• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

16.12.2018

16:48

EVROPSKA UNIJA PRITISKA HARADINAJA! Mogerini i Han mu u pismu poručili da UKINE TAKSE!

Politika

EVROPSKA UNIJA PRITISKA HARADINAJA! Mogerini i Han mu u pismu poručili da UKINE TAKSE!

Podeli vest

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrem i komesar za evrospku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han uputili su zajedničko pismo kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju u kojem mu nude rešenje problema vezanog za takse za robu iz Srbije, javlja dopisnik prištinskog lista "Koha ditore" iz Brisela

Navodi se da iz EU, između ostalog, predlažu da se odrednica "UNMIK" u CEFTA sporazumu zameni odrednicom "Kosovo*" (Kosovo sa zvezdicom), a zauzvrat traže da prištinske vlasti, u znak dobre volje, pre sutrašnjeg sastanka Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) u Briselu, privremeno suspenduju primenu odluke o taksama na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

List piše da se troje članova Evropske komisije u pismu bavilo pitanjima koja su kod Haradinaja izazivala zabrinutost izraženu u njegovom pismu ranije upućenom Briselu, gde je objašnjavao razloge Prištine za uvođenje taksi.

"U duhu slobodne trgovinske zone, sve strane moraju da poštuju pravila koja su zajedno prihvatili. Kako bi se pozabavili ovim pitanjima, kao što je komesar Han i predložio tokom posete 3. decembra, Evropska Komisija je spremna da uvede specijalni format za vas i Srbiju kako biste pronašli konkretna i praktična rešenja za razna trgovinska pitanja koja ste vi pomenuli", piše u pismu upućenom Haradinaju iz Briselu.

Dopisnica "Radija Slobodne Evrope" iz prestonice EU navodi da je pismo Haradinaju poslato 12. decembra.

Navodi se da se u pismu od prištinske strane traži da unapred dokaže konkretnu spremnost da se pronađe rešenje.

"Kao gest dobre volje, kako bi se olakšao početak ovih razgovora, pozivamo vašu vladu da suspenduje primenu povećanja tarifa, pre predstojećeg sastanka Saveta za ŠP, kao privremenu meru dok se ne pronađe rešenje za identifikovane probleme", stoji u pismu koje su potpisali Mogerinijeva, Malmstremova i Han.

Podseća se da se u Briselu u ponedeljak održava redovni godišnji sastanak o ŠP sa Kosovom, a dan kasnije je zakazan isti format sastanka sa Srbijom.

RSE navodi da zato predstavnici Evropske komisije smatraju da bi ova nedelja bila idealna za poček rešavanja krize oko taksi.

U pismu evropski zvaničnici tvrde da su spremni da otpočnu s ovim procesom već 17. decembra na marginama sastanka ŠP sa Kosovom i da zato traže od kosovskog premijera da imenuje jednog člana koji bi učestvovao u pripremnim sastancima u njegovo ime.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
interpol

pre 5 godina

Da li ste procitali vest? Ne ,,pritiska" nego nagradjuje, zbog ovoga hitno treba proterati Fabricija napolje.

Kristina

pre 5 godina

U duhu slobodne trgovinske zone, sve strane moraju da poštuju pravila koja su zajedno prihvatili.

Tijana

pre 5 godina

Ocekujem osudu pristinskih vlasti za uvedene protivpravne mere od strane EU koja je dugo cutala ne stiteci sopstvene rezolucije

atina

pre 5 godina

Krajnje je vreme da malo pritisnu i šošone,mada su oni glupi tako da ne mogu ni da shvate sta im pricaju.

kiza

pre 5 godina

Vucko ako zelis iole dobro svom narodu nemoj odstupiti. Vise kompromisa nema.

zora

pre 5 godina

Ajde prestanite vise da nam kljucate pamet.Sredicete situaciju oko taksi a ostace vojska.Gde ste bili do sada.

john

pre 5 godina

samo porucili ,a nisu mu poslali i senvich i pivo

bojan

pre 5 godina

Jos jedan poraz Pristinske diplomatije.Idemo dalje.Strpljen spasen.

minja03

pre 5 godina

Iz Haradineja govori Amerika videćemo šta su sada zakuvali.

Penzioner

pre 5 godina

CISTO FOLIRANJE !!!! Pa dal' misle da smo mi Srbi "tulipani" !!!!???????????????????

Amater

pre 5 godina

AKO UKINE TAKSE A VOJSKU NE ONDA JE TO OCIGLEDAN DOGOVOR ZAPADA SA SIPTARIMA....SRBIJA NETREBA DA IDE NA RAZGOVORE DOK SE VOJSKA NE RASFORMIRA.

Kosta1984

pre 5 godina

A jel pitala gospoda iz eu dali mi hocemo da pise "kosovo*"?

Giša

pre 5 godina

Šta ga molite da je tako Srbija nešto uradila pojeli bi je mater vam j.. Imajte sada mu.a pa njima nešto uradite ako smijete od amera pi ke jedne.

Srbin Aleksa

pre 5 godina

Znaci i Evropa im se slihta , Ejj Evropo kurvo stara , a nama Srbima bi ste uveli sankcije i za mnogo manja sranja . Nestaces Evropo zbog svoje slabosti i zavisnosti od Amerike , al tako ti i treba kad si trula iznutra !

Srbin Aleksa

pre 5 godina

Znaci i Evropa im se slihta , Ejj Evropo kurvo stara , a nama Srbima bi ste uveli sankcije i za mnogo manja sranja . Nestaces Evropo zbog svoje slabosti i zavisnosti od Amerike , al tako ti i treba kad si trula iznutra !

jana

pre 5 godina

Svaka cast na ovim opomenama Haradinaju od strane EU,valjda ce imati nekog efekta.

Todor

pre 5 godina

EU treba da vidi s kim ima posla i sad pritisne prištinske političare i da ih urazumi. Srbija je uvek za politiku mira i razuma i za nastavak dijaloga.

nikollasainovic

pre 5 godina

videcete kako ce to da prodje.ni bog nece da vas spasi gotovi ste bicete KONACNO UNISTENI i PORAZENI sve po PLANU ide.

predragm

pre 5 godina

Srbi sa severa kosova lekove i hranu kupite od uvezene robe na Kosovu iz celog sveta. Pa mi Srbi idemo u Madjarsku i kupujemo hranu i tehniku koja je jeftinija nego u Srbiji. Cak je i benzin jeftiniji u Bosni.

NikolaS

pre 5 godina

nadamo se da ce to nekako uticati na njega da prestane sa glupostima.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija