Tanjug

11:22 Politika 41

Tanjug/Informer.rs | 05. 12. 2018.

PREMIJERKA ODGOVORILA RAMI: Mi nabavljamo kompjutere, oni oružje, ONI VODE POLITIKU 19. VEKA, A MI SMO ODAVNO U 21.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je albanski premijer Edi Rama izneo neistine kada je rekao da je Srbija kršila CEFTA sporazum i da se navodno Priština na to žalila, ističući da je to političko spinovanje sa namerom da se Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine

Brnabić je navela da se naivno uzdala u albanskog kolegu Edija Ramu da će pozvati Prištinu na razum i da se odnose u skladu sa vremenom u kojem živimo, sa 21.vekom, jer je ono što Priština radi politika 19.veka, te pozvala prištinske vlasti da konačno objasne pravi razlog zbog kojeg su uveli takse na srpske proizvode, jer su do sada izneli više izgovora.

Brnabić je, na konferenciji za novinare, rekla da smatra da neko ko je predsednik vlade mora odgovorno da deluje, a Rama je, prema njenim rečima, umesto da doprinese podizanju kvaliteta života građana u svojoj zemlji i regionu, izneo neistine sa ciljem spinovanja.

Tanjug

- Jedini cilj ove izjave premijera Rame je da se sada politički spinuje i okrivi Srbija za sve nerazumne odluke Prištine - podvukla je premijerka.

- Moja prva misao kada sam videla ovo je bila da su u Prištini trebalo da se dogovore oko toga šta će da im bude objašnjenje za uvođenje takse od 10 pa 100 odsto, pre njihovog uvođenja, kako bi svima dali jedno te isto objašnjenje, a ne sada da menjanju objašnjenja svakih nedelju dana. Prvo je bilo da su takse uvedene kao odgovor što Srbija nije dozvolila valjda članstvo takozvane Republike Kosovo u Interpol. Svi su to čuli i Srbija i ostale zemlje u regionu, EU i međunarodna zajednica. Pošto to nije imalo naročitog smisla, onda su sada promenili pa su sada uveli takse, jer Srbija krši CEFTA sporazum - kazala je ona.

Brnabić je poručila Prištini da razmisle o tome zbog čega su uveli takse, kako bi mi, kao ozbiljna država, mogli da odgovorimo na to.

Tanjug

- Je li to bilo zbog Interpola ili kršenja CEFTA sporazuma od strane Srbije - naglasila je premijerka.

Brnabić je kazala da je neverovato što je Rama otišao korak dalje i izjavio da se Priština na kršenje sporazuma žalila, ali da nije bilo reakcija s druge strane.

- Kako se Priština i kada žalila. Pokažite tu žalbu. CEFTA sporazum je jasan i nedvosmislen. Postoji zvaničan formalni proces za žalbu - ukazala je predsednica vlade.

Brnabić je podsetila da je Srija 27.novembra poslala zvaničan zahtev CEFTA sekretarijatu za pokretanje mehanizma za rešavanje spora.

- Ako je Srbija kršila CEFTA sporazum, Priština se na to žalila, nije dobila nijednu reakciju s druge strane, ako se to desilo, pokažite zvaničnu žalbu. Ako nema ovakvog dokaza da se Priština žalila na kršenje CEFTA sporazuma, onda je Rama svesno i namerno pokušao da obmane javnost u regionu, ali pre svega partnere u EU, zato što kršenje CEFTA sporazuma pre svega znači kršenje S SP -a od strane Prištine - rekla je premijerka.

- Ne samo da Srbija nikada nije prekršila CEFTA sporazum već Srbija u svakom trenutku kada je Priština pokušavala da promeni sporazum nije to automatsko odbijala, zbog regionalne saradnje - naglasila je predsednica vlade.

U trenutku kada smo došli do toga da pregovaramo o Protokolu 6, navela je ona, Priština je tražila da ne bude potpisano kao UNMIK Kosovo, jer je UNMIK potpisnica, nego da oni to potpišu kao Kosovo, što je nama bilo neprihvatljivo, ali u cilju regionalne saradnje, stabinosti mi smo odlučili da ni ovde nemamo tvrd stav. 

Tanjug

- Odlučili smo da budemo konstruktivna tolerantna strana i da se nađe rešenje sa kojim bi bila Priština zadovoljna, a zaštićen interes Srbije. Ja sam 5.novembra poslala pismo evropskom komesaru Johanesu Hanu u kome je navedneo šta Srbija predlaže kao kompromisno rešenje - objasnila je ona.

Brnabić je kazala da je cilj bio da se nađe kompromis, a onda nam se na to vrati time što neko uvede taksu od 100 odsto na srpske proizvode, uz tvrdnju da kršimo CEFTA sporazuma.

- Želim da kažem da se makar u jednom slažem sa Ramom a to je deo njegove izjave gde priznaje da je povećanje takse nerealno - dodala je ona.

Brnabić je ukazala da Priština duguje objašnjenje nama, ali i EU, kao i svima u UN, pre svega Savetu bezbednosti koji je dao mandat UNMK-u da potpiše CEFTA sporazum.

- Hoće li uslediti i neko treće objašnjenje. Nenormalno je da u 21. veku u Evropi palite keks samo zato što je srpski, ili mrzite mleko što je krava koja ga je dala srpska. To je nenormalno. Nenormalno je da u 21. veku Srbi na KiM nemaju grejanje, hranu i lekove pred Božić. Potpuno je nenormalno da u 21.veku u Evropi danas Srbi koji žive na KiM nemaju informisanje na sopstvenom jeziku. Danas je 14 dan kako je štampa na srpskom jeziku zabranjena na KiM - podvukla je ona.

Brnabić je kazala da je u vezi zabrane srpske štampe na KiM pisala OEBS-u koji je to samo osudio.

- Mi pričamo o slobodi medija, a oni samo osuđuju što 14 dana nad jednim delom teritorije KIM zabranjena štampa na jednom jeziku - rekla je premijerka.

Brnabić je kazala da će Srbija nastaviti da se zalaže za mir, stabilnost, razum, da će dati sve od sebe, i ni na koji način neće doprinositi daljoj eskalaciji tenzija, daljim konfliktima.

Zbog toga nije želela sve izjave Rame da komentariše, kao i sve ono što se događalo poslednjih nedelja, jer, kako ističe, to ne bi bilo u interesu regionalne stabilnosti, niti bi pomoglo situaciji koju danas imamo, a koja u stvari govori o tome koliko je mir u regionu nestabilan.

- Koliko je krhko sve što smo radili nekoliko godina uz ogromnu pomoć Evropske komisije i pojedinačnih člnaica EU, pre svega Nemačke, koja je pokrenula Berlinski proces u kojem smo dosta uradili. Imamo potpuno drugačije vizije i to je ono što mene najviše plaši - kazala je Bnabić.

Ona je istakla da Beograd ima drugačije vizije od Prištine, te da je jedan od naših prioriteta da li ćemo postati punopravna članica CERN-a, da od 1. januara sledeće godine počinje da radi Fond za nauku, kao i poreski podsticaji za inovacije, startap kompanije.

Tanjug

Srbija će se, navela je, takmičiti u inovacijama, ekonomiji, podršci mladima i upitala Albance u Prištini da li misle da će politika koju vode da zadrži mlade da ostaju tamo i da oni žele vojsku, da pale keks…

- Moja nada je bila da će ih Rama pozvati na razum. Ne treba da se igramo budućnošsću novih generacija. Dosta je političkih spinova. Previše je teška situacija za političke spinove - poručila je premijerka.

Ponovoila je da Priština krši i Briselski sporazum, jer nije osnovala Zajednicu srpskih opština, kako je bilo predviđeno, a zamera Beogradu da krši sporazum u oblasti energetike.

U sporazumu, kako je pojasnila, stoji da da će ZSO, kada bude formirana, da registruje srpske kompanije na severu.

- Gde je ZSO? - upitala je Brnabić i dodala da smo bili spremni da EPS prošle godine četiri puta podnese zahtev za registraciju kompanije.

Navela je i da je juče srpski tim imao prvi nezvaničan sastanak sa predstanicima UNMIK-a, zbog zahteva podnetog CEFTI i da je sledeći korak da Srbija predloži mesto i vreme prvog direktnog sastanka, što će i uraditi u naredna 24 sata.

Dodala je da će se Srbija osloniti na partnere među državama članicama EU, pre svega na Kipar, koji će pokrenuti zvaničnu proceduru zbog kršenja SSP od strane Prištine.
 kOSTA

05.12.2018. 12:56

Premijerka je bila isuviše blaga prema Rami pošto je obrazovana i odgovorna,a tužno je što taj pajac verovatno i ne zna o čemu je pričao pošto je smešan kao i ideja velike Albanije.

Tami

05.12.2018. 13:24

Srbija ne zeli nemire, ali je to jedna od opcija, jer formiranjem kosovske vojske poziva na to!


Lana

05.12.2018. 13:28

To tacno govori da je Srbija za mir i stabilnost,za usavrsavanje i za napredak a ne za ratovanje!
Srdjan

05.12.2018. 13:33

Slazem se sa izjavom premijerke Ane Brnabic.Treba pribegavati miru i stabilnosti a ne destabilizaciji i ratu.miki

05.12.2018. 13:39

Tako je mi vodimo politiku 21 veka dok oni su ostali u 19 veku


Marija

05.12.2018. 11:46

Edi Rama takvom izjavom samo dokazuje da je neozbiljan politicar jer lazima ne postize se nista a narod vec zna koje i sta uradio.


Gospodja Ministarka

05.12.2018. 11:46

Pa da, napad je najbolja odbrana, nego se upleo u sopstvenu mrezu lazi, pa vise ne zna sta je kome rekao!


Nata

05.12.2018. 13:46

Mi smo na svaki način pokušali da ostvarimo saradnju, koju oni negiraju i nalaze krivca za sve njihove poteze u drugima..

ana

05.12.2018. 11:58

Svako ko iole razmislja realno treba da zna da je Rama osoba od provokacije koja jedino zna da iznosi neistine .


Seka

05.12.2018. 11:59

Bravo Ana. Ti si primer kako bi trebao taj isti Rama da se ponasa.


Marija

05.12.2018. 11:59

Sve što je rekla Ana je istina, vrlo jasno je objasnila do čega su nesmotrene i bezobzirne prištinske odluke dovele. Albanci još uvek žive u prošlosti i nikako da se pomere korak napred.Marinko

05.12.2018. 13:56

Podrzavam sve sto je premijerka Ana Brnabic rekla.Mi se zalazemo na svim poljima i uspeh se vidi.To Pristinu boli i zato rade na destabilizaciji i na prekidu dijaloga.Nadica

05.12.2018. 12:06

Ne vredi nerazumnima oblasnjavati pravila zivljenja i nas moto mira .Vera

05.12.2018. 12:09

Koja paralela napravljena,,za desetku!Brnabic cestitke!


marija

05.12.2018. 12:10

Како је рекла, када су видели да то нема смисла и да не пије воду, онда су променили објашњење да Србија крши Цефта споразум.
Nikola

05.12.2018. 14:02

Srbija je civilizacijski miljama ispred Albanije, stvari koje njima padaju na pamet su ovde davno prevazidjene

vera

05.12.2018. 12:16

Pokušavaju da po svaku cenu obustave sve,hranu,lekove,štampu.Nenormalno je da se u 21.veku živi na taj način.Zato premijerka ističe i zalaže se za mir,stabilnost,razum.Na taj način smiruje tenzije .


Mama

05.12.2018. 12:26

Kada pametna zena odgovori na pravi nacin i odabere prave reci to je pun pogodak. Neka se Rama zasrami.


Hana

05.12.2018. 12:28

Mi zivimo u savremenom veku, tezimo ka obrazovanju i novoj tehnologiji. Nismo nasilnici i nismo zlobnici.

Hana

05.12.2018. 14:46

Albanci se stvarno ponasaju kao da su dosli iz praistorije i gledaju da sve unazade dok mi gledamo da postignemo bolju buducnostPravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]