna je dvotrećinska većina. Naš sukob oko finansija traje šest meseci, jer nisam hteo da se pomirim sa činjenicom da se na Radulovićev lični račun svakoga meseca sliva nešto više od 6.400.000 dinara iz budžeta za 16 poslanika, koliko je 'Dosta je bilo' na početku saziva imao u parlamentu, a da pritom predsednik i Predsedništvo nemaju uvid u finansije. Radulović će se odreći svega, ali novca neće - kazao je Mihajlović za 'Danas'.

I dok se Radulović juče nije oglašavao i nije odgovarao na pozive i poruke novinara Informera, urednik antikorupcionaške mreže 'Antidot' Marko Matić kaže da ukoliko su Mihajlovićeve optužbe tačne, onda je ovde reč o ozbiljnim zloupotrebama.

Šta piše u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti

Član 19

* Sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata koriste se za funkcionisanje i propagiranje ideje političkog subjekta: rad sa biračima i članstvom, troškove prevoza i održavanja skupova, troškove promocije, reklamnog materijala i publikacija, troškove istraživanja javnog mnjenja, obuke, međunarodnu saradnju, troškove zarada i naknada zaposlenih, komunalne troškove, kao i troškove za slične aktivnosti

Član 38

* Ko daje, odnosno u ime i za račun političkog subjekta pribavi sredstva za finansiranje političkog subjekta protivno odredbama ovog zakona u nameri da prikrije izvor finansiranja ili iznos prikupljenih sredstava političkog subjekta kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine

* Ako su izvršenjem dela iz stava 1 ovog člana data ili primljena sredstva u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina

- Radulović je pokret 'Dosta je bilo' formirao i strukturirao kao svoju privatnu firmu. S obzirom na to da bi ovde moglo biti reči o ozbiljnom kršenju Zakona o finansiranju političkih partija, nadležni organi bi morali detaljno da istraže sve tokove novca unutar Radulovićeve organizacije i ustanove da li tu ima elemenata krivičnog dela. S druge strane, glasači su o tom pokretu već rekli svoje mišljenje kada su ga na beogradskim izborima sveli na nivo statističke greške - podvlači Matić.

Potrebna istraga

Mario Spasić, predsednik Upravnog odbora Saveta za monitoring, ističe da je dobro to što je Branislav Mihajlović upozorio javnost na ovakvu pojavu.

- Ovom veoma ozbiljnom optužbom otvara se sumnja da Radulović zloupotrebljava novac građana Srbije koji se uplaćuje na osnovu prvobitnih 16 republičkih poslanika sa njegove liste. Agencija za borbu protiv korupcije trebalo bi da ispita ovaj slučaj, jer je ona nadležna za kontrolu finansiranja političkih aktivnosti. Cilj ove istrage trebalo bi da bude čuvanje novca građana, ali i da Radulović odgovara zbog zloupotrebe, ukoliko se ispostavi da Mihajlović govori istinu - zaključuje Spasić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija