• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.12.2018

12:13

VUČIĆ TANINU: Formiranje takozvane vojske Kosova nova provokacija Prištine!

Politika

VUČIĆ TANINU: Formiranje takozvane vojske Kosova nova provokacija Prištine!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas šefu Unmika Zahiru Taninu da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da će situacija biti značjno pogoršana kad Priština sutra, protivno međunarodnom pravu, donese odluku o formiranju vojske

 

Šef UNMIK je rekao da deli zabrinutost za situaciju na KiM.

Vučić je rekao da namera Prištine da formira vojsku tzv. Kosova predstavlja novu, provokativnu i jednostranu meru, posle uvođenja taksi na srpsku robu, i izaziva veliku zabrinutost Srbije za za budućnost Srba na KiM.

Vučić i Tanin, koji je i specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, razmotrili su danas aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na KiM.

Predsednik Srbije je naglasio da je KFOR taj koji, prema odredbama Rezolucije 1244, ima mandat da razoruža nelegalne naoružane snage kosovskih Albanaca.

On je najavio konsultacije sa prijateljima Srbije u Savetu bezbednosti UN o akcijama koje bismo mogli da preduzmemo kao reakciju na formiranje vojske tzv. Kosova.

Tanin je naglasio da je pismom generalnog sekretara UN iz aprila 2014. godine potvrđeno da “Rezolucija 1244 ostaje pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na KiM”.

Tanin je takođe rekao da je to i stav aktuelnog generalnog sekretara Guteresa: Rezolucija 1244 ostaje važeći okvir za međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji, kao i da promene mandata KFOR nema bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

Šef UNMIK je naglasio da ima uveravanja od strane KFOR da će nastaviti saradnju sa Misijom UN u okviru Rezolucije 1244.

On je podsetio i na svoju izjavu da je uvođenje taksi na robu iz Centralne Srbije jasno kršenje CEFTA sporazuma i da ta mera hitno mora da bude obustavljena, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika republike.

Predsednik Vučić je zamolio šefa UNMIK Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu.

On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mrav

pre 5 godina

Pristina jedino sto zna je da provocira i nista drugo.

nikola

pre 5 godina

Provokacije su jedinosto znaju da rade. Odolce Srbija provokacijama.

Tea

pre 5 godina

Kao da nasem narodu nije vec dovoljno tesko i mucno...situacija se pogorsava a svet gleda..."idilicno"

Dane

pre 5 godina

Srbija do sada nije prekrsila nijedan zakon i posvecena je unapredjenju mira i stabilnosti, a vidimo kako siptari postuju bilo sta i opet Evropa cuti nista ne preduzima sto je sramno, jos ce sad da formiraju vojsku, dokle ide ta bahatost. Srbija nece nikada napustiti svoj narod i uradice sve da bi ga zastitila.

Stojan

pre 5 godina

Ni Milosevic nikad nije prekrsio nijedan internacionalni zakon, cak su ga primoravali da posreduje u mirovnim misijama pa smo svi videli kako su ga okrivili za sve sto su mogli izmisliti, pa poslali u tamnicu pa na kraju ubili kad nisu mogli da dokazu te simisljotine. Zato nista ne vredi po zakonu jer samo Rusija i Kina postuju te zakone nego udri tamo gde ih najvise boli. Treba da se nasi ljudi angazuju pa da se sve iznosi u javnost sta rade i koliko su prljavi. Pocnimo sa Joe Biden koji cak ni ne krije da voli decicu. Pogledajte na Ytubu.

Mrs M

pre 5 godina

Upravo tako! Siptarska bagra ne prestaje sa provokacijama!

Maja

pre 5 godina

Umnik i KFOR su prekrisli sve od 1999 do danas. Treba oformiti sud i suditi im za saucesnistvo u zlocinima i otimanju teritorije jedne suverne drzave.

rade

pre 5 godina

Formiranje vojske nije predviđeno rezolucijom 1244 UN.

Bojana

pre 5 godina

Naravno da je provokacija i da nas uplase,al dzabe im niti se bojimo niti cemo pasti na njihove provukacije.

nevena

pre 5 godina

Vojska Kosova će imati prvi zadatak da zauzme sever.

vera

pre 5 godina

Srbija ne treba da naseda na provokacije Pristine.

jana

pre 5 godina

Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma.

Darko

pre 5 godina

Oni ne bi živeli kada ne bi izazvalii neku novu provokaciju!

Igor

pre 5 godina

Da ugrozi Srbe to joj je osnovna funkcija formiranja tzv. "Vojske Kosova"!

Ena

pre 5 godina

Poznato je da su Albanci veliki provokatori, ali Srbija zna sta je njihov cilj i nece reagovati na njihove provokacije.

Stojan

pre 5 godina

Sef Unmika je Zahir?! Pa nije ni cudo sto rade za Siptare.

mila

pre 5 godina

Kao da nasem narodu nije vec dovoljno tesko i mucno

Kristina

pre 5 godina

Rodjeni sa greskom i zeljom da provociraju, ali naisli su nenadano na tvrd orah.

Ana

pre 5 godina

Kada će i ko stati na put ovim provokacijama i ucenama Prištine???

anatodorovic

pre 5 godina

Taci samo da provocira zna i nista sem toga!

anatodorovic

pre 5 godina

Sipsci sipak vojska, deda Mraz, je ove godine resio da preskoci sve zloce !

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija