• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.11.2018

10:54 >> 11:34

(VIDEO) VUČIĆ PRED VIŠE OD 12.000 GRAĐANA U NOVOM SADU: Nikad niko nije pokorio Srbiju, pa neće ni danas!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ PRED VIŠE OD 12.000 GRAĐANA U NOVOM SADU: Nikad niko nije pokorio Srbiju, pa neće ni danas!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Novom Sadu, na svečanosti povodom 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, da našu zemlju niko nikada nije uspeo da pokori i da to neće uspeti ni oni koji to danas pokušavaju

 

Obraćajući se okupljenima, on je rekao:

- Osetili ste da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana,da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu o našoj lepoj Srbiji, a ja, uz poštovanje velikom i starom našem kralju, samo jednu rečenicu da kažem - Srbija zna svoju snagu i znamo da nismo najveći, ni među najvećima ali znamo da Srbiju nikad niko nije uspeo da pokori, neće ni oni koji to danas pokušavaju.

Predsednik Vučić se zahvalio građanima na odlučnosti da budu uz svoju državu, svoj narod i što znaju da od Srbije nema ništa preče.

Takođe je poručio da "nikada nikome, do Srbiji, Vojvodina neće pripadati".

 

Foto: informer.rs

 

On se zahvalio građanima što su se okupili i pored kiše, rekavši da je pre tačno sto godina, na isti dan padala kiša, i da je sto narednih godina zagarantovano i nikada nikome drugom do Srbije neće pripadati Vojvodina.

- Došli ste zato što ste osetili da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana. Da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu po našoj lepoj Srbiji - istakao je on.

Zahvalio se građanima na odlučnosti da budu uz svoju državu i da znaju da nema ništa preče od Srbije.

Svoj govor počeo je „dobrodošao kući stari naš kralju, izvini jer nam je trebalo 84 godine da shvatimo da si pobedio“.

Vučić je ukazao da je Novi sad odluku o podizanju baš takvog spomenika doneo 1934. godine, a da je tek danas podignut, što je bruka koja ide na račun svih nas.

- Tebi stari naš kralju evo konačno i ova čast, njen delić koji si zasluzio. Imali smo vladare koji su činili i dobro i loše, koji su učili, koji su uvodili zeleznicu, dizali škole, ali samo uz jednog ide sveta reč „sloboda“ - naglasio je on.

Vučić je podsetio da je kralj Petar verovao u slobodu još kao 20-ogodišnak kada je preveo esej Stujarta Milera o slobodi.

 

Foto: informer.rs

 

Tako je i živeo I kao oficir francuske legije stranaca, ustanik u Hercegovini, izgbeglica, naš kralj, jedini u istorii što je peške i u volovskoj zaprezi prošao dug put preko Albanije do Soluna da bismo došli kući do slobode, naglasio je on.

- Ta sloboda za koju se borio čestito i izborio je kamen temeljac moderne srpske države. Sloboda koju ste izvojevali danas dobro razumemo kao našu šansu na život koju nemamo pravo da propustimo. Danas na slobodnom komadu zemlje poručujemo da ćemo se boriti da svojim trudom promenimo lice Srbije. Radićemo i borićemo se za svaki novi put, modernu fabriku, nova znanja, veštine, život dostojan potomaka ljudi koji sa tobom izborili slobodu. Znajući da nastavljamo tu svetu nit koju ste ostavili - rekao je on.

- Sa ljubavlju, žarom i entuzijazmom gradićemo Sbriju koja istovetno brine o svim građanima Sbrije. Borićemo se za Srbiju koja ima hrabrost da traži nova rešenja za stare probleme, ne dozvoljavajući da se odrekne onoga što joj je duša i identitet - poručio je Vučić.

 

Foto: informer.rs

 

Vučić je ranije izjavio da je prisajedinjenje Vojvodine, za njega lično, bio jedan od najvažnijih događaja u poslednjih 100 godina i da će taj datum biti još važniji kada Vojvodina, kao deo Srbije, sledeću stoletnicu dočeka mnogo bogatija i uspešnija.

Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji 25. novembra 1918. godine.

"Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji", koji će biti otvoren danas , činiće stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.

Zatim će na Trgu Republike biti otkriven spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću, suverenu Kraljevine Srbije u trenutku Prisajedinjenja i jednoj od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji.

Centralni događaj obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja je Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, u prisustvu državnog vrha Srbije.

Na akademiji će zajednički nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Važan datum u istoriji Srbije i Vojvodine obeležava se celog vikenda, a juče je na Trgu slobode u Novom Sadu otvorena interaktivna, multimedijalna izložba "1918 ponos", posvećena najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja.

U sklopu programa, sinoć je u SNP-u premijerno biti izvedena predstava "Svetozar", po scenariju Milovana Vitezovića, u režiji Juga Radivojevića.

Potom, je usledio koncert na Trgu slobode na kom su nastupili Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski Big Bend, Veliki tamburaški orkestar RTV i Oktet Opere SNP.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jok333

pre 5 godina

Velika je to stvar tada bila a i sada je i treba teziti i dalje da se Srbi ujedinjuju

Petar

pre 5 godina

Svaka cast svima sto su ovaj dan u Novom Sadu i podrzavaju ovaj dogadjaj.

Dankan

pre 5 godina

Kralj Petar je zasluzio spomenik. On je bio ideal srpskog kralja. A, oduvek je smisao Vojvodine bio da taj region bude u sklopu Srbije.

Mima

pre 5 godina

Otvaranje spomenika Kralju Petru je veliki dogadjaj, jer da nije bilo tog coveka ne bi Srbija danas bila ovoliko velika i snazna.

Boki

pre 5 godina

Narod ceni prave vrednosti. Srećna stogodišnjica.

mara

pre 5 godina

Stogodisnjica prisjedinjenu veliki dan koji jezasluzio da se obelezibasna ovakav nacin

Vladimirr

pre 5 godina

Vojvodina je deo Srbije, a Petar je kralj kojeg je srpski narod i postovao i voleo.

Uvek mi

pre 5 godina

Setiti se svojih predaka i odati im postovanje, obaveza je, jer ako ne znamo svoju proslost, ne znamo ni gde bi u buducnosti.

Milo

pre 5 godina

Ne nikad a i nema Sta..vec je SM zatborio u granicama Beogradskov padaluka.

Ančica

pre 5 godina

Koliko god nam bila teška vremena moramo se boriti i čuvati našu Srbiju!

Vrana

pre 5 godina

Divan jubilej. Narodi i narodnosti Srbije sa obe strane Save i Dunava su tokom celog veka zajedničkog života izgradili neraskidive veze koje niko i nikada neće moći da raskine. Neka Srbija sa Vojvodinom u svom sastavu dočeka još mnogo ovakvih jubileja.

Sanja

pre 5 godina

Srbija je kroz istoriju isla podignute glave i nikada nije dala da je pokore. Vucic se i sada bori Za Kosovo svim srcem. Samo nastavi da vodis politiku stabilnosti i mira. p.s. Spomenik je divan

Ljubo

pre 5 godina

I pokoreni i posramljeni , u drzavi koja je sve dalje od pravoslavlja .

Perica

pre 5 godina

Predsednik je upravu,uvek cemo se boriti za nasu zemlju!

Dlaka

pre 5 godina

Niko osim Nemaca, Turaka, NATO, odnosno svako kome se digo

Mare

pre 5 godina

Budimo ponosni na sopstvenu istoriju. Naučimo od predaka kada i kako se dobro postupalo a kada ne. Da bismo ostavili budućim h makar onoliko koliko mi imamo.

gaja

pre 5 godina

Cuvajmo svoj identitet drugi ga neće čuvati umesto nas.

Mašnica

pre 5 godina

Predsednik ima podrsku gradjana i to je ono sto je svima trn u oku.

Mirna

pre 5 godina

Srbija zna šta je kralj Petar I učinio za njen narod.

Sasa

pre 5 godina

Tako je ne damo mi nasu lepu zemlju i vojvodinu.

Iva

pre 5 godina

Srbija je bezbroj puta dokazala da joj niko ništa ne može.

Mile

pre 5 godina

Svaka cast predsedniku, Srbija je ponosna zemlja sa casnom istorijom, niko ns nece pokoriti

Jeka

pre 5 godina

Srbija se drzi dostojanstveno i stalozeno.Ne moze nas niko pokoriti.

Miki

pre 5 godina

Vucic je dokazao da je uvek uz svoj narod i da se bori protiv svih.

Jana

pre 5 godina

Srbija zna svoju snagu i znamo da nismo najveći, ni među najvećima ali znamo da Srbiju nikad niko nije uspeo da pokori, neće ni oni koji to danas pokušavaju.

Olja

pre 5 godina

Ponosni smo na svoju istoriju i cuvamo je od zaborava.

Nnn

pre 5 godina

Tako je! Niko je nikad nije pokorio... Osim Turaka... i Austro-Ugara... i Nemaca... i NATO-a... i Albanaca. Ali osim njih, NIKO!

Lala

pre 5 godina

Манте се флоскула....Ватајте се оружја...! Зло долази...

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija