• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.11.2018

15:28

SVETSKI MEDIJI S PAŽNJOM PRATILI VOJNU VEŽBU: Srbija POKAZUJE SNAGU u vreme napetosti oko Kosova!

Politika

SVETSKI MEDIJI S PAŽNJOM PRATILI VOJNU VEŽBU: Srbija POKAZUJE SNAGU u vreme napetosti oko Kosova!

Podeli vest

Srbija je danas održala velike vojne vežbe povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, javlja AP, ocenjujući da to predstavlja pokazivanje snage u vreme rastućih napetosti oko Kosova

Srpski zvaničnici su, navodi američka agencija, posebno zabrinuti zbog planova rukovodstva kosovskih Albanaca da svoje bezbednosne snage transformišu u regularnu vojsku.

Srbi su, kako se dodaje u izveštaju, upozorili da će preduzeti mere, koje nisu precizirali, kako bi sprečili taj korak i "zaštitili" srpsku manjinu na Kosovu. 

AP ocenjuje da su u poslednje vreme porasle napetosti u regionu, gde se Beograd i Priština međusobno optužuju za podrivanje napora za pomirenje, nakon rata 1999. koji je završen intervencijom NATO-a

U izveštaju se, takođe, tvrdi da Srbija u poslednje vreme, "uz podršku svog saveznika Rusije", sve više "vitla sabljom" oko Kosova, uključujući i podizanje borbene gotovosti svojih trupa nakon niza manjih incidenata. 

(FOTO) VEŽBA "VEK POBEDNIKA 1918-2018"! Predsednik Vučić: PONOSNI SMO NA SVOJU VOJSKU I OBEĆAVAM DA ĆE BITI - JOŠ MOĆNIJA!



Intervencija srpske vojske na Kosovu pokrenula bi direktan okršaj sa trupama NATO-a koje su tamo stacionirane, konstatuje AP.

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol


Agencija ukazuje da je u manervima pod nazivom "Vek pobednika", korišćena prava municija, da u njima učestvuje 8.000 vojnika, 100 tenkova i "iz Rusije nabavljeni" lovci "Mig-29".

(FOTO) STIŽU NOVE MOĆNE LETELICE ZA VOJSKU SRBIJE! Ovo je detaljan plan nabavke aviona, helikoptera i posebne opreme, VUČIĆ NAJAVIO JOŠ NEŠTO O ČEMU ZASAD NE MOŽE DETALJNIJE DA PRIČA!



U izveštaju se navodi da predsednik Aleksandar Vučić, koji je prisustovao vojnim vezbama održanim u raznim delovima zemlje, kaže da će Srbija ojačati svoje ofanzivne snage novom opremom, uključujući helikoptere, 30 tenkova iz Rusije i drobnove iz Kine, i prenosi se sledeća Vučićeva izjava:

"Dramatično jačano našu vojsku. Niko osim možda Rumunije ne može da se poredi sa nama". 

Na kraju teksta, AP primećuje da Srbiju često pogrešno optužuju da je izazvala Prvi svetski rat, pošto je, kako se navodi, "mladi srpski nacionalista" Gavrilo princiop, ubio austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, što je pokrenulo niz događaja koji su doveli do rata.

U četvorogodišnjem ratu, Srbija je izgubila oko polovine svog muškog stavnovništva, uključujući 130.000 vojnika u nizu bitaka protiv mnogo jačeg neprijatelja, podseća AP i dodaje da se srpski gubici, u poređenju sa brojem stanovnika i veličinom vojske, smatraju najtežim u Evropi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Prema AP- u ispada da je Aleksandar Vučić izdrukao Srbiju svetu o tome kako njena vojska dramatično raste i da Srbija vitla mačevima. AP treba više poštovanja da ukaže datumu 11.11.1918. jer je Srbija bila pobednik, kraljevina, sa uglednom porodicom Karađorđević na svom prestolu i da zaslužuje lovorike i dan danas. Gavrilo Princip je bio mladi idealista koji je slobodu svog naroda stavio iznad svog i tuđeg života. Njegov čin nije bio glavni pokretač Velikog rata, već vidljivi okidač da se sprovede ono što je već bilo planirano. Srbija je platila ogromnu žrtvu, ali je donela tu Principovu ideju slobode i drugima. Za razliku od drugih, ostala je slobodna i nezavisna. Bori se sa crnim đavolom da to tako i ostane, uprkos sveprisutnim nepravdama i istorijskim falsifikatima.

Queen038

pre 5 godina

VS konačno snažnija nego ikad,spremna da zaštiti nas narod!

Vedran

pre 5 godina

Vojska je dosta ojacala, naspram proslih vlasti koje su je rasturile.

Stela

pre 5 godina

Srbija zna da mora da obezbedi sigurnost svome narodu

Daliborka

pre 5 godina

Treba svi da znaju cime raspolaze Srbija, i da "Srbija nije saka pirinca da je pozoba svaka vrana".

Slavlje

pre 5 godina

Nasa vojska je za pohvalu. I mi se dicimo njome. A ova vezba ce da pokaze svetu sta imamo i koliko smo napredovali.Svaka cast.

Nadica

pre 5 godina

Srbija pokazuje snagu koju je htela ili ne htela morala da sagradi zahvaljujuci halapljivosti mnoih na nase blago.

NevenaK

pre 5 godina

Svetski mediji prenose danas o vojsci Srbije. Ovo je prelepa slika koja se upucuje svima

Marko

pre 5 godina

Srbija ne zeli daprovocira. Vezbe se moraju odrzavati svake godine.

Marijana

pre 5 godina

Srbija ima neustrasivu vojsku i to svi treba da znaju!

milos

pre 5 godina

Kosovo planira da formira vojsku,a mi ne smemo sa postojecom da vezbamo.

ema

pre 5 godina

zasto da se ne pohvalimo onim cime raspolazemo..

nikola

pre 5 godina

I treba da prate.Dosta je bilo.I mi konja za trku imamo.

anci

pre 5 godina

Mozemo mirno da spavamo kad nam oni cuvaju ledja.

mali radojica

pre 5 godina

Kada su siptarske "bezbedonosne snage" u vise navrata demonstrirale silu nad Srbima onda se strane novinske agencije i evropske institucije nisu oglasavale a sada ih brine vojna vezba povodom proslave 100godisnjice pobede u Velikom ratu.

Ljubo

pre 5 godina

Dali je vojska Srbije dobro dosla na Pester.Nebi rekao da su sretni pri istovaru tenkova i transportera pored dzamija i kuca muslimana .Pomaze Bog vojnici.

goran

pre 5 godina

Konačno možemo da budemo mirni, jer imamo ko da nas čuva.

admin

pre 5 godina

Ovo je bilo pravo vreme da Srbija pokaže svoju vojnu spremnost

Fann

pre 5 godina

Oooo presednice,oooo pitaj onu Stoku oder Tacija. Dali hoce rat. Ha ha ha

Milan

pre 5 godina

Jako je moćno ovo izgledalo, pokazali smo sa kakvom silom raspolažemo.

mita

pre 5 godina

Zahvaljujući Vučiću Srbija danas ima jaku vojsku sa kojom se ponosi!

Milica

pre 5 godina

Sa puno ponosa danas svi kao narod i kao drzava mozemo biti ponosni na svoju vojsku i njene pripadnike, jer su se predstavili u pravom svetlu.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija