• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

17.12.2018

07:18

SEDNICA SB UN NA ZAHTEV SRBIJE! Učestvuje Aleksandar Vučić

Politika

SEDNICA SB UN NA ZAHTEV SRBIJE! Učestvuje Aleksandar Vučić

Podeli vest

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu na zahtev Srbije i Rusije povodom odluke Prištine o formiranju vojske, a na kojoj će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sednica će biti održana u 15 sati (21 po srednjoevropskom vremenu) i biće otvorena za javnost

Predsednik Vučić izjavio je u subotu uveče da će ići na sednicu kako bi rekao istinu o tome koliko je Srbija truda i energije uložila kako bi bio postignut kompromis, a koliko drugi to nisu želeli.

On je istakao da je Srbija upozorila celu međunarodnu zajednicu na poteze Prištine, pet stalnih članica SB UN, 10 ostalih članica, Generalnu skupštinu UN...

- Pokušaću da kažem da smo prihvatili Briselski sporazum, kao težak sporazum, sve smo izneli na svojim plećima, ali smo znali da je Srbiji potreban mir - ukazao je predsednik i podvukao da Srbiji ne trebaju novi sukobi i ratovi.

On je ponovio da je Srbija ispunila sve stavke Briselskog sporazuma i teške uslove, a Priština nijednu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsedavajući SB UN iz Obale Slonovače zakazao hitnu sednicu na osnovu zahteva Srbije. 

Dačić je rekao i da je veoma važno da se na sednici SB čuje stav Srbije o formiranju kosovske vojske, kao i da očekuje da će izlaganje predsednika Aleksandra Vučića naići na veliku podršku članica SB UN.

Dačić je izrazio sumnju da će SB doneti bilo kakvu odluku povodom poteza Prištine zbog, kako je rekao, neslaganja velikih sila.

- Biće teško promeniti stavove velikih sila o tom pitanju, ali je veoma važno da se ukaže na kršenje Rezolucije 1244 kao jedinog pravno validnog dokumenta koji se odnosi na Kosovo i Metohiju i kojim nije predviđeno formiranje bilo kakvih oružanih snaga - rekao je Dačić. 

Istakao je da je veoma važno što na sednici učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić što je, kaže, bio i jedan od razloga što je prihvaćeno da se sednica održi. 

- Predsednik će izneti stavove Srbije i očekujem da će naići na veliku podršku članica SB, ali Savet neće biti u stanju da donese bilo kakvu odluku zbog neslaganja velikih sila - rekao je ministar i dodao da je veoma važno da se čuje osuda čina Prištine i stav Srbije u međunarodnoj javnosti.

Dačić smatra važnim i to što nijedna članica SB nije bila protiv sazivanja sednice, ali napominje da su SAD, Velika Britanija, Francuska, Poljska i Holandija tražile zatvorenu sednicu, dok su zahtev Srbije da sednica bude otvorena podržale Rusija, Kina, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Bolivija i Kazahstan.

Sednici SB prisustvovaće i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

JOŠ JEDAN PORAZ ZAPADNIH MOĆNIKA: Uprkos pritiscima, sednica Saveta bezbednosti UN o "vojsci Kosova", BIĆE OTVORENA ZA JAVNOST!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kosovka devojka

pre 5 godina

Nadajmo se da ce biti dovoljno razumni da saslusaju predsednika I da ucine sve da bezbednist regiona bude na najvisem nivou

Marija

pre 5 godina

Predsednik Vucic ima sta da kaze na sedmici gde Pristina krsi sve sporazume i sva medjunarodna prava.

Boki

pre 5 godina

Tako je Aleksandre sve si upravu,al cisto sumnjam da ce oni sve da razumu i prihvate neverujem u to..

Tijana

pre 5 godina

Bice tesko promeniti stavove velikih sila o tom pitanju, ali je veoma vazno da se ukaze na krsenje Rezolucije 1244 kao jedinog pravno validnog dokumenta!

marija

pre 5 godina

Možemo jedino da se nadamo da će uvideti greške koje su napravili i pokušati da ih isprave.

Brana

pre 5 godina

Svi znaju ko je negativac u priči, ali okreću glavu.

Alek

pre 5 godina

Na ovoj sednic Srbija ce izneti istinu o desavanjima na KiM.

Andrijana

pre 5 godina

Da li će svet konačno odgovoriti na provokacije koje prave Albanci?

Queen038

pre 5 godina

Svet mora da se probudi i zaustavi Albansko ludilo! Pružati podršku njihovim protivzakonitim postupcima je sramno!

NevenaK

pre 5 godina

Predsednik svim silama uz svoju zemlju. Treba svi da cuju koje zahteve ima Srbija

drena

pre 5 godina

Predsednik Vucic treba da iznese svoj stav i da brani međunarodno pravo i srpske nacionalne interese i tu mu gradjani pruzaju punu podrsku.

Sanja

pre 5 godina

Obracanje predsednika Vucica vazno je za Srbiju i region.Medjunarodna zajednica ce cuti pravu istinu o Kosovskoj vojsci,dijalogu i svim lazima Pristine.

Dusan

pre 5 godina

Bez obzira na ishod, Srbija ce dati sve od sebe. Nadajmo se najboljem

Mili

pre 5 godina

Jedinstvena prilika da se iznesu prave cinjenice i istina, da se prikaze kolika nam je nepravda nanesena...

OGI

pre 5 godina

Mirna borba Srbije za svoje gradjane na KiM se nastavlja. Nadamo se da ce rec naseg predsednika dopreti do onih koji treba da reaguju na teror i krsenje sporazuma od strane Pristine.

Igor

pre 5 godina

Bice ovde teska borba, ali ne sumnjamo u sposobnosti A. Vučića, i nasu konacnu pobedu.

Marko

pre 5 godina

Svim srcem uz predsedika da izborimo nase stavove.

mimi

pre 5 godina

Medjunarodna zajednica ce cuti pravu istinu o Kosovskoj vojsci,dijalogu i svim lazima Pristine.

mara

pre 5 godina

Ocekujemo da ce nas predsednik uspeti da im otvori oci i pokaze ko su zaista Albanci.

milan306

pre 5 godina

Srbija nikada ne odustaje od borbe za svoje.

una

pre 5 godina

Nadamo se da će za sada problem Srbije biti rešen, dok ne pređe u problem Evrope, tada neće biti rešenja.

Milica Milicic

pre 5 godina

Na sednici Saveta bezbednosti UN predsednik Vucic ce izneti istinu o Kosovskom problemu i o tome koliko se Srbija trudila da ocuva mir i dodje do kompromisa.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija