• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.12.2018

09:42

HAN PORUČIO: Prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu!

Politika

HAN PORUČIO: Prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu!

Podeli vest

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han smatra da je neophodno prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Han je, u intervjuu bečkom radiju "Oe1", kazao da je letos još bilo dinamike u dijalogu, da se razgovaralo o mogućim elementima dogovora.

- Međutim, sada imamo zastoj, a naš zadatak je da nastavimo. Federika Mogerini je od Saveta bezbednosti UN dobila nalog da posreduje. Uveren sam da ćemo narednih meseci nešto postići, jer se želi iskoristiti aktuelni mandat Evropske komisije - uveren je on.

- Jedna strana, Priština, pokušava da se učlani u međunarodne organizacije, a šef srpske diplomatije putuje po svetu i uverava zemlje koje su priznale Kosovo da povuku priznanje. Mislim da nijedno nije od pomoći. Insistirao sam da se prekinu obe aktivnosti i da se sada prihvati status kvo za nastavak pregovora. Na kraju pregovora videće se kako će se dalje razvijati te stvari - objasnio je on.

(VIDEO) PREDSEDNIK VUČIĆ: Srbija traži hitnu sednicu SB UN, PRIŠTINA ĆE MORATI DA POVUČE SVE ODLUKE DA BISMO NASTAVILI DIJALOG!

Han je podsetio da je nedavno bio prvo u Beogradu, pa onda u Prištini i da je dao predlog, vezano za uvedene takse na srpsku robu, da se poglavlje trgovine pregovara u posebnom formatu, i to na nivou premijera.

- Na jednoj strani je Priština uvela takse na srpsku robu, a na drugoj postoje mere i odredbe na srpskoj strani koje otežavaju trgovinu kosovskih proizvoda - smatra on.

Prema njegovim rečima to pitanje treba da se rešava u okviru bilateralnih odnosa, a ne treba da bude deo paketa dijaloga.

Upitan za predlog o korekciji granica Han je kazao da nije ništa konkretno na stolu.

Kaže da se radilo o ideji koja je izneta u javnost kako bi se videle reakcije, jer je međunarodna zajednica do sada uvek odbijala promenu granica, pošto se strahovalo da to vodi ka novim konfliktima.

- Moja reakcija, a u drugih je bila - neka pregovaraju. Takva mera bila bi tek poslednji kamen u celom jednom paketu. Stavio sam, međutim, do znanja, posebno srpskoj strani, da svaki bilateralni dogovor moa doprineti većoj stabilnosti regionu. To kao polazna tačka za razmatranje rešenje je, u ovom trenutku, dovoljno - naglasio je Han.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
djordje

pre 5 godina

gdine Nan zasto uporno ponavljate u mnozini "da se obe strane vrate dogovoru, a ne obostranom provociranju!? A za Srbiju, ima jos dugo vremena da ceka na vratima EEG-a!! Neznam sta jos vise treba Srbija da ucini ? nas presednik kaze : da smo doterani do coska, dalje nemoze , a vazduh im ne damo!a vas niko nesme dirati-tu smo MI da vas zastitimo!?Koja je to politika? Jadno-Zalosno-Smesno

Boki

pre 5 godina

Nece oni dijalog oni na silu da uniste Srpski narod.

Milica

pre 5 godina

Upravo je EZ dozvolila da do ovoga dodje, mlakim reakcijama na sve gluposti Pristine!

Petar

pre 5 godina

Nedopustivo je komentarisanje na ovakav nacin. Za nastavak dijaloga su potrebne dve strane , a mi sada imamo Srbe koji se zalazu za kompromis i odrziv mir, dok druga strana Albanaci ne postuje dogovor, ne zeli kompromisno resenje uz svakodnevne provokacije usmerene srpskom narodu. Za dijalog nije dovoljna samo jedna strana

deda Raša

pre 5 godina

Ovom i slicnim iz EU je potrebno hitno posmatranje. On uopste ne zna sta govori. Treba prekinuti sve kontakte sa vama. Ne postujete Srbiju, ljudska prava, Rezolucije UN i onda pocnete da nam pricate stalno istu pricicu.

Mima

pre 5 godina

Verujemo da ce Vucic i ovaj put doneti mudru, odgovornu odluku. A americko cedo kako je nastalo tako moze brzo i da se raspadne.

Žana

pre 5 godina

Kako je mogući dijalog,Za dijlig su potrebne dve strane asada je tu samo Beograd.Priština je dokazala da ne želi dijalog.

biljana

pre 5 godina

Sto se pre vratimo dijalogu pre cemo resiti probleme.

teo

pre 5 godina

Mir i dijalog pre svega, treba pritisnuti Prištinu da se vrati na početnu poziciju

ana

pre 5 godina

Obrati se Pristini i Americi da prestanu sa provokacijama

Marina

pre 5 godina

Srbija je sve dogovore postovala za razliku od Pristine

Beban V

pre 5 godina

Neka Priština ukine svoju sramnu odluku i dijalog se može nastaviti.

Icardi

pre 5 godina

Albanci provociraju. Srbija je za mir I dijalog

Zabrinut

pre 5 godina

Hoce l ise suprotna strana dozvati pameti... imaju i oni decu, mir nema alternativu

Adriana

pre 5 godina

VEujem da je komesar Han za vracanje u pregovaracke tokove, sto pokazuje osudjivanjme Albanaca, ali po meni nema politicku jacinu da ubedi ostale EU zvanicnike na isto.

Obrad

pre 5 godina

Prištinski političari moraju da shvate i da se opamete jer Srbija je uvek za politiku mira i razuma i za nastavak dijaloga.

JELENA

pre 5 godina

EU je izgubila autoritet koji je imala nad kosovskim albancima,jer je nadvladao americki uticaj i to je svima jasno.

Sara

pre 5 godina

Srbija za mir i dijalog i ne skreće sa tog puta. A sa provokacijma šiptari treba da prestanu, njih treba oštrije sankcionisati i vratiti ih za pregovarčki sto.

mara

pre 5 godina

Srbija zeli da dodje do dijaloga, Pristina je ta koja koci svaki moguci dijalog.

Iva

pre 5 godina

Verujmo da će se šiptari napokon urazumiti i da će se situacija stabilizovati.

milan306

pre 5 godina

TO TREBA REĆI PRIŠTINI,JER ONI NE ŽELE DIJALOG,ONO ŽELE RAT

kompas

pre 5 godina

Izgleda da je Han malo izgubio kompas, čim poziva obe strane da prekinu sa provokacijama.

Ivan

pre 5 godina

Dal je taj covek normalan zinulo mu dupe za pare da opravda platu svi u Brislu su skart ekipa skup invalida nesposobnih njih Siptarski kriminalci ubice ne primecuju i sad mi propagira dialog koji prvo progledajte slepi ste nevidite nista tuzno je ko sedi tu ali mala Srbija slaba nema ledja e da je posten bio brat Rus i poslao rakete S 300 i S400 na granicu sa kosovom pitanje dal bi bilo ovog filma sa ovakbom rezijom sila udara na silu a ne mis na macku zato smo porazeni sad UN sta one mogu nista Americki veto bice i sve pada u bodu ko postuje rezolucije niko samo snazan nije ponizen sad je sve gotovo .Sa zlikovcima male drzavice nema sta da traze nema druzenja i razgovora fali nam S300 i S 400 pa da vidimo ko sme Srbe da provocira gde bi bili Siptari i Kfor i Ameri bezanija opsta bi bila .

Kristina

pre 5 godina

Lepa poruka ,koje se mi pridrzavamo , ali treba biti upucena onima koji zive za nerede i provokacije.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija