• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M.

10.12.2018

23:45

ČAK 55% MUŠKARACA NEĆE DA IMA DECU PRE 40. GODINE: Ovo je ključni razlog zašto je u SRBIJI SVE MANJE BEBA!

Politika

ČAK 55% MUŠKARACA NEĆE DA IMA DECU PRE 40. GODINE: Ovo je ključni razlog zašto je u SRBIJI SVE MANJE BEBA!

Podeli vest

Muškarci u Srbiji sve češće postaju tate tek u pedesetim godinama, pokazalo je istraživanje Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja! Čak 55 odsto njih odlučuje se za potomstvo tek kad uđe u petu deceniju života

Iako su pre 40 godina u toj starosnoj dobi muškarci već imali unučiće, danas dobijaju tek prvo dete! Stručnjaci smatraju da je mnogo razloga za ovakvu demografsku pojavu. Pre svega, muškarci pre rođenja deteta najpre žele da se ekonomski osiguraju, mnogi od njih jure karijeru, a nezanemarljiv je i broj njih koji su probirljivi u izboru partnerke sa kojom žele decu.

Teže sa godinama

Lekari upozoravaju da broj spermatozoida opada sa godinama, zbog čega se ne sme odugovlačiti sa "pravljenjem" dece.
- Pored toga što se sperma proizvodi sve vreme, telo koje je proizvodi stari i, verovatno, njegovo zdravlje opada, kao i njegove seksualne sposobnosti. Takođe, gojaznost, dijabetes, loša ishrana i nezdrav način života igraju važnu ulogu u zdravlju sperme. Sve su to stvari o kojima treba voditi računa prilikom planiranja porodice - objašnjavaju doktori.

Beže od roditeljstva 

Istraživanje je pokazalo da svega 45 odsto muškaraca starosti od 31 do 40 godina uopšte ima decu.

- Dakle, njih 55 odsto odlučuje se na decu u starosnom dobu od 51 do 60 godina. Godinama unazad pomerala se ova starosna granica i istraživanje je pokazalo da sve više muškaraca čeka na potomstvo. Takođe, ima podataka da svega dva odsto muškaraca prisustvuje rođenju svog deteta, a tek svaki pedeseti muškarac uzima roditeljsko odsustvo. Evidentno je i to da svaki četvrti mladić između 18 i 24 godina nema stalnu partnerku - pokazalo je istraživanje "Muškarci u Srbiji - promene, otpori i izazovi", koje je ispred Instituta sprovela sociolog Marina Blagojević Hjuson.

(VIDEO) EU ODLUČUJE O GRADNJI TURSKOG TOKA KROZ NAŠU ZEMLJU: Srbiji otet Južni tok, novi gasovod nam NE MOGU UZETI!

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da je činjenica da je starosna granica kod muškaraca koji prvi put postaju roditelji viša za bar deset godina u odnosu na period od pre četiri-pet decenija.

- U današnje vreme imamo sve više muškaraca koji u godinama kada su njihovi očevi postajali dede, tek zakoračuju u roditeljstvo. To, naravno, negativno utiče i na populacionu politiku. Jer što kasnije neko dobije prvo dete, manje su šanse zbog godina, da ima više dece, a ujedno, sebe uskraćuje i divnog zadovoljstva da u jednom trenutku dobije i unučad - navodi Slavica Đukić Dejanović i dodaje da će njeno ministarstvo 2019. proglasiti godinom jačanja partnerskih odnosa pošto je trećina žena starih od 30 do 33 godine (ispitanih u jednoj anketi koju su sproveli, prim. ur.), rekla da nikad neće biti majka jer nema poverenja u svog partnera, odnosno muškara.

Traže onu "pravu"

Psihijatar i seksolog Jovan Marić ističe da je istraživanje potvrdilo da roditeljstvo u Srbiji ne odlažu samo majke nego i očevi koji, umesto unučića, u poznim godinama dobijaju tek decu.

Po ugledu na Zapad

Psihoterapeut Marko Braković napominje da je ova pojava, sve kasnijeg dobijanja dece kod muškaraca, masovna u zapadnoj kulturi.
- Postoji mnogobrojni razlozi za ovakvu statistiku. Kao glavni navode se finansijska nesigurnost, nespremnost na preuzimanje odgovornosti, onemogućen dolazak do vlastitog stambenog prostora i ulazak u kreditno ropstvo. Međutim, tu je i narcistička potrošačka kultura među ljudima koja forsira samo lična zadovoljstva - smatra Braković.

- Ovo su sasvim validni podaci. Nažalost, muškarci sve kasnije stupaju u zajednice i samim tim se kasno odlučuju na potomstvo. Ranijih godina, u vreme naših roditelja, baba i deda, do 35. godine i muškarci i žene su imali već formirane porodice, sa minimum dvoje dece, a u 60. godinama i unučiće. Danas se sve okrenulo naopačke i zato imamo sve manje bračnih parova i sve manje dece - ističe Marić i navodi koji su glavni razlozi za poražavajuću statistiku:

- Prvi je srpski mentalitet, jer muškarac pre širenja porodice mora da se obezbedi materijalno i da njegovoj ženi i deci ništa ne fali, odnosno da im obezbedi komforne uslove. Što se danas teško može imati u 30 ili 40 godina. Drugi su moderno vreme, društvene mreže i virtuelna komunikacija. U takvim uslovima je i nemoguće nekog upoznati, zavoleti istinski, verovati mu i odlučiti se za brak i decu. A tu je i onaj neizbežni faktor koji se tiče izbora muškarca za majku svoje dece. Dok su u vezama i šemama, bitno je da je seksepilna, lepa, zgodna, ali kada biraju svoju buduću ženu, pre svega mora da bude sposobna i kompletna ličnost - objašnjava naš sagovornik.

RAT U PRIŠTINI! TAČI MAZNUO NOVAC ZA LOBIRANJE: Šef lažne države pokazao pravo lice, BRIGA NJEGA ZA KOSOVO!

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
joja

pre 5 godina

Nadam se da će biti objavljen komentar. Ima ljeka za te muškarce kad jim je svedno što uništavaju svoju lozu prezime i gase slavu. kad je u 1. svetskom ratu pomrlo 80% reproduktivnih muškaraca mnoge srpkinje su imale djecu sa jednim muškarcem i mnogi smo potomci tih muškraca; vojnih invalida, kljakavih, onih što su nekako dobro prošli i dezertera. Najveća srpska porodica broji 19 djece.Otac te djece je slep čovjek bez jedne ruke a tu invalidnost zaradijo kao djete igro se barutom i BBuuummm. Nasla se zdrava srpkinja i izrodil mu djecu. Ja imam sa tri žene djecu njih 11. Pokušale te žene sa našim srbima na žalost malo u njima muškaraca pa se uvek vračale. sad se te žene razumiju između sebe ko rođene sestre. Kad su kod mene neprave razlike između djece kao da jih jedna majka rodila. Kako je krenulo izgleda da ćemo pravit jednu kuću gdje čemo svi živjeti. To me se kaže mnogoženstvo. Svako dobije više nego mnoge u braku a ima još kandidatkinja ali jih odbijam. Svi će te reći da sam lud ali sam ja za razliku od mnogih sačuvo i prezime i slavu a kad krenem ulicom nema kraja od dječje vriske. Žene nesvačaju da u velikoj zajednici bolji život ako ima sloge i nema ljubomore. Vidite samo koliko je ubijenih žena u Srbiji zbog srbskih junaka.

Maira

pre 5 godina

Dobar dan moj narod Hrvatske SVJEDOČANSTVO O NAČINU ZAHTJEVA ZA KUPNJU KUĆE IZ REALNE I GENUINE ZAJEDNIČKA TVRTKA POZIVA DAVID SMART LOAN COMPANY. Ja sam vrlo sretan danas i Bog blagoslovi DAVID SMART zajam društvo. , Moje ime je Margarida maria Ja sam iz grada Abrantesa u Portugalu U braku sam, tražila sam istinsku tvrtku za zajam u posljednjih 5 mjeseci, za kupnju kuće sve što sam dobio bio je hrpa prevara koji su me natjerali da im vjerujem i na kraju dana, oni su uzeli moj novac bez da daju ništa zauzvrat, sve moja nada je izgubljena, zbunjena sam i frustrirana, nikad nisam htjela imaju veze s kreditnim tvrtkama na internetu, pa sam otišao posuditi nešto novca od prijatelj, rekao sam joj sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći, to ona zna kreditna tvrtka koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita što mi je potrebno uz vrlo nisku kamatnu stopu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, ona me je uputila kako se prijaviti za zajam, jesam baš kao što mi je rekla, prijavio sam se s njima E-pošta: (davidsmartloancompany1@gmail.com) Nikada nisam vjerovao, ali pokušao sam i na moj najveće iznenađenje sam dobio zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerovati, ja sam sretan i bogat i ja sam zahvalio Bogu da takav zajam takve tvrtke i dalje postoje na ovom prevare diljem mjesta, molim te savjetujem svima onima koji trebaju zajam (davidsmartloancompany1@gmail.com) oni nikada neće uspjeti, i vaš život će se promijeniti kao što je to učinio. Brzo se obratite Davidu pametnim ZAJMOVIMA Tvrtka danas i dobiti vaš kredit od njih, Bog blagoslovi David pametan zajam za svoju istinsku ponudu.  Pazite da se obratite Davidu pametnim zajmom za vaš kredit jer sam dobio svoje zajam uspješno iz ove tvrtke bez stresa.

SS

pre 5 godina

Pa normalno,jer sa 200 - 400 evra plate kod kapitalističkih evropskih hoštaplera i profitera koji su došli da nas izraubuju,treba preživeti mesec dana,a kamo li sa jednim ili više dece,a sutra već možeš dobiti otkaz kod njih koji su zakonom zaštićeni bolje mego beli medvedi,nažalost.Deci dosta toga treba pružiti gospodo rukovodioci jer mali vaš broj poslušnika može biti poslanik,u upravnom odboru,privatni hiznis sa privilegijama itd. Para na pretek pa ne prave po 3,5 dece.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija