• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.11.2018

14:25

POPOVIĆ: 100 miliona dinara za ženske inovacione ideje

Politika

POPOVIĆ: 100 miliona dinara za ženske inovacione ideje

Podeli vest

Kabinet Ministra za inovacije i tehnološki razvoj uz podršku Skupštine grada Beograda i Kancelarije za mlade opredelilo je bespovratna sredstva za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva u iznosu od 100 miliona dinara za narednu godinu

 

To je danas najavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i istakao da je preduzeto dosta aktivnosti kako bi ženama bilo olakšano uključivanje u ovu oblast, a jedna od njih je Program podrške razvoju i promociji inovacionog ženskog preduzetništva koji je započet ove godine.

Glavni cilj je unapređenje inovacionog preduzetništva među ženama kroz promociju, afirmaciju i direktnu podršku u realizaciji njihovih ideja.

- Vlada Srbije će u narednom periodu maksimalno posvetiti pažnju promociji ženskog inovacionog preduzetništva, što je i evropski trend - poručio je Popović.

On je na radnom doručku povodom predstavljanja ciljeva i statusa Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva novinarima rekao da je u Srbiji problem što je u inovacionom preduzetništvu mnogo manje žena nego muškaraca.

- Važno je da deca od osme ili devet godine uče programiranje, osnove preduzetništva kako bi kasnije donosili svoje odluke i osnivali svoje startap kompanije - rekao je Popović.

On je ukazao da će biti podržana svaka ideja koja će pomoći razvoj ženskog preduzetništva i da je ove godine resorno ministarstvo izdvojilo značajna sredstva za njegovu promociju.

- Takođe i sledeće godine nastavićemo sa ovim izuzetno dobrim projektima, jer to je i evropski trend. EU i neke zemlje koje nisu članice EU imaju takođe taj problem da ima znatno manje žena u inovacionom preduzetništvu i preduzimaju razne mere da to poprave - objasnio je Popović.

Kako kaže, želja je da što više mladih devojaka, kao i žena u srednjim godinama započne biznis, jer inovacije nisu samo IT tehnlogije, već one mogu da se pokrenu i u obicnoj kućnoj radinosti, u selu, gradu...

- Najvažnije je biti hrabar i odvažan, i zelimo da pomognemo i grantovima i podrškom u edukaciji ženama. Sa ovim programima nastavićemo i sledeće godine, a to je trend i u EU. Sve zemlje forisiraju ovakve projekte i žele da imaju što više žena u inovacionom preduzetništvu. Srbija će podržati sve dobre ideje - istakao je Popović.

On je istakao da su žene u Srbiji vredne i preduzmiljive i da na ovaj način mogu da se ohrabre da otvaraju svoje startap kompanije, slede svoje snove i postanu uspešne preduzetnice.

Za projekat koji će biti nastavljen i naredne godine vlada veliko intersovanje i ima dosta dobrih ideja, rekao je ministar.

On je ukazao da će narednih pet do deset godina biti velikih promena na tržištu rada i neke profesije će nestati, a neke nove će se pojaviti.

Program je podržala Skupština grada i Kancelarija za mlade.

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević rekao je da je Beograd smanjio broj nezaposlenih i pokrenuo točak preduzetništva.

- Smatram da je od velike važnosti afirmacija i promocija preduzetnistva, a posebno ženskog kako bi se otklonili rodni stereotipi i obrabrile žene da pokrenu svoje kompanije. Mi smo kao grad spemni da im budemo od pomoći - dodao je Petronijević.

On je ukazao da žene ređe pokušavaju da se oprobaju u tome.

- Ako ne pokušate nećete sigurno uspeti, a ako pokušate, možete biti primer dobre prakse - rekao je on i pozvao sve da posete sajt www.znanjemdocilja.rs na kome se mogu više informisati.

Jedan od osnivača platforme www. shtreber. com Stefanija Lukić podelila je svoje iskustvo, a ideja je bila da se pokrene sajt koji se bavi osavremenjivanjem načina učenja školskog gradiva.

- Mi nismo udžbenik, a želimo da ispunimo kriterijume današnjeg deteta koje malo drži pažnju na nečemu što nije interaktivno. Učenje kroz igru je sada postalo najveća platforma za učenje i 100.000 dece poseti naš sajt svakog meseca - rekla je Lukić.

Ivanka Stamenović, tekstilna dizanerka i predsednik Udruženja EkoBag koje se bavi zaštitom životne sredine kroz reciklažu bilborda od kojih se prave upotrebni predmeti poput torbi, zapošljava žene koje imaju više od 50 godina, i pripadaju teže zapošljivoj grupi.

Kako kaže, posla ima dosta, i potrebno je još osam žena koje bi se obučile za taj posao.

- Oduvek sam imala preduzetnički duh, ideja, tako da sam kada sam ostala bez posla završila obuku i nakon toga sa koleginicom osnovala prvo socijalno ekološko preduzeće u Srbiji. Nikad ne treba reći moje vreme je prošlo, uvek je pravo vreme za dobre ideje - poručila je Ivanka.

Na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške razvoju ženskog preduzetništva mogu se javiti jedinice lokalne samouprave ali i organizacije koje konkurišu zajedno sa jedinicama lokalne samouprave u zavisnosti za koju meru odnosno aktivnost u okviru Programa se konkuriše.

Više informacija se može naci na sajtu www.inovacije.gov.rs.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA KOLE

pre 5 godina

Duže vreme te pratim u štampi. Reci osim deklarativnih izjašnjavanja šte ste konkretno postigtli sa Rusima?! Koje firme ste doveli i tome slično. Stalno menjaš kurs kako vetar duva. Važno da si se uklikerio tu gde jesi, tebi dobro , a sve ostalo je šarena laža!

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija