• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.12.2018

14:00

LJAJIĆ: Beograd ne sme da dozvoli ishitrene reakcije!

Politika

LJAJIĆ: Beograd ne sme da dozvoli ishitrene reakcije!

Podeli vest

Priština bi, prema pisanju medija, mogla da uvede nove mere Beogradu, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je trgovina već zaustavljena i da se radi o daljoj političkoj radikalizaciji

 

Efekat svih mera, smatra Ljajić, jeste da će dijalog Beograda i Prištine biti ne samo zamrznut već na duže staze onemogućen.

Ljajić je za Tanjug rekao da je teško spekulisati o novim merama koje Priština može da uvede, navodeći da Srbija ima neka saznanja, ali da ne bi govorio o tome dok ne vidi koje su mere u pitanju.

On navodi da je s povećanim taksama od 100 odsto i zahtevom da carinske deklaracije moraju biti praćene sa oznakom Republika Kosovo trgovina već zaustavljena i da je u tom pogledu teško očekivati da nešto novo može da se uvede.

- Mislim da se radi o daljoj političkoj radikalizaciji, bez obzira što se navodno radi o ekonomskim merama. Radi se o tome da se napravi još veći problem, jer računaju da mogu nešto da izdejstvu od EU, bilo da je u pitanju vizna liberalizacija, poboljšanje pregovaračkih pozicija ili da skrenu pažnju sa međunarodnih neuspeha - rekao je Ljajić.

Postoje najave da će 26. decembra na Kosovu stupiti na snagu novi Zakon o zaštiti potrošača koji obavezuje trgovce da pored cene istaknu i zemlju porekla proizvoda, a jedini motiv, prema ministru Ljajiću, jeste da se smanji, ograniči ili zaustavi transport robe iz centralne Srbije.

Računaju, dodaje Ljajić, da će to za kupce biti dovoljan motiv da tu robu ne kupuju.

- Ne postoji drugi razlog, jer sam u objašnjenju te namere video da oni žele da podstaknu domaću proizvodnju, a ona je jako mala. Kosovo ne može da zadovolji vlastite potrebe sa svojom proizvodnjom - rekao je Ljajić.

Prema njegovoj oceni, sve nove mere, a govori se i o preregistraciji vozila, ili stavljanje privremenih tablica, biće isključivo u funkciji politike, odnosno skretanje pažnje sa nekih problema i nametanje Prištine međunarodnoj zajednici kao političkog faktora koji mora da bude uvažen u nekim pregovorima.

- Efekat svih mera jeste da će dijalog biti, ne zamrznut, on će na duže staze biti onemogućen, jer u ovakvoj situaciji pričati o rešavanju statusa, Briselskim pregovorima, implementaciji dogvorenog je potpuno deplasirano. Prema tome, ovde je namera politička, a nikako ekonomska - istakao je ministar.

Bez obzira na neku vrstu unutrašnjeg pritiska da Srbija donese neke kontramere, odluke, dodaje, treba donositi "hladne glave" i promišljeno, jer Beograd ne sme da dođe u situaciju da ishitrenim akcijama dođe u poziciju da se zaboravi ko je prvi počeo i ko je sve izazvao.

- Kad uđete u tu spiralu mera i kontramera, onda svako gleda ono što je poslednji rezultat na semaforu. Svi će zaboraviti na koji način je čitava kriza nastala i onda ćemo imati dve strane koje će međunarodna zajednica pozivati da se urazume - rekao je Ljajić.

Poručio je da je neophodno da se stanje vrati na period od pre 6. novembra (kada su podignute takse) da bi moglo da se nastavi s rešavanjem velikih problema sa kojima se i Srbi i Albanci na Kosovu suočavaju.

- Hteli, ne hteli, pre ili kasnije, sa ovim merama ili bez mera, dijalog je jedini način da se ovo pitanje reši - dodao je ministar.

On kaže da još uvek ima zaliha robe, posebno u severnoj Mitrovici, ali plasmana gotovo da nema i ocenjuje da će zbog toga neko tu situaciju iskoristiti i da će proraditi "švercerski kanali", odnosno da će Kosovo postati “Eldorado za švercere različitih boja".

Dodaje da je moguće i da će neki proizvođači izmestiti svoju proizvodnju u susednim zemljama, a posledice toga će osetiti kupci, jer će, kako kaže, roba biti skuplja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nidza

pre 5 godina

Beograd se upravo to i trudi, da reaguje sto mirnije i sto manje burno, ali je pitanje zivaca, jer sve ovo predugo traje.

Danijela

pre 5 godina

Priština ne može da dočeka da Beograd napravi bilo kakvu grešku pa da to razglasi na sva zvona i preduzme najgore moguće mere, pored svi ovih već dovoljno groznih mera.

Ana

pre 5 godina

Bilo kakvim merama dalje koje bi priština uvela , dijalog izmedju Srbije i Prištine bi bio potpuno onemogućen.

ivan

pre 5 godina

Sve se shodi na provokaciranje iz pristine , na to treba odgovoriti diplomaski I spustiti ih na zamlju

tale

pre 5 godina

Beograd vrlo smireno i trezveno reaguje, čak i previše

zoća

pre 5 godina

Ne treba reagovati ishitreno ali moramo biti spremni na sve, jer ovom njihovom ludilu izgleda nema kraja

Marija

pre 5 godina

Srbija nije neodgovorna vec svaku odluku preispita vise puta i donosi je u korist gradjana Srbije i tako ce i ovog puta biti.

desa

pre 5 godina

Priština je preduzela sve da smo od dijaloga sve dalje i da do njega ne dođe.

Nale

pre 5 godina

Beograd mora u ovom slucaju da bude mudriji i korak ispred Albanaca ako vec znamo da slede nove zabrane.

banisa86

pre 5 godina

Treba reagovati razumno na teske provokacije Pristine.

Tea

pre 5 godina

Beograd je svestan da je svaki potez Pristine provokacija kako bi izazvali neprimerene reakcije Srbije i okrivili nas kao i uvek...ne smemo sebi dozvoliti da u nama nadju opravdanje za svoj vandalizam

Jeca

pre 5 godina

Mogu da rade šta hoće kada imaju zaštitu svetskih sila. Žalosno je što uvek strada nevin narod. Hoće li pravda jednom pobediti?

zarkokoric78

pre 5 godina

Samo smireno i diplomatijom pravo u središte problema.

alekm

pre 5 godina

Ishitrene odluke Pristine komplikuju vec tesku situaciju na KiM.

Igor

pre 5 godina

Beograd nikada nije ishitreno reagovao, koliko god da su provokacije bile i još uvek su intenzivne i neprijatne. Od Beograda se to očekivalo, ali svi bi trebali da shvate da Srbija širi govor mira i zalaže se za stabilizaciju regiona razgovorom i dogovorom.

mimi

pre 5 godina

pre ili kasnije, sa ovim merama ili bez mera, dijalog je jedini način da se ovo pitanje reši

Iva

pre 5 godina

Samo dostojanstveno i ne padati na njihove provokacije...

Luka

pre 5 godina

Pristina deluje krajnje neracionalno,a Amerka to podrzava.

Marija

pre 5 godina

Koliko sam mogao da primetim do sada da Srbija nece tako lako pasti u vatru, provokacije su jake i intezivne! Ali se predsednik odlično vodi odgovornom i mudrom pre svega logikom, pa zatim i politikom!!

Nikola

pre 5 godina

Srbija i njena vlast nece dozvoliti da nasednu na provokacije Pristine.

maja

pre 5 godina

Dijalog je jedini nacin da se resi ovo pitanje.

Jovana

pre 5 godina

Kao i do sada, Srbija će da razmišlja hladne glave...

Nikola

pre 5 godina

Dobro razmisliti,i doneti najbolju moguću odluku.Nikako žuriti

mila

pre 5 godina

Beograd se upravo to i trudi, da reaguje sto mirnije i sto manje burno

Miljan

pre 5 godina

Moramo biti spremni na nove mera koje Pristina zeli da uvede,ali isto tako ne smemo ishitreno da reagujemo.Hladne glave moramo razmotriti mogucnosti i naci kompromisno resenje koje je dobro za nas narod na KiM.

Stefan

pre 5 godina

Moramo da budemo spremni na nove mere koje Pristina hoce da uvede.Ne smemo Ishitreno da reagujemo,hladne glave moramo da pronadjemo kompromisno resenje koje je najbolje za nas narod na KiM.

Jana

pre 5 godina

Do sada smo sve radili stalozeno i mudro,tako cemo i nastaviti.

NevenaK

pre 5 godina

Beograd mudro i pametno treba da povlaci svaki potez

peja

pre 5 godina

Beograd se upravo to i trudi, da reaguje sto mirnije

mrav

pre 5 godina

Treba tri puta meriti i jednom preseci kao sto se u poslovici kaze.

Petra

pre 5 godina

Moramo biti hladne glave, i u svakom momentu iznad situacije.

Sara

pre 5 godina

Tri puta meri jednom seci, ne kaze se to za dzabe!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija