• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

04.12.2018

18:37

MAGAZIN FIGARO, ŽAN KRISTOF BUISON: Žuti prsluci sprečili Makrona da  se IZVINI SRBIJI!

Politika

MAGAZIN FIGARO, ŽAN KRISTOF BUISON: Žuti prsluci sprečili Makrona da se IZVINI SRBIJI!

Podeli vest

Zamenik direktora Figaro magazina Žan-Kristof Buison rekao je danas da su "Žute majice su sprečile Makrona da dođe i da se izvini Srbiji", te da će "incident" sa rasporedom sedenja u Parizu na svečanosti povodom stogodišnjice velikog rata pokazati na čemu će se zasnivati budući odnosi Pariza I Beograda - da li na na sećanju francuskih porodica iz 1914. godine ili incidenta koji se dogodio 11. novembra"

- Sada ćemo videti da li je ovaj incident zapravo sukob kratkog daha ili je reč o promeni istorijskog sećanja - rekao je Buison danas na međunarodnoj konferenciji “Zapadni Balkan i EU:Povratak realpolitike?” 

On je istovremeno ocenio da bi napuštanje komemoracije u Parizu 11. novembra srpskog predsednika Aleksandra Vučića bio veliki rizik po stav Francuske po pitanju Kosova i francuskih investicija u Srbiji. 

- Još nije sasvim jasno da li je pozicija srpskog predsednika Vučića na komemoraciji u Parizu povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata bila incident, greška protokola ili smisleno činjenje - kaže Buison. 

On kaže da je Vučić mogao da ode sa komemoracije u Parizu, ali da nije hteo da pravi skandale. 

- Bilo je mnogo razloga da Vučić otrpi takvo poniženje - ističe Buison i podseća da je zvanični stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da je posredi greška protokola. 

“Smatram da se problem u mladim ljudimai neiskusnim ljudima koji slabo poznaju svetsku istoriju, a koje je Emanuel Makron uveo u svoj kabinet kada je pobedio na predsedničkim izborima.

“Da je šef protokola znao za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu sigurno ne bi dopustio da Bernar Kušner izlobira za takvu poziciju Hašima Tačija, rekao je Buison. 

Buison smatra da u Francuskoj svaka porodica ima nekog ko je učestvovao u Velikom ratu I na osnovu toga svako zna za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu.

- Srbija je tokom Prvog svetskog rata bila naš mali brat koji je izgbio 1, 2 miliona stanovnika, a sada je postavljamo u poziciju mučenika - dodaje Buison.

Govoreći o raspadu socijalističke Jugoslavije, Buison se prisetio da su tokom sedamdesetih i osamdesetih francuske novine optuživale Hrvate, Slovence i Albance za nacionalnizam, da bi se kasnije, početkom devedesetih, promenila teza u kojoj je srpski nacionalizam najveći krivac za raspad zajedničke države. Takođe dodaje da je veliku uloga u građenju stava Francuske po pitanju Kosova imao francuski list ”Le Mond”. 

- Oni su krajem osamdesetih pisali da je 300. 000 Srba pobeglo sa Kosova i Metohije jer imaju probleme sa svojim susedima Albancima, da bi isti taj list kasnije zamenio teze i pisao o politici aparthejda koju sprovode Srbi na Kosovu, upoređujući stanje na Kosovu sa situacijom u Južnoj Africi - kaže Boison. 

Buison je rekao da je reč “aparthejd” bila korišćena od strane Albanaca na Kosovu kada su opisivali odnos sa Srbima tokom devedesetih, a koju su citirali francuski mediji.


- Skandalozno je da se koristi reč aparthejd,a to su uglavnom radili politički militanti na Kosovu - kaže Buison. 

On objašnjava da Albanci jednostavno samovoljno nisu hteli da idu na državne univerzitete, da su pohađali privatne univerzitete i osnivali paralelne institucije.

Pominjajući u svojim zaklučcima ponovo mesto Hašima Tačija tokom komemoracije u Parizu prošlog meseca, Buison zaključuje da “Francuzi sada samo zato što su prijatelji sa Nemcima ne mogu pisati novu istoriju, niti menjati odnos sa Srbijom”. 

MAKRON ODLAŽE POSETU SRBIJI! Zbog eskalacije nereda u Parizu predsednik Francuske odustaje do dolaska u Beograd!

 

 

ZAS*ALI SMO! Član protokola predsednika Makrona priznao za Figaro: SRBIJA JE NEPRAVEDNO PONIŽENA NA KOMEMORACIJI U PARIZU

(FOTO) KRŠ I LOM U PARIZU POSLE NASILNIH PROTESTA: Demonstranti demolirali i Trijumfalnu kapiju, šteta i do milion evra!

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rale

pre 5 godina

samo povlacenje priznanja siptarske drzave,moze donekle opravdati Makrona

slađa

pre 5 godina

Predsednik Francuske će imati prilike da dođe u posetu Srbiji. Sada je najvažnije sanirati štetu pričinjenu u Parizu i ublažiti posledice gubitka tri života tokom protesta. Istorijske činjenice iz perioda Velikog rata složiće se sa činjenicama iznetim u ovom tekstu. Novo razumevanje između Srbije i Francuske, novo međusobno uvažavanje, nova era u odnosima, potrebna je i zbog Evrope. Srbija mora da brani svoje interese, ali i da radom i vizijom unosi novu energiju i optimizam koji se poprilično istopio u EU. Zastupanjem svog naroda na KiM, Srbija nikoga ne ugrožava. Predsednik Vučić vodi odmerenu politiku u veoma izazovnim okolnostima. Da je kralj Petar I Karađorđević živ , verovatno bi mu čestitao na razumnom ponašanju i istrajavanju u miru, koji se veoma lako naruši. A cenu znamo kolika je, iz istorijskih čitanki za Srbe. Naše su čitanke prepune slavnih, u svetskim razmerama, ali krvavih poglavlja.

Marina

pre 5 godina

Gledajuci slike Vucica sa drugim drzavnicima gde je on znatno visi od njih, namece mi se pitanje nije li kod tih drzavnika sindrom malog (niskog) coveka odlucivao o njihovom odnosu prema Srbiji? Znate, muskarci su veoma osetljivi na svoju visinu koju, po inerciji, vezuju i za velicinu ostalih (intimnih) delova tela.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija