• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.11.2018

09:50

JEREMIĆ I EKIPA MOTIVISANI POHLEPOM! Patrik Ho davao milione da bi osigurao unosan posao sa svoju firmu!

Politika

JEREMIĆ I EKIPA MOTIVISANI POHLEPOM! Patrik Ho davao milione da bi osigurao unosan posao sa svoju firmu!

Podeli vest

Američki tužioci tvrde da je bivši ministar policije Hongkonga i blizak saradnik Vuka Jeremića Patrik Ho, davao milione predsedniku Čada i ministru spoljnih poslova u Ugandi motivisan pohlepom! Pred sudom u Njujorku juče je počelo suđenje Hou koji je optužen za pranje para i korupciju, a kako prenose kineski mediji, tokom ovog procesa biće izneti dokazi o ilegalnoj trgovini oružjem sa Katarom, Libijom i Južnim Sudanom. Danas bi pred sudom trebalo da svedoči i njegov bliski saradnik Vuk Jeremić

 

Američki tužioci kažu da je Ho u slučaju davanja milionskog mita bio motivisan pohlepom. Patrik Ho je davao milione predsedniku Čada i ministru vanjskih poslova u Ugandi kako bi osigurao poslovnu ponudu za kinesku energetsku firmu.

Pohlepa je motivisala biznismena u Hong Kongu da uplati vladinim zvaničnicima u dve afričke zemlje milione dolara sa ciljem da obezbedi unosan poslovni ugovor i naftna prava za kineski energetski konglomerat, rekli su savezni tužioci u Njujorku.

 

Foto: printscreen/aljazeera.com

Ali advokat Patrika Ho, koji je nekada bio sekretar Hong Konga za unutrašnje poslove, izjavio je u ponedeljak da su isplate dobrovoljne i iznad odbora, a da konglomerat nije dobio "ništa zauzvrat".

- Ovo je slučaj podmićivanja bez podmićivanja - rekao je Benjamin Rosenberg u uvodnoj reči u Hoovoj odbrani.
 

SPAVAŠ LI MIRNO JEREMIĆU VUČE?! Počelo suđenje Patriku Hou, bivšem bivšem ministru policije Hongkonga i bliskom saradniku lidera Narodne stranke!

Iznosi koje Ho je davao vladinim zvaničnicima, uključujući predsednika Čada i ugandskog ministra inostranih poslova, trebalo je samo da generišu dobru volju i dugoročne odnose, rekao je on.

Tužioci su, na drugoj strani, izjavili da je Ho dobio pristup istaknutim zvaničnicima kroz svoju ulogu u vođenju nevladine organizacije koju finansira konglomerat nafte i gasa CEFC China Enerdži. Rekli su da je Ho pokušao da prikrije mito kroz dobrotvorne donacije.

Šema podmićivanja


Slučaj se fokusira na dve šeme podmićivanja. Tužioci su naveli pronalaženje potencijalnih poslova i zatim korišćenje političkih veza kako bi se organizovali sastanci na visokom nivou sa vladinim zvaničnicima koji su u poziciji da usmere poslovanje u CEFC.

Jedno od mita je "odbijeno", rekao je Haiden, kada je predsednik Čada Idriz Debi postao besan i zatražio da zna zašto je Ho pokušao da ga potplati.

Haiden je rekao da je Ho bio "impresioniran" odbijanjem predsednika i na kraju ga ubedio da prihvati dva miliona dolara u gotovini kao dobrotvornu donaciju.

Hoov advokat Rosenberg, međutim, tvrdi da novac nije nužno sumnjiv način plaćanja s obzirom na "okolnosti u Čadu". Rekao je porotnicima da ne smeju verovati ključnom svedočenju vlade, Čehu Gadiju, bivšem suoptuženom u slučaju,koji je pristao da svedoči protiv Hoa.

Tužioci su izjavili da nameravaju da prezentuju mejlove, tekstualne poruke i finansijske podatke kao deo svog slučaja, kao i Hoov glas koji je se čuje na snimljenom pozivu.

Danas bi pred sudom trebalo da svedoči i Hoov bliski saradnik Vuk Jeremić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
caki

pre 5 godina

Presudice njemu sud zajedno sa Vukom Jeremicem ce na robiju obojica!

Nina

pre 5 godina

Američki tužioci kažu da je Ho u slučaju davanja milionskog mita bio motivisan pohlepom, a mi kazemo da i Jeremic mnogo slici svom drugu.

Jelena

pre 5 godina

Ma trebaju da odgovaraju svi za to poreklo novca.

Sofija Kovacevic

pre 5 godina

Prošli put je Jeremić bio svedok,ali ako dobije sledeći poziv mislim da mu neće biti dobro.Znate na šta mislim.

Goran

pre 5 godina

Jeremic je upleten u sve mutne radnje, iako prikriva to i glumi postenje istina uvek izadje na videlo.

AleksMache

pre 5 godina

Pa kome davao!? Od pohlepe se i zabrojali!

Tea

pre 5 godina

U sta li si sve upetljan Jeremicu Vuce...za koliko si drzavu I narod prodao I izdao...jedino vazno tebi jeste tvoja pohlepa, tvoji dzepovi...bahata lopovcino

ana

pre 5 godina

Neosnovano bogaćenje, prevara, kradja, pohlepa, mora odgovarati za to.

ogi

pre 5 godina

Dok je putovao i provodio se po svetu,licemerni Jeremić,nije ni slutio da će doći dan kada će morati da objasni za koje je to usluge dobio 5 miliona evra,od svog prijatelja Hoa,kome se smeši robija, upravo zbog brojnih milionskih i sumnjivih transakcija.

Mina

pre 5 godina

Jeremica ce pre ili kasnije stici kazna,samo polako,

Gina

pre 5 godina

Došlo je vreme da Jeremić objasni za koje je to usluge dobio 5 miliona evra od svog prijatelja Hoa. Biće zanimljivo, čuti na koji način se sve Jeremija bogatio.

Jelena

pre 5 godina

Jedva cekam rasplet ovog sudjenja i potpuno raskrinkavanje Jeremiceve uloge u svim ovim mutnim radnjama

Mina

pre 5 godina

I sada bi ponovo gospodin Jeremic da bude u vrhu vlasti

Lutak

pre 5 godina

Nikada nije mislio na svoj narod vec samo za svoju korist

Teodora93

pre 5 godina

Srbija mora biti jedinstvena sada i nikakve podele nam ne trebaju.

Sanja

pre 5 godina

Nema na svetu onog ko ne voli pare... ali kada se sve pretvori u pohlepu, to je onda već velika bolest zahvatila čoveka...

Anastasija

pre 5 godina

Sve bi ja te lopove iza resetaka stavila...

Sorin

pre 5 godina

Pao je Jeremic tamo gde treba sad da ga cujemo kako ce da izmislja stvari.

Djekson

pre 5 godina

Ma dajte Ljudi Vucko šteka to za narod Cim ovaj danasnji vucko sidje Ovaj vucko ce se popne i to sa veliki kapital Ima da procvetamo

Mićko

pre 5 godina

Kako objašnjava Vuk Jeremić poziv n suđenje u vezi sa Patrikom Ho kada je u pitanju podmićivanje gde je i Vuk dobio deo kolača.

Zeljko

pre 5 godina

Oni su oduvek motivisani pohlepom i malverzacijama!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija