• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.11.2018

19:45

BRUKA, BRE! Udruženje novinara Srbije PODRŽALO skaradnu karikaturu "Danasa" i optužilo vlast za TOTALITARIZAM (?!)

Politika

BRUKA, BRE! Udruženje novinara Srbije PODRŽALO skaradnu karikaturu "Danasa" i optužilo vlast za TOTALITARIZAM (?!)

Podeli vest

Verovali ili ne, Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas, povodom reakcija Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinske vlade na naslovnu stranu lista Danas, da karikature mogu da osude "jedino totalitarne ideologije i pojedinci koji ne razumeju ovaj vid novinarskog izražavanja"?!

Tako je UNS, pravdajući se da su karikature poput one Predraga Koraksića objavljene na naslovnoj strani Danasa - "satirični novinarski žanr", apsolutno i nedvosmisleno stao na stranu Đilasa, Jeremića i njihove klike, ali i podržao Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) koji su danas zatražili da ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i državni sekretar Aleksandar Gajović budu hitno smenjeni posle saopštenja tog resora u vezi naslovne strana lista "Danas", i upozorili da će se u suprotnom povući iz dijaloga sa vlašću.

Verovali ili ne. Udruženje novinara Srbije!

Da bruka i sramota budu veće, UNS je u saopštenju ocenio da Pokrajinska vlada koja je od uredništva tog lista zatražila izvinjenje za "sraman čin", treba da se izvini javnosti zbog nerazumevanja satire, karikature i demokratije u Srbiji".

JOŠ JEDAN DOKAZ STRAŠNE CENZURE U SRBIJI! Eto, naslovna strana Danasa s Vučićem i Hitlerom, na primer! DA LI JE TO TA SLOBODA MEDIJA!?

UNS je naveo i da naslov teksta "Kroz usta Martinovića govori predsednik Vučić", ilustrovanog pomenutom karikaturom, predstavlja stavove sagovornika koji su komentarisali optužbe narodnih poslanika Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića da list Danas "vodi harangu protiv SNS i nedužnih ljudi, nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera".

Foto: Tanjug/Printscreen

Da podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je ranije danas karikaturu Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani dnevnog lista Danas i ocenilo da se tom karikaturom "u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst" direktno ili indirektno stavljaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

Na naslovnoj strani lista je karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

"Ministarstvo kulture i informisanja ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list 'Danas' nije poštovao", navodi se u saopštenju.

OGLASILO SE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA: Koraksićeva karikatura i naslovna Danasa neprimereni!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goca

pre 5 godina

I onda neko kaze da nema slobode medija u Srbiji?

Ivana

pre 5 godina

Sramota! UNS je postalo Đilasovo recitatorsko društvo.

Ema

pre 5 godina

Nije ovo nikakvo "izrazavanje novinarstva" ni na koji moguci nacin...vec cisto vredjanje I provociranje ljudi punim imenom I prezimenom...ne dao bog da je inFormer ilI pink stavio slicnu karikaturu sa likom Dikija I Jeremica...bili bi tuzeni i optuzeni momentalno...Sram bilo sve one koji ovako nesto podrze

Filip

pre 5 godina

Novinari ponekad se ponasaju kao da nisu novinari.

Dragojlo

pre 5 godina

Cenzura. Sloboda medija. Ovo je za svaku osudu jer nema ni malo sale u ovakvim delima. Mora se stati na put ovakvim licemerima i poceti da se kaznjavaju.

zora

pre 5 godina

Ko je od njih koliko para uzeo za ovo podrzavanje.Blago nama da oni ne odlucuju ko ce vladati Srbijom.

krofna

pre 5 godina

SLOBODA MEDIJA JE DANAS NA VISOKOM NIVOU ALI NE TREBA PRETERIVATI

didi

pre 5 godina

svi su oni toliko nebitni da ne vredi pokloniti im ni trenutak svoga dragocenog vremena,pogotovo što ih smatram nižerazrednim ,prostačkim novinarima...

Nikola

pre 5 godina

Ponasanje ovih debilnih novinarskih kuca je cist idiotizam

Penzioner

pre 5 godina

Pa kada je TOTALITARIZAM onda sve ove "nazovi" novinare, karikaturiste , gl.urednika "Danas-a", neobrazovanog Drazu, ODMAH U ZATVOR !!!! Pa onda "traziti" nekih godinu dana koji su clan Ustava prekrsili !!!!!

slađa

pre 5 godina

Blago vama u UNS- u. Blago Srbiji sa vašom pameću. Koraks da bude ljudina i da se izvini. Zbog sebe i zbog javnosti. I najviše zbog opstanka "Danas-a" u novinarskom smislu. Aleksandar Vučić nije zaslužio da ga upoređuju sa Hitlerom. Bojim se da apsolutno ne razumete šta se u svetu tačno dešava i da iz svoje pozicije ne sagledavate stvari baš najbolje. Novi vladin avion se zove "momak iz Brazila". Asocira vas na nešto? Srbija se teškom mukom bori da svi dobiju prostor da pišu i objavljuju, ali ne igrajte se sa crnim đavolom totalitarizma, da vas ne ujede jer tu možda neće biti Aleksandar Vučić i Srbija da to ublaže.

Milos

pre 5 godina

Sramno je od strane lista "Danas" uraditi nesto coveku koji se bori za svoju zemlju najbolje sto moze.

Surova istina

pre 5 godina

I posle novinarima uskracena sloboda govora i izrazavanja. Ma vi niste novinari jer cim vam ne ide tiraz vi u dupe bi ruku da zavucete nekom. Heijene i lesinari vam nisu ravno i bolesno ste dvolicni. Neki put zalim sto postoje neka prava jer vidim koliko ih zloupotrebljavate. Svaka cast izuzecima koji svoj posao rade normalno i dostojanstveno.

Petar

pre 5 godina

Strašno, da se UNS pita, doveli bi na vlast Djilasa, zoboravljaju medijski mrak koji je tada vladao. Medijima je data sloboda, pišu šta žele, ali isto tako i Ministar ima prava da iznese svoj sud o katilaturi!

mita

pre 5 godina

Katastrofalna bruka ovih novinara.Stvarno velika sramota!

karlo

pre 5 godina

Ovo nije sloboda medija ovo je bruka takozvanih novinara i njihovog neumesnog ponasanja prema predsedniku Vucicu.

Boško J

pre 5 godina

Ne mogu da verujem da je Udruženje novinara Srbije podržalao tu skaradnu karikaturu.

Iki

pre 5 godina

Ко се све данас не назива новинаром,зато су нам такве и новине!

Goran

pre 5 godina

Србијо, ко чини та твоја новинарска удружења? Има ли тамо Срба или су Шиптари, усташе и Британци?

Branislav

pre 5 godina

Kako ono reče Živković; " STOKO jedna !"

Licno

pre 5 godina

Ako želimo da ovo društvo ne postane društvo šizofrenije i haosa, takvi ispadi se moraju na neki način sankcionisati. Ludilo mora da prestane. Srbija mora da bude normalna i pristojna država. Zbog budućih generacija.

SAŠA

pre 5 godina

I ja se kao običan građanin izvinjavam zbog nerazumevanja satire, karikature i demokratije u Srbiji. Neka sam i priglup ali meni je ovo u najmanju ruku neprimerena karikatura.

Penzionerj

pre 5 godina

Da ima pravih javnih tuzioca i sudija ovo se nebih dogadjalo u Srbiji.

Svetlana

pre 5 godina

Ova karikatura više govori o novinarima lista Danas,nego o predsedniku Vučiću i svima koji poštuju njegov trud i rad, radeći na ponovnom podizanju uglada Srbije u svetu.

Violeta

pre 5 godina

Ova naslovnica Danasa je dno - dna novinarske etike i ljudskosti. Karikatura je odraz njihove nemoći i očaja prema nezaustavljivom uspehu predsednika Vučića. Cinizmom i primitivizmom ne mogu da pobede stvarnost i istinu da će predsednik Vučić ostati zabeležen u istoriju Srbije kao jedan od najboljih predsednik koje je Srbija imala, da sve je stekao svojim radom, zalaganjem i umećem za sve nas koji živimo i radimo u Srbiji i van nje.

Goran

pre 5 godina

Strasno! Ovo je za svaku osudu! Treba da snose posledice!

Aleksandra

pre 5 godina

Udruzenje novinara se stvarno obrukalo ovakvim postupkom.

Imperija

pre 5 godina

Pa da , i onda kažu da je u Srbiji cenzura medija!

Ziko pop

pre 5 godina

I ja osudjujem ovakvu karikaturu,jedno mi je zapalo za oko da na ovolike komentare nema nijednog ni plusa niti minusa.

Mimi

pre 5 godina

Ovo je sramota. Nekada su mediji bili profesionalci a danas može svaka budala da se bavi novinarstvom.

Tamara

pre 5 godina

Totalno neprimerena fotografija i sramota. Jos veca sramota je to sto ih UNS nije osudio vec javno podrzao.

jovan

pre 5 godina

karikature i jesu tu da malo preteraju, kako se nikada ne pobunite kada napadnu nezavisne novinare nego samo onda kada oni ugrizu...

Neda

pre 5 godina

Mogu da brane koliko god hoce novinare lista Danas, ali ova karikatura vise govori o novinarima lista Danas, nego o Aleksandru Vucic i funkcionerima SNS-a i svima koji postuju njegov trud i rad, radeci na ponovnom podizanju uglada Srbije u svetu.Takodje padaju sve optuzbe o medijskom mraku u Srbiji.

maja

pre 5 godina

Sramno je od strane lista "Danas" uraditi nesto coveku koji se bori za svoju zemlju najbolje sto moze.

misko

pre 5 godina

I jeste bruka i sramota što je UNS podržao karikaturu. Ismejavanje predsednika bilo koje države treba da bude strogo kažnjivo.

kontesanera

pre 5 godina

Ovakav vid novinarskog izražavanja građani svakako osuđuju, ali to je danas, nažalost sloboda medija u Srbiji.

Laki

pre 5 godina

vučić lepo razgovara sa svim novinarima, što je greška. videli ste trampa kako razgovara sa novinarima cnn - a. tako se razgovara sa neprijateljima svoje zemlje, svog naroda. hoćete takav odnos. uns, nuns sebe zovu nezavisnim novinarima. itekako ste zavisni od djilasa colakA jeremića i ostale propale bratije. ovo sto sada radite ima za cilj da se nova saznanja o ubistvu djindjica gurnu pod tepih.

Jasna

pre 5 godina

Velika bruka, ali iskreno, to se od njih i moglo ocekivati.

marcco

pre 5 godina

Mene ne brine ova karikatura već me brine koordinacija izjava/karikatura/vesti u zadnjih dva dana, na relaciji Kosovski teroristi, Milina Crna Gora, Sulejman Ugljanin i ovih "slobodnih" medija

Branko

pre 5 godina

Malo su preterali sa tom slobodom medija. Za svaku osudu i za pokretanje tuzbe

Marcco

pre 5 godina

Tih udruženja svega i svačega, sa zvučnim imenima i skraćenicama ima na hiljade u Srbiji. Voleo bih da se neki novinar malo pozabavi "ko je ko". Kokiko clanova ima to zvučno udruzenje novinara? Koliko od tih clanova novinara, su stbarno novinari, gde rade i pišu i koje kcalifikacije imaju? Da li je vilo dovoljno da imaju dva clanka objavljena pod nicijalima u nekom seoskom iki fabričkom listu da sebe smatraju novinarom. Alo bre. Pola Srbalja su danas novinari, sudeci po tim udruzenjima i NGO-ima. Ima utisak da nrka zvucna "udruzenja" novinara imaju pet clana ali su zato puni para od raznih donatora pa time kupuju sebi značaj. E tako to ne bi trebalo da bude.

Teodora Lektora

pre 4 godine

Karikatura nije skaradna nego je skaredna. Naučite to, kad se već bavite novinarstvom.

zoran

pre 4 godine

Više medija nego čitalaca. Mnogo su smešni.

Hilandar

pre 4 godine

HRISTOS KAZE RADITE SVE DRUGIMA STO ZELITE DA DRUGI CINE VAMA,PA NOVINARI PITAJTE OPOZICIJU DALI ZELE DA NJIMA TAKO VLAST CINI

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija