• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

16.12.2018

19:52

LAZANSKI POTPUNO JASAN: Zapad odlučio da rascepka Srbiju! Budimo VELIKI RUSI sa pratećim vojnim igračkama!

Politika

LAZANSKI POTPUNO JASAN: Zapad odlučio da rascepka Srbiju! Budimo VELIKI RUSI sa pratećim vojnim igračkama!

Podeli vest

Ne smemo ostati samo na verbalnim izrazima protesta i neslaganja, kaže novinar i vojni komentator Miroslav Lazanski, povodom formiranja "vojske Kosova"

On je u kolumni za Politiku istakao da je Zapad odlučio da rascepka Srbiju.

- Dakle, šta sada kada je kosovska "vojska" formirana i kada Priština preti ulaskom te vojske na sever, još uvek zvanično, južne srpske pokrajine. Ponavljati kako je Priština sa svojim sponzorima srušila međunarodno pravo, jer se ne poštuje Rezolucija UN 1244, Kumanovski sporazum, dogovor iz Brisela sa NATO-om, ustav koji je Priština donela, Cefta sporazum, sve to znamo odavno i nije to nikakvo iznenađenje. Možemo sve to  saopštiti zapadnim ambasadorima u Beogradu, oni nam se prikriveno smeju i kažu: „Pa šta?” Mi onda opet ponavljamo da je to kršenje međunarodnog prava, da to nije fer, da to ugrožava regionalni mir i bezbednost, a oni kažu da ih baš briga za regionalni mir i bezbednost, jer oni ne žive u tom regionu u kojem smo mi zabrinuti za regionalni mir i bezbednost.

- Da li su Amerikanci prevarili Ruse oko širenja NATO-a na istok? Jesu. Da li su naši dragi prijatelji iz NATO-a prevarili Srbiju oko formiranja kosovske "vojske" i njenog raspoređivanja po celoj teritoriji Kosova? Jesu. Kada su mogli da prevare Ruse, supersilu sa nuklearnim oružjem, pa što ne bi prevarili i Srbiju. Istina, Rusi su se posle tih prevara osvestili i više ništa ne veruju Amerima i Zapadu. Je li vreme i da se mi osvestimo dok ne bude kasno i Srbija bude svedena na pretkumanovske granice?

- Jer, kosovska "vojska" će nesumnjivo jednog dana, ili noći, ući na sever Kosova. Mi ćemo opet protestovati i reći da je to kršenje usmenog dogovora sa NATO-om koji je postignut u Briselu, što je naravno tačno. Ali, oni će onda tražiti da im pokažemo pismeni sporazum o zabrani ulaska kosovske vojske i specijalnih snaga na sever pokrajine. A tog pismenog sporazuma nema, jer smo im verovali na reč. Kao nekada Gorbačov...

- Zapad je odlučio da rascepka Srbiju, posle Kosova na red će najverovatnije doći Raška, a onda i Vojvodina. Usput i Republika Srpska. Zašto nam to rade? Neko će reći da je to zato što Zapad u Srbima vidi "male Ruse". Kako se efikasno suprotstaviti tom viđenju da smo "mali Rusi", i da nas zato moraju šikanirati i kažnjavati? Samo ako postanemo "veliki Rusi". Odnosno, ako smo "veliki Rusi", onda nismo "mali Rusi", a velike niko ne sme da zaje.... Razmislimo malo o tome u svim nijansama...

- Dakle, pre nego što postanemo "veliki Rusi", sa svim pratećim vojnim igračkama koje idu uz taj status, možemo da Zapadu, posebno Amerima, pošaljemo par simboličnih prijateljskih poruka. Da pod hitno zatražimo od kancelarije NATO-a da se iseli iz zgrade Ministarstva odbrane Srbije, ima po Beogradu dovoljno vila gde mogu da se udobno smeste, a ne da kancelarija NATO-a radi sprat ispod kabineta ministra odbrane Srbije. Pa da javnost još, ne daj bože, posumnja da komuniciraju kuckajući po cevima radijatora. Dosta više tog udvorničkog i uvlakačkog ponašanja prema NATO-u. Koji je napravio i opremio kosovsku "vojsku". Sledeći naš korak bilo bi vraćanje civilnog radara na Kopaonik. Neka budala iz Ministarstva odbrane, odmah posle Kumanovskog sporazuma, smatrala je da je i taj radar obuhvaćen sporazumom, u sporazumu o tome nema ni reči, a posle smo pristali da pitamo NATO možemo li da vratimo radar na Kopaonik. Sami smo sebe ograničili i sebi nametnuli "obavezu" da pitamo je li nešto dozvoljeno, ako nije zabranjeno. Dosta više sa samobičevanjem! Treba redukovati i zajedničke patrole sa Kforom, više nikakvih fudbalskih utakmica sa njima. Oni imaju zajedničke vežbe sa kosovskom "vojskom", pa nek igraju sa njima.

- Za SAD je pitanje statusa Kosova očigledno rešeno, gotova stvar o kojoj se više i neće mnogo dodatno raspravljati. Jesmo li mi gluvi? Tražimo pukotine u američkoj administraciji, a američki ambasador u Prištini pozdravlja formiranje kosovske "vojske". I zašto onda Tači ne bi pokrenuo tu svoju vojsku na sever? Kada Vašington i najvažnije zemlje Zapada smatraju da je sever deo suverene teritorije države Kosovo. Pitanje je samo vremena kada će to uraditi. Da li neko misli da će Kfor uopšte i pokušati da spreči ulazak kosovske "vojske" na sever pokrajine? Nema šanse. To se ni u filmu ne može dogoditi.

- Mi smo u ćorsokaku kada je Kosovo u pitanju, Rezolucija 1244 ignorisana je i zapravo zgažena od strane Zapada, koji svoj stav o državi Kosovo neće promeniti čak ako mi donesemo u našem parlamentu još deset novih rezolucija o Kosovu. Treba pronaći nove modalitete borbe za spas onoga što se na Kosovu još može i spasiti. Ne smemo ostati samo na verbalnim izrazima protesta i neslaganja. To će svi protumačiti kao našu slabost. Postoji cela lepeza hibridnih načina delovanja. Učimo od drugih. Ili, neko ti opali šamarčinu, a ti ponudiš i drugi obraz. Jer nisi slab, možeš da izdržiš još jedan udarac. Možda ja i mogu, ali ne može Srbija...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tijana

pre 5 godina

Nece im poci za Rukom da cepka nasu tradiciju i otadzbinu , kako im se prohte.

Maja

pre 5 godina

Vojska Kosova je direktna pretnja Srbima,koji na KIM zove.Jos jedna u nizu provokacija Albanaca,koja ima za cilj da proizvede sukobe.Srbi na KIM znaju da nisu sami,i da imaju podrsku Vlade Srbije,koja nece dozvoliti da Srbi stradaju,vec ce naci nacin da zastiti svoj narod.Srbija ima mnogo prijatelja,koji su voljni da pomognu.Amerikanci nas jesu podcenili,mi ne zelimo njima da se suprotstavljamo,ali bicemo prinudjeni da reagujemo,ukoliko Americke sluge,bahati Albanci napadnu nas narod.

Kosovka devojka

pre 5 godina

U celoj ovoj prici jasno je da konce vuku SAD...I jedini cilj je satreti Srbiju...a nisu ni svesni prevrtljivosti Albanaca koji ce kad tad svojeglavo I njima okrenuti ledja

Pravednik

pre 5 godina

Lazanski pametan čovjek. Sve je gotovo. Vučko je jak samo na riječima. Badava vam oružje kad nemate hrabrosti i pameti. Priznajte državu Kosovo, zar ćete za nekoliko kvadrata sjevera Kosova pričati godinama pričati bajke.Tamo ionako

jana

pre 5 godina

Ako oni odluče da raskrinkaju Srbiju sigurno je da mi to nećemo dozvoliti i mirno posmatrati.

Rade

pre 5 godina

Srbija će odoleti svim pritiscima koji dolaze s polja kao i do sada, a naš predsednik Vučić će i dalje voditi mudru i trezvenu politiku kao i da povlači odmerene poteze.

Vlastimir Rajković

pre 5 godina

Nije to ništa čudno za onoga ko poznaje povesne činjenica.Još pre raskola hrišćanske crkve 1054g,počeo je sukob između Vatikana i Istočne ( pravoslavne crkve).Taj rat traje i dan danas.Trajaće dok ne uspeju da porobe sve pravoslavne narode.Kad bi im popustili i dali nešto zarad mira,oni se ne bi zaustavili,tražili bi još i još i još DOK NAS POTPUNO NE POROBE, a tu su i strani plaćenici poput Čanka,Čede,Đilasa,Jeremića i drugih.Takvi će uvek biti kod Srba.Ništa novo.A tu su još i Masoni ( Rotšildi,Rokfeleri i Soroš ,koji žele liberalnom ekonomijom i ratovima da okupiraju svet.Srbima se ne piše dobro,ali se treba BORITI.

Penzioner

pre 5 godina

Lazanski, apsolutno u pravu !!!! Sirova istina !!!

Milasin

pre 5 godina

Neće im uspeti Srbija je jaka i jedinstvena

slađa

pre 5 godina

Srbija nakon svega sigurno neće ponuditi i drugi obraz. Miroslav Lazanski je u pravu. Trudili smo se iz petnih žila da budemo kooperativni u granicama u kojima ne narušavamo samopoštovanje. Bar u pethodnih nekoliko godina, za razliku od ponašanja ranijih vlasti u Srbiji. Treba iskoristiti sve mogućnosti i biti veliki Srbin, poštovan građanin Srbije, uz rusku podršku i prateće igračke. I uz hibridno delovanje. Drugi nas i onako vide kako oni žele, ma koliko mi dokazivali da smo za našu državu. Jer drugu nemamo. Vojna neutralnost ne podrazumeva kancelarije NATO u Ministarstvu odbrane. To je sigurno.

necu reci ko sam

pre 5 godina

samo kukate, kratko i jasno nemoze vise tako dalje. ili na jednu ili na drugu stranu ! ako sa Amerima, repustajte sve odluke njima, ako sa Rusima, onda voditi politiku koja je suprutnoj NATO i EU, kratko i jasno!!! Sta hocete, sta ocekujete, ili ili, drugo nema i vodi u totalnu propast. Samo sto nemoze covek nedokazanima to da objasni...

jova

pre 5 godina

Lazanski,to je racionalno razmisljanje,ali mi imamo cudan kriterij kod konacnih odluka....uopste nemamo konacne odluke....

Milenko Mihajlovic

pre 5 godina

Srbija treba sa svojom vojskom uz pomoc Rusije da pod hitno zarobi kosovsku Vojsku i da jim ponisti lazni Parlament.

Vladdimir

pre 5 godina

Ta “budala” koja je došla na ideju da se ukloni civilni radar na Kopaoniku sedi, kao što sam reče, u kancelariji ispod Kabineta Ministra odbrane. A ti sad budi frajer pa ih izbaci odatle, i vrati radar na Kopaonik. Pa sutra u rov, u prve borbene redove, a ne da sa izbora za Miss deliš lekcije o junaštvu. Kao i onaj što sedi u Kabinetu iznad pomenute kancelarije, a ne sme ni da pita šta se dešava u kancelariji ispod njega. Možda mu zabrane da ulazi u zgradu.

Ljubo

pre 5 godina

Izreceno prostim jezikom da svi Srbi razume ovo sto napisa Lazo..Ja , pripadnik tog nnaroda ,a volim Ruse kao bratski narod ,moram da dodam samo da su naivni zajedno ,na kvadrat .Sramno je da NATO ima kancelariju na tom mestu ,a vojni ministar se toliko dici da smo suverena drzava .Anglosaksonci su nam i u vojnom ministarstvu ,i u Patrijarsiji ,u policiji .Zasto i ko ih cuva i pazi ,mazi ....?!

dedamraz

pre 5 godina

e sad je kasno i jasno.bice rata i to krvavijeg ima tu neplacenih racuna i to mora da se plati.nemozete vi nikome vise da pretite niti putin ne moze da preti.nista niste predvidjeli glupi ste ko kurac niko vas ne voli varvari ste jebacemo vas sve po spisku.

Srbin

pre 5 godina

Svaka čast gospodine Lazanski. Budimo "veliki Rusi". Da nas ta gamad sa zapada jednom pusti na miru. U stvari neće oni to nikad uraditi ali makar da se borimo i osujetimo planove. Sačuvaće Bog i Rusiju i Srbiju!

predragm

pre 5 godina

Lazo, nisu ameri zeznuli Ruse. do pada berlinskog zida Rusija je drzala porobljenu istocnu evropu (Poljsku, Madjarsku, Cesku, Slovacku, Rumuniju....) i Rusi su ziveli na njihovoj grbaci. Svi oni mrze Ruse. Svi su oni dobrovoljno usli u Nato da ih zastitite od Rusa. Poljaci pozivaju nato da postavi raketni stit boje se invazije Rusa. Pa i Ukrajinci pravoslavci hoce u nato ne treba im Rusija. Znaci laz je da su Ameri prevarili Ruse. Srbi vole Ruse i hoce da ih zapad izdrzava sa evrima i dolarima i sa tim parama da kupuju Ruske oruzje i prete. Pa nisu ovi sa zapada i Amerika tolike budale pre bi se reklo da su Srbi pokvaren narod koji EU vide kao zlatnu koku koja ce da ih izdrzava. Srbija duguje zapadu 25 milijardi evra sa kojima su pojedinci napunili svoje djepove a narod treba to da vrati. Pa normalno da ce se Srbija raspasti u gradjanskom ratu koji ce poceti kao sukob onih koji su za Ruse i onih za EU i koji ce poceti 2022 godine a zapravo ce biti sukob bogatih i siromasnih za socijalnu pravdu.

Master

pre 5 godina

Sve to se videlo mnogo ranije i nista nije novo, rukovodstvo drzave ne vidi sumu od drva, uvlaci se nasim neprijateljima na neosvetljena mesta, najvazniji izbori u ovakvoj situaciji, umesto crveni alarm nas rukovodeci se prepucava sa onima koji bi hteli da budu opozicija i koje kakve, dosta pricanja uradite vec jednom nesto konkretno.

Rados

pre 5 godina

Lazanski je sve lepo objasnio u ovom tekstu. Hoce li nasa vlast konacno da otvori oci i vidi cinjenicno stanje. Vremena nemamo vise i meri se u minutima! Hitno vojni savez sa Rusijom! sto je mnogo bolje nego sami da ratujemo protiv NATO i siptara. Vucicu osvesti se!

rale

pre 5 godina

svaka rec na svome mestu.ovako treba razmisljati i delovati u tom pravcu.

Milutin

pre 5 godina

Vreme je da Srbija nabavlja S300 i slične pregovaračke alatke..

Milos

pre 5 godina

Zapad odavno zeli da rascepka Srbiju, moramo u ovako teskim trenucima za zemlju da budemo jedinsteveni. Verujemo u odluke drzavnog vrha.

Boki

pre 5 godina

Nije niko resio da vas rascepka vec samo ljudi ispravljaju grsku koju napravise 1912 I 1918 PA vam piklonise I previse

Profesor

pre 5 godina

U poslednjih dvadesetak godina nije bilo bolje analize odnosa naše zemlje i NATO vojske. Prag tolerancije je pređen a Lazanski je to lepo obrazložio i plus dao objektivnu prognozu. Okrenimo se svetu i Rusiji.

NikolaS

pre 5 godina

Mi Srbi cemo nastaviti sa nasom postenom borbom kao i do sada a drugi nek misle sta hoce.

Miki

pre 5 godina

Nije valjao nekima Tito. Nije valjao Milosevic. Za Djindjica su govorili izdajnik. Tadic lopov. Sada Vucic ne valja. Pa braco Srbi. Meni se cini da nama niko ne valja. Ne valja Milosevic sto nas je uvukao u rat, jer nije znao da pliva u ovom svetskom poretku. Ne valjaju ni ovi na ovamo jer su sve prodali od fabrika do Kosova. Ne valja Vucic koji se bori da koliko toliko nesto izvuce , ako moze, i nece rat. Ali opet ne valja. To je slika nas Srba, koji jos ne znamo gde smo. Zato ovakvi komentari. Na zalost moramo da plivamo u sopstvenim govnima. Nije nama niko ovo skuvao, vec smo sami sebe doveli u ovu poziciju. Od Kralja koji je napravio kardinalnu gresku sa ujedinjenjem pa sve do danas. Na vlasti nismo imali one koji su znali voditi politiku. A mi narod kao narod, sto nam se servira to verujemo. Eh ... bice nama jos svega i svacega u ovoj nasoj napacenoj lepoj Srbiji.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija