• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

21.11.2018

23:24

BRISEL MOŽE SAMO DA APELUJE: CEFTA nema načina da prisili Prištinu da povuče mere!

Politika

BRISEL MOŽE SAMO DA APELUJE: CEFTA nema načina da prisili Prištinu da povuče mere!

Podeli vest

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je danas od Prištine da odmah ukine odluku o povećanju poreza.

Koliku snagu i uticaj na odluku Prištine će imati poziv iz Brisela nije poznato, ali je jasno da, osim političkih, nema pravnih instrumenata da se Priština privoli na povlačenje odluke. 

CEFTA, naime, ne raspolaže pravnim mehanizmom kojim može da prisili Prištinu da povuče svoju odluku, već je jedini način - da međunarodna zajednica izvrši pritisak na kosovske institucije. 

Šef Unmika Zahir Tanin izrazio je večeras zabrinutost zbog odluke kosovske vlade odnosno zbog potencijalnih posledica po stanovnike Kosova, kao i političkih implikacija po dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Pitanje je, međutim, zašto Unmik, koji je po Rezoluciji 1244 najviši organ vlasti na Kosovu i Metohiji i koji je garant prištinskih potpisa i u okviru sporazuma CEFTA, dopušta da se njegova ovlašćenja ne sprovode. 

Profesor Ekonomskog fakulteta Predrag Bijelić objašnjava da ne postoje pravni mehanizmi da se Priština primora da ne krši odredbe CEFTA sporazuma. 

- Priština definitivno ne poštuju odredbe CEFTA sporazuma, koji predviđa ukidanje ili ograničenje carina na pojedine proizvode. I sa onih 10 odsto i sa ovih 100 odsto direktno krše CEFTA sporazum. Oni to očigledno koriste u političke svrhe, a u CEFTA ne postoji mehanizam za rešavanje sporova - kaže Bjelić.

Kaže i da mere Prištine predstavljaju neku vrstu "pomodarstva", podsećajući da je Amerika prva počela sa podizanjem carina konkurentima, ali i saveznicima.

- I sad, verovatno, i manje zemlje misle da mogu da koriste te instrumente što je, ustvari, pogrešno. Manje zemlje ne mogu da koriste u toj meri trgovinu kao političko oružje ili instrument - ukazuje Bjelić.

Kaže da bi kontramera koju bi naša zemlja mogla da uvede mogla biti vezana za tranzit, usluge ili protok robe i ljudi, što bi pogodilo Prištinu, ali bi, ističe, takva mera otvorila "neku novu spiralu" dešavanja.

- Treba sačekati da vidimo kako će postupiti (Priština) posle poziva iz EU. Ako ne uvaži poziv Mogerinijeve, onda stvarno treba tražiti neke kontramere i mehanizme zaštite - smatra Bjelić.

Upravo zato što CEFTA nema mehanizam da kazni bilo koju članicu zbog kršenja tog sporazuma, Srbija je proteklih godina insistirala da se promeni način glasanja u toj organizaciji, jer po sadašnjim pravilima sve odluke koje se donose u okviru ove organizacije, moraju biti jednoglasne, te da se osnuje nova organizacija "CEFTA+".

CEFTA kakva je sada onemogućava i da se promene postojeća pravila, jer je dovoljan samo jedan glas "protiv" da se bilo koji predlog odbije, pa da ne prođe ni predlog za promenu pravila.

Zato je, prema mišljenju stručnjaka, jedini način da se aktuelni problem sa merama Prištine prevaziđe - pritisak Svetske trgovinske organizacije, Evropske unije i drugih međunarodnih institucija.
 

TRGOVINSKI RAT ŠIPTARA PROTIV SRBIJE: Evo šta sadrži odluka kosovske vlade o novim carinskim merama!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laž kao politika

pre 5 godina

"CEFTA, naime, ne raspolaže pravnim mehanizmom kojim može da prisili Prištinu da povuče svoju odluku, već je jedini način - da međunarodna zajednica izvrši pritisak na kosovske institucije. "--------------------------------------------------------------------Kakva laž, kakva budalaština, neka ih trenutno izbace iz " CEFTA.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija